Щодо безпечності вакцинації проти COVID-19

Щодо безпечності вакцинації проти COVID-19

Укрінформ
22 березня, 11:00 - пресконференція на тему: «Щодо безпечності вакцинації проти COVID-19 в Україні»

Спікери: Сергій Дубров - професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця; Григорій Герман - ведучий програми “Ранок з Україною”, вакцинований залишковою дозою вакцини; Алла Савичева - лікар-педіатр; перша лікарка в Україні, яка отримала 2 дози вакцини проти COVID-19; Роман Родина - генеральний директор Центру громадського здоров'я.

Коротко. Метою заходу є інформування українців про вакцинацію та запобігання розповсюдженню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 9:00 22.03.2021 на e-mail: danilova95tania@gmail.com

Презентація відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Підсумкові матеріали:

Пункти щеплення від COVID-19 працюватимуть на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги

Пункти щеплення від COVID-19 працюватимуть на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Про це на пресконференції, яка була організована Укрінформом, розповів голова Центру громадського здоров’я Роман Родина.

“Ми розгортаємо нову платформу, до цього у нас працювали лише мобільні бригади, які щепили медиків COVID-лікарень, медиків екстреної меддопомоги. Відсьогодні, оскільки пункти щеплень розгортаються на первинці, то це будуть, по-перше, самі фахівці цих пунктів, потім це будуть всі фахівці центрів первинної медико-санітарної допомоги, які в них працюють, а також лікарі нековідних лікарень, нековідних стаціонарів”, - розповів Родина.

Він нагадав, що з 22 березня для вакцинації медиків відкриються 565 пунктів щеплення, які розташовані в закладах охорони здоров'я, здебільшого в закладах первинної медико-санітарної допомоги. В регіонах такі кабінети щеплень вже працюють в пілотному режимі з 19 березня. Родина наголосив, що ці кабінеті обладнанні відповідно до вимог інфекційного контролю та вимог діючого законодавства. Медичні працівники, які здійснюватимуть вакцинацію, вже пройшли відповідне навчання.

Він додав, що кількість пунктів щеплень буде збільшуватися по мірі того, як буде проводитися навчання фахівців, які мають робити щеплення. Зараз на сайті Центру громадського здоров’я буде розміщений онлайн-курс з навчання фахівців пунктів щеплень.

З 29 березня будуть готові вже 2,5 тис. пунктів, які розпочнуть роботу одразу, як в Україну надійдуть наступні партії вакцини від COVID-19.

Окрім цього, з моменту надходження вакцин розпочнеться запис на вакцинацію людей віком від 70 років, які також мають бути провакциновані на другому етапі вакцинальної кампанії.

Також, за словами Родини, МОЗ рекомендувало на другому етапі залучати до вакцинації організовані колективи, зокрема державні, приватні заклади охорони здоров'я, аптечні заклади.

Записатися до листа очікування вакцинації можна за допомогою застосунку чи порталу “Дія”, також через контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Недотримання протиепідемічних вимог призводить до зростання захворюваності на COVID-19 - гендиректор ЦГЗ

Основними причинами зростання захворюваності на COVID-19 є недотримання протиепідемічних вимог та сезонне зростання захворюваності на ГРВІ.

Про це розповів генеральний директор Центру громадського здоров’я Роман Родина на пресконференції в Укрінформі.

“Основних дві причини. Перша — недотримання населенням елементарних протиепідемічних вимог. Вкотре ми кажемо, що носіння масок, запобігання масовим скупченням людей, дотримання дистанції, користування антисептиками — це ті прості речі, які допоможуть нам запобігти поширенню COVID-19. Друга причина - те що, аналізуючи динаміку гострих респіраторних вірусних інфекцій протягом останні 5-7 років, ми бачимо підняття (рівня захворюваності - ред.) ГРВІ в період лютий — березень. Оскільки COVID-19 - це теж гостра респіраторна вірусна інфекція і оскільки її шлях передачі такий самий, як і у грипу, то підняття збіглося з сезонним підняттям ГРВІ”, - сказав Родина.

Він нагадав, що з 23 березня у червоній зоні епідемічної небезпеки перебуватимуть Київ та Одеська область з відповідними обмеженнями.

Водночас, за його словами, є передумови для введення червоної зони в Київській та Сумській областях - рішення про це буде прийняте сьогодні на засіданні комісії ТЕБ та НС .

“Ми бачимо, що хвороба поширюється з заходу на схід, і така сама тенденція (з поширенням ГРВІ — ред.) спостерігалася і в попередні роки з тією різницею, що інколи це було зі сходу на захід. В будь-якому випадку, особливо звертаюся до мешканців червоних зон дотримуватися всіх протиепідемічних вимог, тому що саме це на забезпечить, що хвороба не буде поширюватися далі”, - наголосив Родина.

Як повідомляв Укрінформ, від початку пандемії на коронавірусну хворобу в Україні захворіло 1 554 256 осіб, зокрема за добу 7893.

Вакцинація від COVID-19 унеможливлює смерть від важкого перебігу хвороби - анестезіолог

Вакцинація від COVID-19 унеможливлює смерть від важкого перебігу хвороби. Про це на пресконференції, яка була організована Укрінформом, розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Дубров.

“Всі ці вакцини схвалені ВООЗ, мають високу ефективність щодо запобігання захворюванню. І що важливо, ефективність тих вакцин, які зареєстровані в Україні, щодо попередження тяжкого або критичного перебігу захворювання або смерті становить практично 100% . Навіть якщо людина вакцинована і має невеликий шанс захворіти на COVID-19, це практично унеможливлює тяжкий або критичний перебіг хвороби, а ми знаємо, що помирають хворі з тяжким перебігом коронавірусної хвороби”, - наголосив Дубров.

Він також зазначив, що зупинити зростання захворюваності можливо лише за допомогою вакцинації, та нагадав, що в Україні зареєстровані три вакцини: Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові, розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca; вакцина виробництва Pfizer; вакцина "Коронавак" виробництва Sinovak.

Водночас Дубров наголосив, що причиною відмови деяких медпрацівників вакцинуватися на першому етапі стала певна дискомунікація через хибні повідомлення.

“На першому етапі вакцинації було заплановано провести щеплення 367 тисяч осіб, в першу чергу це медичні працівники, які надають допомогу хворим з ковід-19 . Є певна дискомунікація, яка вплинула, як мені здається, на те, що багато лікарів відмовилися або відмовляються від вакцинації. В чому полягає ця дискомунікація: це інформація ряду фахівців, не зовсім компетентна, м’яко кажучи, інформація, щодо того, що якщо людина перехворіла на COVID-19, то не слід проводити вакцинацію 6 місяців. Ми знаємо, що дуже багато медичних співробітників перенесли захворювання, тому це є однією з основних причин, чому вони відмовляються”, - сказав Дубров.

Також серед причин Дубров назвав те, що деякі фахівці надають неправильну інформацію щодо дослідження рівня імуноглобулінів перед вакцинацією.

“Жодних рекомендацій в розвинених країнах, рекомендацій ЦГЗ, МОЗ України, немає потреби проводити дослідження імуноглобуліну G перед вакцинацією та після неї. Ці дослідження проводяться тільки в тому випадку, якщо є певний науковий інтерес , тобто з точки зору практичної цього робити не потрібно”, - сказав Дубров.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні зафіксовано 1360 випадків повторного захворювання на COVID-19, за даними Центру громадського здоров'я інтервал між захворюваннями коливався у різних людей, від 2 до 8 місяців.

За добу в Україні COVID-19 лабораторно підтверджений у 7 893 випадках. Загалом з початку пандемії на коронавірусну хворобу в Україні захворіло 1 554 256 осіб.

Від тромбозів щорічно помирає до 10 млн людей, і це не пов'язано з вакцинацією - лікар

Згідно з світовими статистичними даними, від тромбозів щорічно помирає до 10 млн людей, випадки тромбозу, про які було повідомлено після вакцинації вакциною виробництва AstraZeneca не корелююють із застосуванням вакцини від коронавірусної хвороби.

Про це на пресконференції, яка була організована Укрінформом. розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О. Богомольця Сергій Дубров.

"Відповідно до висновків Європейської медичної агенції (ЄМА), ВООЗ дозволено після тимчасово переривання вакцинації поновити вакцинацію Оксфордською вакциною. Ті заяви, які зареєстровані щодо побічних ефектів щодо тромбозів, вони, як вважають експерти ЄМА. не пов'язані з вакцинацією. І тут хотілося б зазначити , що кожного року в світі помирає від тромбозів більше 10 млн людей, а кожного дня - більше 1600. Тобто проаналізувавши просто звичайну статистику, ми бачимо, що серед тієї кількості людей вакцинованих - кількість побічних ефектів зовсім не корелює із застосуванням вакцини. І серед невакцинованих від тромбозів померло людей більше, ніж серед вакцинованих, якщо візьмемо глобальну статистику”, - сказав Дубров.

Лікар нагадав, що в Україні на момент, коли було провакциновано близько 100 тис. громадян, було зареєстровано менще 500 побічних ефектів після вакцинації. З них, за словами фахівця, менше 10 мали побічні ефекти, що потребували спостереження лікарів, жодного летального випадку зареєстровано не було”, - сказав Дубров.

Як повідомляв Укрінформ, за добу в Україні COVID-19 лабораторно підтвреджений у 7 893 випадках. Загалом із початку пандемії на коронавірусну хворобу в Україні захворіли 1 554 256 осіб.

Технологічний процес виробництва вакцини Covishield відповідає стандартам AstraZeneca - лікар-анестезіолог

Технологічний процес виробництва вакцини Covishield відповідає стандартам AstraZeneca. Про це на пресконференції, яка була організована Укрінформом, розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Сергій Дубров.

“Різні виробники можуть відрізнятися за якістю. Якщо говорити про вакцину Covishield, то вона виготовляється на площадках заводу Serum Institute, який поставляє вакцини в 140 країн світу. Технологічний процес виготовлення вакцин на індійській платформі абсолютно відповідає стандартам виготовлення від AstraZeneca і ВООЗ прекваліфіковано дві площадки : корейська та індійська саме Serum Institute. І вакцини, вироблені на цих двох площадках, абсолютно ідентичні”, - сказав Дубров.

Стосовно вакцини "Коронавак" виробництва китайської компанії "Сіновак" Дубров наголосив, що клінічні дослідження цієї вакцини показали високу ефективність препарату, що перевищує 70%, і у 100% випадках запобігає важкому або критичному перебігу хвороби.

Дубров зазначив, що вакцина "Коронавак" поставлятиметься в Україну в одноразових шприцах, і це є перевагою, оскільки унеможливлює помилки при вакцинації. Також її перевагою є те, що вона зберігається при температурі +2 - +8 градусів, що полегшує логістику.

Вакцина, за його словами, містить всі антигени вірусу, що формують поствакцинальний імунітет, а не тільки S-антиген, і, за словами Дуброва, є висока вірогідність, що вакцина буде ефективною у випадку мутованих штамів.

Як повідомляв Укрінформ, за добу в Україні COVID-19 лабораторно підтверджений у 7 893 випадках. Загалом з початку пандемії на коронавірусну хворобу в Україні захворіло 1 554 256 осіб.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-