Бюджетне сканування: чи доходять кошти на житло до внутрішньо переміщених осіб

Бюджетне сканування: чи доходять кошти на житло до внутрішньо переміщених осіб

Укрінформ
15 березня, 14:00 - пресконференція на тему: «Прозорість житла для внутрішньо переміщених осіб» 

Організатор: Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація «Чайка».

Учасники: Лариса Заливна - менеджер проєкту; Алла Ковальова, Віктор Бобиренко, Лілія Вірьовкіна - експерти з питань бюджетного сканування.

Коротко. Виконавцями проєкту буде оприлюднено результати моніторингу бюджетного процесу органів виконавчої влади різних рівнів та органів місцевого самоврядування у напрямі забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб у чотирьох регіонах України.

Буде представлено результати аналізу бюджетних витрат як щодо їх відповідності потребам внутрішньо переміщених осіб у житлі, так і щодо формування житлової політики стосовно зазначеного контингенту громадян на прикладі Луганської, Одеської, Львівської, Сумської, Київської областей і м. Києва.

Сканування бюджетів – новий інструмент, який сприяє посиленню прозорості використання коштів держави і громад, реалізації певних потреб громадян і посиленню їх впливу на прийняття більш відповідних інтересам суспільства владних рішень. Питання, яке часто ставлять внутрішньо переміщені особи: скільки коштів виділяється на створення житла для них і наскільки ефективно вони витрачаються, - нині на часі. Отримані результати дають відповіді на запитання: що треба змінити на місцевому, регіональному, центральному рівнях, а також з боку самих внутрішньо переміщених осіб, щоб розв’язати їх житлову проблему.

Довідково. Робота виконана колективом експертів і аналітиків під керівництвом ЛОО «Чайка». До напрацювань були залучені громадські діячі та експерти з регіонів України, задіяних у моніторингу.

Проєкт «Посилення прозорості житла для внутрішньо переміщених осіб» здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти пропонують законодавчо обмежити місцеві органи влади для ефективного забезпечення житлом ВПО

Для більш ефективного забезпечення ВПО житлом слід створити жорсткі законодавчі вимоги до органів місцевого самоврядування та надати право ВПО на придбання житла, побудованого в радянські часи.

З такими пропозиціями виступила Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація «Чайка» на пресконференції в Укрінформі на тему: «Прозорість житла для внутрішньо переміщених осіб».

Згідно з результатами моніторингу бюджетного процесу органів виконавчої влади різних рівнів та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО), громадські активісти пропонують законодавчо обмежити місцеві органи влади.

«Створити жорсткі законодавчі вимоги до органів місцевого самоврядування для участі в державній програмі субвенцій щодо підтримки територій таким чином, щоб зменшити ризики завищення реальних показників ВПО, які бажають проживати в соціальному житлі. А також обмежити органи місцевого самоврядування у праві вибору юридичних осіб на надання будівельних та інших послуг шляхом проведення торгів на «Прозоро». Заборонити будь-яку участь у цьому процесі кооперативів та будь-яких приватних осіб», - зазначила експерт з питань бюджетного сканування Лілія Вірьовкіна.

Також експерти пропонують зняти обмеження на придбання ненового житла ВПО, що особливо актуально для невеликих населених пунктів, де бракує будівництва нового житла. «Надати ВПО права на придбання житла на вторинному ринку, яке введено в експлуатацію раніше 2000-го року, тобто те, яке було побудовано і введено в експлуатацію ще в радянські часи, якщо це житло відповідає технічним умовам. Вказана зміна підвищить спроможність територіальних громад невеликих міст і сіл, а також надасть можливість реалізовувати державні програми забезпечення житлом ВПО спільно з місцевими програмами підтримки, наприклад, «Власний дім», - наголосила Вірьовкіна.

Крім того висновками моніторингу пропонуються заходи, які унеможливлять закупівлю житла, будматеріалів і послуг для ВПО за завищеними цінами. «Обмежити право органів місцевого самоврядування та місцевої влади при здійсненні закупівлі або реконструкції житла для тимчасового або постійного проживання жорсткими законодавчими рамками з обов’язковою участю в торгах на «Прозоро» та іншими обмеженнями таким чином, щоб унеможливити закупівлю житла та будівельних матеріалів, послуг за завищеними цінами. Це характерно, наприклад, для Програми «50 на 50», де людині надається право вибору об’єкту, але за територіальним принципом вона не може нічого закупити, крім того, що їй надають за завищеною ціною забудовники та фірми», - зазначила експерт.

Висновки було зроблено після аналізу бюджетних витрат як щодо їх відповідності потребам внутрішньо переміщених осіб у житлі, так і щодо формування житлової політики стосовно зазначеного контингенту громадян на прикладі Луганської, Одеської, Львівської, Сумської, Київської областей і м. Києва.

Моніторинг провели експерти та аналітики під керівництвом ЛОО «Чайка» за участі громадських діячів та експертів з регіонів України. Проєкт «Посилення прозорості житла для внутрішньо переміщених осіб» підтримав Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-