Відновлення всупереч невизначеності: прогноз на 2021 рік

Відновлення всупереч невизначеності: прогноз на 2021 рік

Укрінформ
10 березня, 14:00 - україномовна презентація макроекономічного прогнозу 2021 “Відновлення всупереч невизначеності: прогноз на 2021 рік” 

Організатор: Проєкт “Німецька економічна група”.

Учасники: Гаррі Полушкін (Garry Poluschkin) - аналітик Німецької економічної групи в Україні (GET), Німеччина; Олександра Бетлій - провідний науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), Україна; Віталій Кравчук - старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), Україна; Вероніка Мовчан - директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), Україна, модератор.

Коротко. 2020 рік був роком невизначеності та нових викликів як для світу, так і для України. Рік тому стало очевидно, що українська економіка зазнає кризи, і реальний ВВП впаде. Однак результати року виявились кращими, ніж очікували багато з нас. Зараз рівень невизначеності знизився, і вже зрозуміло, що економіка у 2021 році зростатиме, якщо тільки не відбудеться нових суттєвих негативних шоків.

Довідково. Відповідно до макроекономічного прогнозу, зробленого спільно експертами Німецької економічної групи (Берлін) та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (Київ), реальний ВВП у 2021 році зросте на 4,3%. Основною рушійною силою залишиться внутрішній попит. Експорт також зростатиме на фоні сприятливої зовнішньої кон’юнктури. Профіцит платіжного балансу сприятиме стабільності обмінного курсу. Основними ризиками залишаються глобальна пандемія Covid-19, зокрема ризик провальної кампанії з вакцинації, та відсутність реформ, що закриє доступ України до пільгового зовнішнього фінансування.

Презентація відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ВВП України у 2021 році зросте на 4,3% - експерт

Валовий внутрішній продукт (ВВП) у 2021 році зросте на 4,3%, а при сприятливих умовах може сягнути до 6%.

Як передає Укрінформ, про це сказав старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Віталій Кравчук під час презентації макроекономічного прогнозу «Відновлення всупереч невизначеності: прогноз на 2021 рік».

«Із огляду на відновлення світової економіки реальний ВВП в Україні у 2021 році зростатиме, і враховуючи ефект низької статистичної бази, його приріст буде суттєвим. Однак, показники залежатимуть від готовності влади впроваджувати реформи відповідно до міжнародних зобов’язань. По базовому сценарієм ми очікуємо ріст 4,3%, але якщо реалізуються позитивні фактори, то приріст ВВП може перевищити позначку в 5-6%», - зазначив експерт.

Зокрема, серед позитивних факторів, що зможуть посприяти українській економіці, фахівець називає поліпшення споживчих настроїв у країні на тлі сповільнення пандемії та успіхи українських експортерів, що скористалися можливостями, які виникли завдяки відновленню світової економіки. Серед ризиків - запровадження чергових жорсткіших та триваліших локдаунів, політична криза, продовження пандемії через затримку вакцинації та, що найголовніше, відсутність активної співпраці з МВФ.

«Якщо затримка у співпраці з фондом станеться у першому півріччі 2021 року, це буде означати, що до другого півріччя ми прийдемо у більш скрутному стані. Це може значно збільшити розмір зовнішніх запозичень або і взагалі зробити їх непосильними для України. Що, своєю чергою, може змусити уряд затягувати паски», - додав Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозом Національного банку, ВВП України у 2021 році зросте на 4,2%. Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання цього показника на 4,6%. Світовий банк очікує зростання ВВП України в цьому році на 3%. Інвестиційна компанія України Dragon Capital прогнозує зростання ВВП України у 2021 році на 5,3%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує зростання реального ВВП України в 2021 році на 4,1%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-