Українська Медична Експертна Спільнота. Три роки фахової експертизи та державницьких пропозицій

Українська Медична Експертна Спільнота. Три роки фахової експертизи та державницьких пропозицій

Укрінформ
11 березня, 15:00 - «круглий стіл» з нагоди третьої річниці створення Платформи «Українська медична експертна спільнота»

Організатор: ГО «Українська медична експертна спільнота».

Учасники: Олександр Толстанов - уповноважений координатор УМЕС, д.м.н., професор; Юрій Єхануров - прем’єр-міністр України (2005-2006 р.р.), к.е.н., професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка; Кшиштоф Ланда - віце-міністр охорони здоров’я Польщі (2015-2017 р.р.); Тарас Бебешко - співзасновник Foundation for Future (FFF); Валерія Лехан - член Поважної ради УМЕС, д.м.н., професор, а також члени Координаційної ради Української медичної експертної спільноти.

Коротко. Під час заходу українські державні діячі та експерти сфери охорони здоров’я, представники від пацієнтів та підприємницької спільноти поділяться своїми думками щодо перспектив УМЕС, яка стала своєрідним інструментом безперервної актуалізації експертної думки щодо державницького людиноцентричного підходу, спрямованого на подолання демографічної кризи, формування сучасної національної системи охорони здоров’я та відновлення довіри до владних інституцій.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У системі охорони здоров’я відсутня профілактична медицина - Єхануров

Великою проблемою всієї системи охорони здоров’я є те, що не розвивається профілактична медицина, і її протиставляють лікувальній.

Таку думку висловив прем’єр-міністр України (2005-2006 р.р.), к.е.н., професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Юрій Єхануров на круглому столі в Укрінформі з нагоди третьої річниці створення Платформи «Українська медична експертна спільнота».

«Профілактичну медицину виставляють ворогом лікувальної чи навпаки. Профілактика хвороб – це така величезна область знань, якою практично ніхто не займається, яку не хочуть оплачувати, наука не оцінюється, і в цьому є велика проблема. Люди не хочуть платити за профілактичні процедури. Мовляв, чому я повинен платити, якщо я здоровий», - сказав Єхануров.

Водночас, за його словами, в умовах пандемії витрати на медицину стали рекордними й зрівнялися з витратами на безпеку й оборону, що стало дуже прибутковим бізнесом.

«Діюча в світі система охорони здоров’я спрямована на те, щоб люди жили якомога довше, весь час хворіли, а найбагатші з них хворіли якомога важче. І головне в цьому – інформаційна складова, треба залякати людей так, щоб вони несли все, що в них є. Минулий рік показав, що це можна зробити, відпрацьовано механізми. Уявіть собі, як зараз заробляють на вакцинах», - зазначив Єхануров.

Він вважає, що слід розвивати профілактичну медицину, поєднавши її можливості з лікувальною медициною. «Слід подумати, як нам знайти неантагоністичний спосіб поєднати зусилля профілактичної й лікувальної медицини, чи це можливо взагалі, зрозуміти, які інтереси діючої системи охорони здоров'я і профілактичної медицини і яка може бути фінансово-економічна модель. Треба вийти на новий простір вирішення цих проблем», - вважає Єхануров.

Він передбачає, що на тлі останніх подій в медицину вкладатимуться чимдалі більші гроші, якими зловживатимуть політики. «Політики дадуть великий ресурс в медицину, який буквально розриватимуть. Минулого року цей ресурс вгатили в дороги. І це тому, що жодного нормального медика немає у Верховній Раді, який розірвав би на собі сорочку, впав би на трибуну і сказав, що голодуватиме доти, доки не повернуть гроші назад на медицину», - наголосив експрем’єр-міністр.

Під час заходу експерти у сфері охорони здоров’я, представники від пацієнтів і підприємницької спільноти ділилися своїми думками щодо державницького людино-центричного підходу, спрямованого на формування сучасної національної системи охорони здоров’я та відновлення довіри до владних інституцій.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-