Зміна керівництва ПАТ “Центренерго”: Новий етап розвитку підприємства

Зміна керівництва ПАТ “Центренерго”: Новий етап розвитку підприємства

Укрінформ
26 лютого, 18:00 - пресконференція на тему: «Зміна керівництва ПАТ “Центренерго”: Новий етап розвитку підприємства»

Організатор: Фонд державного майна України.

Спікери: Дмитро Сенниченко - голова Фонду державного майна України; Денис Кудін - заступник голови Фонду державного майна України.

Коротко. 26 лютого 2021 року Фонд держмайна провів оновлення менеджменту ПАТ “Центренерго”, призначивши за погодженням Кабінету Міністрів України заслуженого енергетика України Власенка Юрія Петровича в. о. генерального директора підприємства.

Учасники пресконференції отримають змогу дізнатися про завдання та плани нового очільника підприємства, підготовку до створення холдингу з перспективними державними шахтами та підготовку до приватизації.

Акредитація представників ЗМІ проходить за посиланням: https://forms.gle/XnybnppznjgaxcrC7 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Кінцевою метою зміни керівництва Центренерго є приватизація підприємства - голова ФДМУ

Кінцева мета повної зміни складу дирекції та в.о. генерального директора ПАТ "Центренерго" - це приватизація однієї з найбільших сучасних компаній електроенергетичної галузі України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко на пресконференції в Укрінформі, присвяченій зміні менеджменту Центренерго.

"Перший етап - формування холдингу разом із вибраними перспективними шахтами, щоб Центренерго могло забезпечувати себе вугіллям. Другий етап - приватизація. Тому ми сьогодні замінили менеджмент", - сказав Сенниченко.

У ФДМУ пояснили зміну керівництва Центренерго новим етапом розвитку компанії.

Водночас, за словами Сенниченка, відбувається також зміна охорони на підприємстві.

"Зараз замінюємо там охорону. З понеділка починаємо працювати", - зазначив він.

"Ми здійснили всі необхідні юридичні дії. Але коли ввечері приїхали на підприємство представляти новий менеджмент, нам просто не відкрили двері", - пояснив Сенниченко зміну охорони.

Він зазначив, що у понеділок почнеться конкурс на постійного керівника підприємства.

"Ми запустили конкурс на пошук незалежних директорів, членів наглядової ради, щоб забезпечити якісне корпоративне управління", - зазначив голова приватизаційного відомства.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2021 року Господарський суд м.Києва скасував наказ Фонду державного майна України від 13 грудня 2018 року, тим самим фактично вказав у своєму рішенні на необхідність завершення розпочатих три роки тому процедур приватизації ПАТ "Центренерго".

Завершення процедури приватизації передбачає продаж державного пакета акцій товариства не менш як за 5,98 млрд грн.

Центренерго є одним із найбільших сучасних підприємств електроенергетичної галузі не лише в Україні, а й у Європі. У загальному обсязі виробництва електроенергії України частка компанії становить близько 8%, в структурі теплової генерації – близько 18%. Компанія відіграє істотну роль у підтримці та регулюванні енергобалансу країни.

У ФДМУ заявили, що оновлене керівництво Центренерго має виконати 5 завдань

Оновлене керівництво ПАТ "Центренерго" до кінця року має виконати 5 основних завдань, яке перед ними поставив Фонд державного майна.

Про це заявив заступник голови ФДМУ Денис Кудін на пресконференції в Укрінформі.

"Коли сьогодні ставили завдання перед новим керівником, визначили 5 основних KPI (Key Performance Indicators, ключові показники ефективності - ред.) до кінця 2021 року", - зазначив він.

Перше завдання, за словами Кудіна, - максимізація доходу від продажу електроенергії.

"Це просто відстежити, всі продажі відбуваються на Українській енергетичній біржі", - уточнив він.

Серед завдань нового менеджменту компанії - оптимізація витрат.

Крім того, необхідно побудувати вертикально-інтегровану компанію. "До прийняття рішення (уряду - ред.) це робота Міністерства енергетики за участю ФДМУ. Далі - це робота менеджменту Центренерго", - пояснив заступник голови ФДМУ.

За його словами, нове керівництво Центренерго до кінця року має також побудувати ефективний ланцюг постачання вугілля від державних шахт. "Це коли шахти продають вугілля тільки напряму", - уточнив Кудін.

Однак основним завданням, за його словами, є підготовка ПАТ "Центренерго" до приватизації в стислі терміни.

Водночас, як наголосив голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, керівництво Центренерго буде змінюватися доти, доки не почне виконувати поставлені перед ним завдання.

"Ми не управляємо компаніями в операційному менеджменті. Але ми ставимо завдання. Це завдання, які ставить акціонер", - підкреслив Сенниченко.

Він навів приклад Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, де менеджмент був змінений кілька разів.

"Ми вже двічі або тричі поміняли менеджмент. І вона (компанія - ред.) рухається на приватизацію. До передачі у Фонд держмайна в 2019 році компанія закінчила з фінансовим результатом 100 млн гривень, а за 2020 рік - 650 млн гривень. Тому будемо змінювати. Якщо менеджмент виконує завдання і є результат, він працює", - наголосив очільник ФДМУ.

Щодо Центренерго, він зазначив, що Олександр Корчинський, який був у статусі виконуючого обов'язки генерального директора ПАТ "Центренерго" з 29 травня 2020 р., домігся позитивних зрушень у компанії, проте цього недостатньо.

"Компанія в 2019 році завершила фінансовий рік зі збитком 2,2 млрд гривень. За 2020 рік - фінансовий результат ми очікуємо, зараз підбиваються точні результати, позитивний від 50 до 100 млн грн", - зазначив Сенниченко.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого Фонд державного майна України повністю оновив склад дирекції ПАТ "Центренерго", призначивши 8 топменеджерів на чолі з в.о. генерального директора Юрієм Власенком.

Конкурс на посаду керівника Центренерго оголосять 1 березня - голова ФДМУ

Конкурс на посаду генерального директора ПАТ "Центренерго"буде оголошений 1 березня, кандидатів добиратимуть міжнародні агенції з пошуку персоналу.

Про це повідомив голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко на пресконференції в Укрінформі.

"Уже в понеділок розпочнеться конкурс на постійного керівника підприємства. Постійний керівник буде обраний попередньо міжнародними агенціями з пошуку персоналу. Далі кандидати пройдуть перевірку і затвердження конкурсною комісією при Кабміні", - сказав Сенниченко.

За його словами, запущено конкурс на пошук кандидатів на посади незалежних директорів, членів наглядової ради - це необхідно, щоб забезпечити якісне корпоративне управління.

Заступник голови ФДМУ Денис Кудін пояснив, що раніше конкурс на посаду очільника компанії не оголошувався через карантинні обмеження. За його прогнозом, результати конкурсу можуть стати відомими уже за два місяці, і підприємство отримає постійного очільника з відповідними КРІ.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого Фонд державного майна України повністю оновив склад дирекції ПАТ "Центренерго", призначивши 8 топменеджерів на чолі з в.о. генерального директора Юрієм Власенком.

До майбутньої вертикально інтегрованої компанію на базі "Центренерго" приєднають лише найкращі державні шахти - ФДМУ

Вертикально інтегрована компанія, яка буде створена на базі "Центренерго", матиме у своєму складі лише найкращі державні шахти. Про це заявив заступник голови ФДМУ Денис Кудін під час пресконференції в Укрінформ, присвяченій зміни менеджменту "Центренерго".

"Уряд 5 жовтня затвердив принципове рішення створити вертикально інтегровану компанію на базі "Центренерго" і приєднати до "Центренерго" найбільш перспективні державні шахти. Це правильне рішення, оскільки серед трьох компаній на ринку (ДТЕК, "Донбасенерго", "Центренерго" - ред.) дві є вертикально інтегрованими, а третя має лише генерацію і не має сировинної бази. Це ставить "Центренерго" у завідомо невигідне становище", - сказав Кудін.

За його словами, перелік шахт, які увійдуть до складу вертикально-інтегрованої компанії, буде визначений до кінця березня.

"На сьогоднішній день створена комісія, яку очолює представник Міненерго, яка здійснює аналіз усіх 33 держшахт. Наприкінці березня комісія закінчує роботу і надасть перелік перспективних шахт", - зазначив заступник голови ФДМУ.

Він додав, що саме вертикально інтегрована компанія стане об'єктом приватизації, а не "Центренерго" у його нинішньому стані.

"Ми розраховуємо, що це відбудеться до кінця цього року", - підкреслив Кудін.

Він повідомив, що першими можуть бути приєднані шахти "Допропіллявугілля", які нещодавно компанія ДТЕК повернула з оренди в держвласність.

"ДП "Добропіллявугілля" є новоствореним, відповідно там немає ні зобов'язань, ні боргів. Оскільки немає боргів, але є майно і стабільний видобуток, то підприємство має конкурентну перевагу перед іншими державними компаніями, які за роки незалежності накопичили рекордні борги. Коли ми говоримо про приєднання, то це приєднання у плюс, а не в мінус", - пояснив Кудін.

При цьому, він уточнив, що розглядається приєднання не всього підприємства, а окремих, найперспективніших, шахт.

"Добропіллявугілля - це п'ять шахт, але не однаково перспективні. Тому ми прийняли рішення аналізувати не підприємства, а окремі шахти. І включати потім окремі шахти, щоб можна було вибрати найбільш перспективні", - додав посадовець.

Заступник голови ФДМУ також підкреслив, що об'єднання "Центренерго" і перспективних державних шахт є логічним кроком.

"На всіх нарадах Міністерство енергетики підкреслювало, що іншого великого системного споживача вугілля немає. "Центренерго" - це понад 90% споживання вугілля державних шахт", - зазначив Кудін.

Він уточнив, що приєднання шахт до "Центренерго" відбуватиметься шляхом ухвалення урядом відповідних рішень.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого Фонд державного майна України повністю оновив склад дирекції ПАТ "Центренерго", призначивши 8 топменеджерів на чолі з в.о. генерального директора Юрієм Власенком.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-