Пресконференція міністра оборони України Андрія Тарана та головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака

Пресконференція міністра оборони України Андрія Тарана та головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака

Укрінформ
22 лютого, 15:30  - спільна пресконференція міністра оборони України Андрія Тарана та головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака

Організатори: Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ.

Теми пресконференції:

-     Стан справ в ЗСУ та сфері оборонної політики;

-     Ситуація на фронті;

-     Відповіді на запитання журналістів. 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Оборонне держзамовлення на 2020 рік виконано на 99,5% - Таран

Державне оборонне замовлення на 2020 рік виконано на 99,5 відсотка.

Про це повідомив міністр оборони Андрій Таран на пресконференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

“Найбільше спекуляцій було навколо питання виконання державних оборонних замовлень... У нас державне оборонне замовлення на 2020 рік було виконано на 99,5 відсотка. А ті політичні спекуляції навколо того, що воно виконано, але не по тих пунктах, які були... Ви розумієте, мабуть, не гірше за мене, що питання, по-перше, на теперішній час політизоване”, - заявив Таран.

По-друге, за його словами, за кожним українським підприємством, яке виробляє озброєння та військову техніку, “стоять інтереси певних груп”.

“Тому хтось щось недоотримав. Мені дуже прикро, що Міністерство оборони разом із Збройними силами вирішило витратити кошти так, як цього потребують інтереси Збройних сил, а не так, як комусь хотілося би”, - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, в Укроборонпромі заявили, що підприємства концерну виконали 100% контрактів за державним оборонним замовленням у 2020 році.

Таран у понеділок проведе переговори з п'ятьма міністрами оборони

Міністр оборони України Андрій Таран у понеділок, 22 лютого, о 17 годині проведе переговори з колегами, міністрами оборони п'ятьох країн: США, Великої Британії, Канади, Польщі та Литви.

Про це він повідомив на пресконференції в Укрінформі.

«У мене телефонна розмова у режимі відеоконференції з п'ятьма міністрами оборони провідних НАТОвських країн. Це США, Велика Британія, Канада, Польща та Литва. Ці п'ять міністрів оборони чекатимуть розмови з міністром оборони України», - сказав Таран.

За його словами, у 2021 році Україна має намір зробити багато на шляху посилення співпраці з НАТО, наближення до стандартів альянсу.

Ознак створення наступальних угруповань противника у зоні ООС не виявлено - Хомчак 

Ситуація у зоні проведення операції Об'єднаних сил контрольована, ознак створення наступальних угруповань противника не виявлено.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявив головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак.

"Ситуація в зоні операції Об'єднаних сил є сьогодні контрольованою, і різких змін там не відбувається, ознак створення наступальних угруповань противника теж не виявлено", - сказав Хомчак.

Він додав, що триває 211-та доба режиму повного та всеосяжного припинення вогню, але його дотримуються переважно лише українські військові.

"Багато людей сьогодні сумніваються в тому, що це виконується, але я хочу підкреслити сьогодні всім, що це виконується в основному Збройними силами України, і, на жаль, не повною мірою воно виконується ... збройними формуваннями Російської Федерації, які перебувають на непідконтрольній території", - сказав головнокомандувач ЗСУ.

За його словами, провокаційні обстріли українських позицій і населених пунктів окупанти здійснюють, як правило, під час засідань Тристоронньої контактної групи, а нині - після рішень РНБО щодо накладення санкцій на певних осіб і фірми.

"Основна мета провокацій з боку окупантів спрямована на створення ілюзії обстрілів Збройними силами населених пунктів із застосуванням забороненого важкого озброєння та дискредитації ООС", - зауважив Хомчак.

Він наголосив, що будь-які звинувачення на адресу ЗСУ у нібито недотриманні режиму припинення вогню є провокацією і не мають жодного підгрунтя.

"Українські військовослужбовці в районі ООС перебувають на сталих позиціях, суворо дотримуються прийнятих домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права, особливо щодо гарантій безпеки для мирного населення і для підтримання чи відновлення інфраструктури з обох боків", - заявив Хомчак.

Водночас головнокомандувач наголосив, що підрозділи ООС завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхньому життю або здоров'ю, а також "для стримування противника від ведення будь-яких активних дій".

Раніше Хомчак повідомив, що на Донеччині, у районі шахти “Бутівка”, внаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця, ще один загинув.

Усі оздоровчі кошти військовим виплачуються, але наразі є певна затримка - Таран

Військовослужбовцям уся матеріальна допомога на оздоровлення виплачується, але наразі з виплатою цих коштів існує певна затримка. Про це міністр оборони Андрій Таран заявив на пресконференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

“Щодо коштів військовим. Кошти всі оздоровчі виплачуються, але є певна затримка. І щодо певної затримки — це питання не до мене, це питання краще, мабуть, направити до Міністерства фінансів”, - сказав Таран.

Як повідомлялося, 19 лютого у Міноборони повідомили, що Міністерство цього року профінансує створення вітчизняного оперативно-тактичного комплексу «Сапсан».

Загрози захоплення “сірої зони” на Донбасі немає - Хомчак

Загрози захоплення “сірої зони” на Донбасі наразі не існує, однак Збройні сили України готуються до всіх можливих варіантів розвитку ситуації.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак та міністр оборони Андрій Таран.

“Такого поняття у військовій термінології, як “сіра зона”, немає, є поняття “міжпозиційний простір” — це між позиціями противника і нашими позиціями. Сьогодні - це не є таємниця - всі знають, що міжпозиційний простір уздовж 409 кілометрів лінії зіткнення становить від 70 метрів між позиціями до 1-1,5 км. Тому загроз, що сьогодні хтось піде займати міжпозиційний простір (немає — ред.)...” - сказав Хомчак.

За його словами, для проведення якихось активних дій має бути конкретна мета. "Яка мета того, що противник зменшить міжпозиційний простір з 1000 до 700 метрів, - щоб бути більш вразливим для наших військ?" - зауважив головнокомандувач.

Відповідаючи на запитання щодо готовності ЗСУ до наступальних дій у раз погіршення ситуації на Донбасі, міністр оборони Андрій Таран зазначив, що рішення про застосування ЗСУ ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач - Президент Володимир Зеленський.

“Питання щодо застосування Збройних сил розробляє головнокомандувач Збройних сил, він відповідає за застосування, безумовно, із залученням Міністерства оборони. Але питання безпосередньої розробки планів — це питання Генерального штабу”, - наголосив міністр.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак запевнив, що Збройні сили готові до будь-якого варіанту розвитку подій.

“Щодо наступальних дій, то минулого року ми розпочали підготовку всіх наших військових частин бойових до дій у наступі на урбанізованій місцевості, тому що ми до цього теж повинні бути готові. Тому готуємо війська до всіх можливих варіантів розвитку ситуації”, - наголосив Хомчак.

Як повідомляв Укрінформ, командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що українські десантники в березні проведуть навчання поблизу адмінкордону з тимчасово окупованим Кримом з метою вдосконалення спроможності вчасно та адекватно реагувати на військову небезпеку як з повітря, так і з морського узбережжя. Навчання будуть проводитись симетрично з аналогічними військовими навчаннями на окупованому півострові.

Створення військової поліції могло би прискорити розслідування багатьох випадків - Таран

Створення військової поліції із повноваженнями здійснення досудового слідства могло би прискорити розслідування багатьох випадків, які трапляються на Донбасі.

Про це міністр оборони Андрій Таран заявив на пресконференції в Укрінформі.

«Військова служба правопорядку не має права проводити досудове слідство. Саме тому в тому році був розроблений проєкт закону про військову поліцію, в якому передбачено можливість надання права на проведення досудового слідства», - сказав Таран.

За його словами, нині, якщо загинув військовий, всі «відходять та чекають на прибуття органів правопорядку, зокрема Міністерства внутрішніх справ, щоб вони саме проводили розслідування, проводили досудове слідство». При цьому втрачається багато часу.

Глава МОУ зауважив, що це одна з причин, чому імена загиблих захисників суспільство дізнається іноді із затримкою.

«Я безпосередньо стикнувся з пожежею на території Луганської області, коли вже був випадок загибелі, та стикаюся з причинами затримки цієї інформації. На теперішній час Збройні сили України не мають повноваження на проведення досудового слідства. Ми знайшли - там підірвався БМП, загинув військовослужбовець ЗСУ. І все, ми на цьому зупинилися. І що там далі? Ніхто не може навіть рухатися», - навів приклад міністр оборони.

Як повідомлялося, у Міністерстві оборони розробили законопроєкт «Про Воєнну поліцію» на виконання указу Президента Володимира Зеленського, проте до нього висловили зауваження кілька відомств, зокрема Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони та ДБР.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-