Україна – Молдова: нові можливості та інтеграційні перспективи

Україна – Молдова: нові можливості та інтеграційні перспективи

Укрінформ
16 лютого, 11:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Україна – Молдова: нові можливості та інтеграційні перспективи».

Організатори: Благодійний Фонд «Акцент», Центр суспільних досліджень «Український меридіан» та Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

До участі запрошені: Віталій Андрієвський - політолог, Республіка Молдова; Андрей Андрієвський - журналіст, Республіка Молдова; Валеріу Паша - голова співтовариства WatchDog.md, Республіка Молдова; Росіан Васілой - експерт з безпекових та правоохоронних питань, колишній начальник прикордонної поліції, Республіка Молдова; Аннаслав Яковенко - виконавчий директор, Європейський зелений інститут, Республіка Молдова; Міхаіл Шалвір - економічний експерт, Гагаузія, Республіка Молдова; Оазу Нантой - депутат парламенту Республіка Молдова; Віталій Кулик - представник Центру досліджень проблем громадянського суспільства, Україна; Віктор Філіпенко - представник Національного інституту стратегічних досліджень, Одеса, Україна; Микола Давидюк - політолог АЦ «Політика», Україна; Єгор Чернєв - народний депутат України, «Слуга народу».

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Коротко. Учасники заходу обговорять можливі інтеграційні проєкти у контексті задекларованої обома країнами євроінтеграції. Як Україна та Молдова можуть об’єднати свої зусилля реалізуючи прагнення до європейської інтеграції, які є механізми цього, чи може їм стати Східне партнерство? Яким є можливий приклад інтеграційних проєктів – у контексті реалізації презентованого президентом Зеленським проєкту автотраси «Київ – Кишинів»? Підтримка ініціатив, спрямованих на протидію російській агресії у регіоні.

Довідково. Україну та Молдову об’єднують спільні інтереси, як то, європейська та євроатлантична інтеграція та необхідність вирішення спільних проблем, а саме реформування усіх сфер життя, боротьба з корупцією та протидія негативному впливу РФ. Візит новообраного президента Республіки Молдова Маї Санду до Києва створює передумови для співпраці.

Додаткова інформація за тел.: (050) 385 16 03 (Дмитро Левусь).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:   //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріалі:

Україна і Молдова мають разом рухатися до євроатлантичних структур - депутат

Україна і Молдова могли б об'єднати політичні зусилля щодо вступу до євроатлантичні структури для протидії РФ.

Таку думку висловив голова постійної української делегації в Парламентській асамблеї НАТО народний депутат Єгор Чернєв під час міжнародного круглого столу в Укрінформі.

«Обрання Маї Санду (президентом Молдови - ред.) є хорошим знаком, що Молдова потроху розгортається в сторону західного світу. Це Євросоюз і США, але, на жаль, не НАТО, тому що Молдова каже, що дотримується нейтралітету. Хоча в цьому плані, я думаю, ми могли б йти єдиним фронтом. Тому що це питання безпеки, які у нас, на жаль, пов'язані тільки з РФ. І Придністров'я - такий же конфлікт, що триває десятиліття, як в Україні Донбас. І все це можна вирішувати спільно. І крім єдиної регіональної геополітики має бути вироблена взаємодія щодо РФ », - сказав Чернєв.

Він вважає, що Україні і Молдові слід виробити єдину стратегію в протидії гібридній агресії з боку РФ, використовуючи інтеграцію в НАТО.

«Славнозвісні стандарти НАТО - це комплексний підхід і заходи. Вимоги щодо вступу в НАТО навіть вищі, ніж в ЄС. Це питання антикорупційної політики, верховенства права. Якщо ми будемо йти паралельними курсами, як з Грузією, нас будуть розглядати разом, коли ми разом робимо заяви, підтверджуючи стратегію відкритих дверей, і нас розглядають і рухають однаково. У відносинах з Молдовою ми також повинні рухатися єдиним курсом. Як у випадку з Грузією і країнами Балтії, коли в ПАРЄ, НАТО і ОБСЄ ми часто виступаємо єдиним фронтом », - вважає Чернів.

На круглому столі була порушена тема об'єднання зусиль України і Молдови з європейської та євроатлантичної інтеграції і вирішення спільних проблем. Зокрема, йшлося про реформування всіх сфер життя, боротьбу з корупцією та протидію негативному впливу РФ. Експерти з обох сторін вважають, що нещодавній візит новообраного президента Молдови Маї Санду в Київ створює передумови для співпраці.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-