Дух, що тіло рве до бою: революційні настрої українців на тлі протестів у Білорусі та РФ

Дух, що тіло рве до бою: революційні настрої українців на тлі протестів у Білорусі та РФ

Укрінформ
4 лютого, 14:00 - пресконференція, приурочена до дня народження знаної української соціологині, директорки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Учасники: Петро Бурковський - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва;  Олександр Резнік - доктор соціологічних наук, завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України, керівник Центру політичної соціології; Іван Гомза - кандидат політичних наук, завідувач кафедри публічного врядування Київської школи економіки; Олександра Матвійчук - голова правління Центру громадянських свобод.

Модератор:  Олексій Гарань - науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА.

Питання до обговорення:

- Наскільки українці незадоволені станом справ у країні та за яких умов протестні настрої перетворюються на протестні акції?

- Чи можливий Майдан-3 найближчим часом? Як вплинуть «тарифні протести» на політичний процес в Україні?

-  Як вплинула епідемія на можливість громадян користуватися правом на свободу зібрань?

- Чи сприяє держава справедливому розслідуванню злочинів проти учасників Революції Гідності?

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із Центром політичної соціології з 3 до 16 листопада 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeq5sFqFbBlXEGoDphHWy5v9__kWRQqnS8oQgEt6ddbYuSVFw/viewform?usp=send_form

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Найоптимістичніше налаштовані мешканці західних регіонів держави - опитування

За даними опитування, проведеного у листопаді 2020 року, найоптимістичніше налаштовані мешканці західних регіонів України, де 36% респондентів оцінили поточну політичну ситуацію як спокійну і 5,5 % як благополучну.

Про це сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський під час презентації в Укрінформі опитування щодо настроїв українців на тлі протестів у Білорусі та Російській Федерації.

Згідно з презентованими даними, 36% опитаних із західних областей оцінили поточну політичну ситуацію як спокійну і 5,5 % як благополучну. Водночас третина респондентів у центральних (33 %) та східних (3 1%) областях вважає поточну ситуацію критичною або вибуховою.

«Станом на листопад абсолютна більшість українців - майже 78%, негативно оцінювали поточну політичну ситуацію в Україні. Найбільш критичні настрої панують серед старшого населення - 79%», - сказав Бурковський.

За словами Бурковського, станом на листопад найбільше очікували протестів у центральних регіонах, а найменше на півдні.

Бурковский зазначив, що на тлі значного невдоволення політичною ситуацією, невелика частка громадян очікує масових протестів чи виступів у своїх населених пунктах.

«По Україні це лише 28% опитаних. І найвище це очікування у центральному регіоні», - сказав Бурковський.

Він додав, що за результатами опитування, станом на листопад 2020 року, якби протести відбулися, до них готові долучитися близько 28% опитаних, і найвища готовність брати участь у протестах - на заході країни (30%), а найнижча – на півдні ( 12%).

Бурковський додав, що «респонденти, які найбільше очікують протестів, найбільш готові взяти в них участь».

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології упродовж 3–16 листопада 2020 р. Загалом було опитано 2002 респондента за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Пресконференція, на якій представлені результати опитування, приурочена до дня народження знаної української соціологині, директорки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної. Вона народилася 4 лютого 1952 року, померла у березні 2020 року. Бекешкіна упродовж 2010-2020 років обіймала посаду директорки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. У 2007 та 2008 роках потрапила до списку 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-