Відчуження батьків - психологічне насилля над дітьми

Відчуження батьків - психологічне насилля над дітьми

Укрінформ
1 лютого, 12:00 - пресконференція на тему: «Відчуження батьків - психологічне насилля над дітьми. Синдром відчуження одного з батьків (Parental Alienation Syndrome)»

Організатор: Наталія Грінберг - керівник громадської організації «Обійми дитини».

Учасники: Наталія Пушкарьова - Уповноважена Президента з питань волонтерської діяльності; Тетяна Рябуха - голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат; Ольга Зозуля - заступник начальника управління, начальник відділу правового співробітництва з міжнародними організаціями Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України; Лариса Зуб  - начальник управління ювенальної превенції Національної поліції України; Юлія Ющенко - начальник відділу психосоціальної підтримки Національного комітету Товариства Червоного Хреста України.

Модератор: Інна Силантьєва - провідний фахівець Центру проблем імплементації європейського соціального права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Секретаріату Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підкомітету  у справах сім’ї та дітей.

Коротко. Мета заходу - сприяння розвитку гармонійних сімейних відносин в українському суспільстві, порозуміння між батьками та дітьми, захист прав дітей.

Захід проходить  за підтримки голови підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народного депутата Тетяни Рябухи.

Додаткова інформація за тел.: (063) 314- 51-38 (Владислав).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Діти в Україні зазнають психологічного насильства через відчуження одного з батьків - експерти

В Україні стрімко збільшується кількість дітей, що зазнають психологічного насильства внаслідок відчуження одного з батьків.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі на тему: «Відчуження батьків - психологічне насилля над дітьми. Синдром відчуження одного з батьків (Parental Alienation Syndrome)».

«3 млн дітей живуть в неповноцінних сім’ях із 7 млн 600 тис. дітей в Україні. Тобто, це половина. Зібрати точну статистику, від якого страждають діти, зараз неможливо. В суспільстві традиційно замовчують ці факти. Єдиний шлях, аби мати через 10-15 років покоління відповідальних молодих громадян, полягає в тому, щоб зараз сприяти відповідальному батьківству і протидіяти негативним тенденціям заходами сімейної політики», - сказала провідний фахівець Центру проблем імплементації європейського соціального права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Секретаріату Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики підкомітету у справах сім’ї та дітей Інна Силантьєва.

Учасники заходу вважають, що стрімке збільшення розлучень в Україні означає й таке ж збільшення випадків відчуження одного з батьків, внаслідок чого страждають діти.

«В Україні довгий час існує проблема під назвою відчуження одного з батьків. Це ситуація, в якій незаконно розлучають дітей з батьками в ході сімейних, зокрема, фінансових конфліктів при розлученні. Як показують дані Державної служби статистики, кількість розлучень в Україні щороку лише зростає, наприклад, в 2017 році - 51,6%, в 2018 році – 67%. В 2018 році народилося 335,9 тис. дітей, народжених в офіційному шлюбі, з них 20,5%, народжених у цивільному шлюбі. Тема відчуження одного з батьків є надзвичайно актуальна, тому що завуальована психологічним насильством над дитиною, яке здійснюється одним з батьків нібито з благородною метою захистити дитину від іншого «жахливого» з батьків», - зазначила керівниця громадської організації «Обійми дитини» Наталія Грінберг.

Голова підкомітету у справах сім'ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка Тетяна Рябуха наголосила, що внаслідок відчуження одного з батьків інтереси дитини відходять на другий план.

«Коли відбувається відчуження, то на першому місці стоять амбіції одного з батьків, а на другий план відходять психологічний стан і травма дитини. Бо дитина не може в повній мірі висловити ті почуття, які вона переживає. Всі мають пам’ятати, що саме сім’я, а не один із батьків народжує дитину. І при конфліктних ситуаціях, які потім призводять до розлучення, слід пам'ятати про те, як буде краще дитині. І треба шукати методи, щоб пройти кризу у стосунках так, щоб дитина мала право на любов і піклування від обох батьків», - сказала вона.

Заступниця начальника управління, начальниця відділу правового співробітництва з міжнародними організаціями Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України Ольга Зозуля звернула увагу, що відчуження одного з батьків вкрай негативно впливає на інститут сім’ї.

«Той з батьків, який позбавлений можливості бачити й піклуватися про свою дитину, він надзвичайно обурений і перебуває в складному психологічному стані. Той з батьків, який утримує дитину, як правило, турбується лише про свої інтереси. Дуже мало батьків, які розуміють, до чого призводять такі їхні дії, як вплив це на дитину і як вона страждає від того, що порушено життя, яким вона жила до цього. В дитини відповідно формується негативне ставлення до відносин між мамою і батьком і до самого інституту сім’ї», - наголосила вона.

Головна інспекторка ювенальної превенції Національної поліції України Наталія Пастухова зазначила, що випадки психологічного насильства щодо дітей характерні не лише для неблагополучних сімей.

«До чинників, що впливають на збільшення випадків психологічного насильства щодо дітей у сім’ї, можна віднести такі, як складне матеріальне становище, вживання батьками алкоголю або наркотичних засобів, аморальна поведінка батьків. І не виняток, що дана проблема виникає і в досить благополучних сім’ях. Найчастіше психологічний стрес виникає при використанні дітей у конфлікті між батьками, коли виникають суперечки щодо опіки над дитиною через розірвання шлюбних відносин, розподіл майна, визначення місця проживання дитини, її підбурювання одним з батьків, де діти часто виступають заручниками ситуації або зброєю для помсти», - розповіла вона.

Тим часом, Уповноважена Президента з питань волонтерської діяльності Наталія Пушкарьова запропонувала громадськості створити спільну робочу групу для вирішення цієї проблеми.

«Центральні органи виконавчої влади, на жаль, без громадської підтримки й контролю за змінами в чинному законодавстві не спроможні будуть довести до кінця те, що пропагується в усіх демократичних країнах, що головною цінністю родинності є виховання нашого майбутнього. В часи карантину це питання ще більш загострилося. Я пропоную створити робочу групу при Уповноваженому Президента з питань волонтерської діяльності, яка б надала можливості центральним органам виконавчої влади використати цю інформацію. На жаль, наше законодавство не повністю гармонізовано з іншими демократичними країнами», - зазначила вона.

Відчуження одного з батьків – це дія з боку одного з батьків, яка змушує дитину без будь-якої правомірної причини відмовитися від контактів з іншим з батьків. Відчуження одного з батьків є формою психологічного насильства.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-