Публічний звіт тимчасово виконуючого обов’язки  голови Держенергоефективності Костянтина Гури

Публічний звіт тимчасово виконуючого обов’язки голови Держенергоефективності Костянтина Гури

Укрінформ
28 січня, 10:00 - публічний звіт тимчасово виконуючого обов’язки  голови Держенергоефективності Костянтина Гури

Організатор:  Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

Програма заходу:

10:00 – 10:30 – презентація публічного звіту;

10:30 – 11:00 – запитання та відповіді.

Ключові питання:

- енергоємність вітчизняної економіки та шляхи вирішення цього питання;

- крос-секторальний розвиток сфери енергоефективності (у житловому секторі, бюджетній сфері, промисловості та ін.);

- «теплі кредити» як програма допомоги населенню для утеплення осель та зменшення витрат на комунальні послуги: ефективність програми та плани на 2021 рік;

- ініціатива створення Фонду декарбонізації: механізм роботи та перспективи;

- сертифікація енергоефективності будівель: стан впровадження;

- розробка нової державної програми з енергоефективності на 2022-2026 роки;

- попит українських домогосподарств на сонячні електростанції;

- зелені облігації як новий інструмент фінансування «зелених» проєктів;

- пакет законопроєктів для активізації розвитку біоенергетики та інші.

Контактна особа: Таїсія Заїка, заступник начальника Управління – начальник відділу популяризації та зв’язків зі ЗМІ Управління комунікації та зв’язків з громадськістю, тел.: +38 (044) 590-59-65.

Реєстрація учасників та акредитація ЗМІ є обов’язковими та здійснюються до 17:00 27 січня за електронною адресою:  saeepressa@gmail.com та тел.: (044) 590-59-65, 096-906-85-95.

Представники ЗМІ також можуть надіслати питання спікеру заздалегідь до 17:00 26 січня за електронною адресою: saeepressa@gmail.com.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Держенергефективності анонсувало низку законодавчих ініціатив у сфері розвитку біоенергетики

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України готує низку законодавчих ініціатив у сфері розвитку біоенергетики. Про це в Укрінформі під час публічного звіту за 2020 рік заявив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Він повідомив, що завершується робота над законопроєктом щодо розвитку торгівлі твердим біопаливом. Даний проєкт наразі готується до внесення на розгляд Кабінету Міністрів. Законопроєкт покликаний скоротити споживання газу в країні. Серед проблемних питань, які покликаний вирішити майбутній закон, - створення прозорого конкурентного ринку твердого палива, забезпечення надійності постачання біопалива, стабільності цін на нього, встановлення вимог щодо якості палива тощо.

"Це дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ", - зазначив Шафаренко.

Він зауважив, що на узгодженні із зацікавленими органами виконавчої влади знаходиться ще низка законопроєктів.

Зокрема, у процесі узгодження знаходиться законопроєкт про сприяння вирощуванню

енергокультур. Проєкт передбачає покращення умов для вирощування енергорослин та надання державної підтримки у даній сфері.

"Передбачено покращення умов та усунення існуючих бар’єрів для вирощування енергорослин на малородючих землях", - зазначив Шафаренко.

Узгоджується проєкт щодо розвитку ринку біометану. Документ покликаний запровадити механізм торгівлі біометаном та гарантії походження біометану.

"Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд м куб. у рік. Також Україна зможе експортувати біометан в ЄС", - зазначив заступник голови Держенергоефективності.

У процесі узгодження знаходиться проєкт щодо звільнення біопалива від податку на СО₂. Проєкт передбачає зниження податкового навантаження біоенергетики та покращення інвестиційної привабливості проєктів у цій сфері.

"Пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості", - прокоментував Шафаренко.

Він також нагадав, що у 2020 році у Верховній Раді було зареєстровано проєкт №3356 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту. Метою, яка покладена в основу проєкту закону, є створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті.

«Прийняття озвучених законодавчих ініціатив дозволить Україні замістити власним біопаливом дорогий газ, імпорт якого у 2019 році склав 14 млрд м куб. Враховуючи максимальні можливості використання біопалива в Україні (відходи агросектору, енергетичні рослини, біогаз, біометан), то потенціал заміщення імпортного газу може сягнути 37 млрд м куб. газу в рік», - зазначив заступник голови Держенергоефективності.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-