Презентація підсумків проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?»

Презентація підсумків проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?»

Укрінформ
23 грудня, 13:00 - пресконференція, присвячена презентації підсумків проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?»

Організатори: Міністерство культури та інформаційної політики України; ВГО «ІКОМ України».

Учасники: Світлана Фоменко - заступниця міністра з питань європейської інтеграції; Яна Баринова - радниця міністра культури та інформаційної політики України; Катерина Чуєва - президентка «ІКОМ України»; Анастасія Чередниченко - віцепрезидентка «ІКОМ України», керівниця проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?».

Коротко. Учасники пресконференції представлять плани щодо впровадження результатів проєкту в межах співпраці «ІКОМ України» і Міністерства культури та інформаційної політики України.

Захід проходитиме за підтримки Українського культурного фонду.

У межах проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?» була проведена верифікація системи показників ефективності в музейній галузі України, насамперед, з метою виявлення критеріїв, що втратили актуальність, критично обмежують можливість ефективної роботи та розвитку сучасних музейних інституцій. Дослідження базувалося на аналізі української нормативної бази, вивченні зарубіжного досвіду та профільних міжнародних стандартів, а також фахових відгуках представників музейної спільноти.

Для досягнення стабільного результату Міністерство культури та інформаційної політики України й ВГО «ІКОМ України» домовилися щодо проведення спільної роботи з впровадження напрацьованих результатів проєкту та подальших кроків зі зміни системи критеріїв ефективної діяльності музеїв.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні мають намір по-новому оцінювати і планувати діяльність музеїв - проєкт

В Україні існує архаїчна система оцінювання діяльності музеїв та відсутня єдина державна політика щодо їхнього розвитку.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі, присвяченої презентації підсумків проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?» та організованої Міністерством культури та інформаційної політики України і ВГО «ІКОМ України», за підтримки Українського культурного фонду.

«Ми не знаємо, скільки музеїв є в Україні і чи ті критерії та індикатори музеїв, які залишились ще з радянських часів, справді відповідають меті існування музею, і взагалі навіщо ми створюємо музей і як ним опікуємося. На сьогодні більшість музеїв є герметичними установами, їхні фонди не є відкритими для суспільства. Згідно з чинним законодавством, ми навіть не маємо централізованого банку даних і не знаємо, що саме з культурних цінностей є в наших музеях», - сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко.

За її словами, діяльність музеїв оцінюється за кількісними показниками відвідувачів, і не враховуються інші важливі функції музеїв, як то наукова чи дослідницька діяльність.

«Подаються статистичні дані, скільки відвідувачів прийшло до музеїв. Але музейні заклади абсолютно різні за розміром, форматом, місцеперебуванням. І не враховуються інші важливі функції музеїв, як то наукова, дослідницька, облік музейних предметів, реставраційні роботи. А в ковідний період цей показник взагалі не може застосовуватись, бо музейні заклади довгий час не могли працювати», - наголосила Фоменко.

За її словами, дуже важливо правильно вимірювати діяльність музеїв, застосовувуючи загальносвітові критерії, чому і служить запропонований на пресконференції проєкт.

Віце-президентка «ІКОМ України», керівниця проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?» Анастасія Чередниченко заявила, що ініційована процедура затвердження державного стандарту України у розвитку музейної справи на основі гармонізації з європейськими стандартами.

«Це впровадження загальної єдиної системи реєстрації музеїв за чітко визначеними базовими критеріями: стала колекція, її наукове дослідження та збереження, її відкритість і некомерційність установи. Після чого можна бути відповісти, скільки в Україні музеїв, що вони зберігають, і зрозуміти проблеми музеїв та формувати культурну політику в Україні», - сказала Чередниченко.

За її словами, на основі проведеного соціологічного дослідження, аналізу європейського досвіду, а також думки фахової спільноти надані пропозиції з набором розширених якісних критеріїв, через відсутність яких музеї не можуть виконувати свої основні функції й розвиватися.

«Ми повинні відповісти на світоглядне питання: що таке музей для сучасного українського суспільства. Якщо він виглядає й оцінюється так, як радянський музей, то чи може він відповідати потребам сучасного українського суспільства», - зауважила Чередниченко.

Своєю чергою, президентка «ІКОМ України» Катерина Чуєва наголосила на потребі законодавчого оформлення музейної діяльності, вважаючи нинішнє законодавство застарілим і таким, що значно обмежує цю діяльність.

«Відсутні дані про стан і точну кількість музеїв, про стан і кількість державної частини музейного фонду, недержавну його частину, тобто ті предмети музейного значення, які зберігаються в музейних колекціях. Також ми маємо досить загальну уяву про фактичний спектр діяльності музеїв. Існуюча законодавча рамка суттєво обмежує цю діяльність. І там, де музеї інших країн можуть вільніше проводити заходи і використовувати доступні джерела фінансування, то в Україні це все є лише на стадії формування», - сказала Чуєва.

У межах проєкту «Музей – «валіза без ручки» чи символічний капітал?» проведена верифікація системи показників ефективності в музейній галузі України, насамперед, з метою виявлення критеріїв, що втратили актуальність, критично обмежують можливість ефективної роботи та розвитку сучасних музейних інституцій. Дослідження базувалося на аналізі української нормативної бази, вивченні зарубіжного досвіду та профільних міжнародних стандартів, а також фахових відгуках представників музейної спільноти.

Для досягнення стабільного результату Міністерство культури та інформаційної політики і ВГО «ІКОМ України» домовилися про проведення спільної роботи із впровадження напрацьованих результатів проєкту та подальших кроків зі зміни системи критеріїв ефективної діяльності музеїв.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-