Пропагандистські провали РФ у 2020 році

Пропагандистські провали РФ у 2020 році

Укрінформ
24 грудня, 14:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Пропагандистські провали РФ у 2020 році»

Організатор: Міжнародний центр протидії російській пропаганді (ІC CRP).

До участі запрошені: Фуад Алієв - журналіст (Азербайджан);  Павлюк Биковський - медіаексперт, аналітик проєкта Media IQ (Білорусь); Іраклі Варшаломідзе - експерт Міжнародного центру протидії російській пропаганді (Грузія); Едуард Мельников (Eduard Melnikau) - Професор Європейського Гуманітарного університету (Вільнюс); Дмитро Громаков - керівник дослідницьких проєктів Центру соціального інжинірингу «Розпізнавання та аналіз несистемних дій» (RAND); Ганна Гопко - державний діяч, ексголова парламентського комітету із закордонних справ; Олексій Нікіфоров - речник Сил спеціальних операцій Збройних сил України; Стасіс Каушиніс - директор Фонду сприяння захисту громадян (Литва); Єрмєк Наримбай - політолог (Казахстан); Андрій Поротніков - керівник аналітичного центру Belarus Security Blog (Білорусь); Альона Романюк - головна редакторка інформаційної кампанії «По той бік новин», керівниця ініціативи «По той бік пандемії»; Юрій Кочевенко - директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді, модератор.

Теми до обговорення. Російська пропаганда у 2020 році:

- Звинувачення Польщі та країн Балтії у розв'язанні Другої світової війни.

- Намагання посіяти паніку та розбрат в Європі на фоні пандемії COVID-19.

- Російський «гуманітарний конвой» до Італії.

- Інформаційні десанти кремлівських пропагандистів у Білорусі і Карабаху.

- Вибори у США.

- Які причини зниження ефективності російської пропаганди в Україні ?

Довідково. Міжнародний центр протидії російській пропаганді - це неурядова організація, метою якої є об'єднання міжнародних зусиль з протидії кремлівській інформаційній агресії. Команду Центру складають фахівці з комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, дипломати, журналісти, добровольці з України, Грузії, Литви, Латвії, Польщі, Білорусі та інших країн.

Акредитація представників ЗМІ: editor.vib@gmail.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Цифровізація інформпростору і західна допомога знижують вплив російської пропаганди на Донбасі - експерт

Вплив російської пропаганди на Донбасі знижується внаслідок цифровізації інформаційного простору, заборони російських соцмереж і телебачення та активної діяльності міжнародних структур у регіоні.

Про це сказав аналітик ГО «Сильні громади» Денис Бігунов на міжнародному круглому столі в Укрінформі на тему: «Пропагандистські провали РФ у 2020 році», який організував Міжнародний центр протидії російській пропаганді (ІC CRP).

За його словами, вплив російської пропаганди цього року і впродовж останніх 5 років зменшується. Цьому значною мірою сприяло те, що на останніх виборах проросійські політичні сили хоча й здобули відносну більшість, але ніде не отримали одноосібну владу.

«Зменшенню впливу російської пропаганди сприяє розвиток мобільної інфраструктури, як то месенджери, телеграм-канали, і значно зменшилася роль ефірного телебачення. Велику роль зіграла також заборона російських соцмереж та федеральних телеканалів в Україні. Зараз усі перейшли у Facebook і ситуація у групах там уже не така, яка була навіть 3-4 роки тому. Посилилась також стійкість місцевих луганських і донецьких ЗМІ на підконтрольних територіях за рахунок західних грантів, а також відбулася демонополізація політичного середовища Донбасу від проросійських сил, які втратили монополію на останніх місцевих виборах», - зазначив Бігунов.

На його думку, велику роль у зменшенні впливу російської пропаганди на Донбасі відіграє активна діяльність міжнародних організацій і західні фінансові вливання в регіон.

«Великим фактором є активна діяльність міжнародних організацій на Донбасі донорського, економічного, гуманітарного, інфраструктурного напрямків. Люди це бачить, і це руйнує тези російської пропаганди, що Америка винна в тому, що тут відбувається війна. Люди з окупованих територій, перетинаючи лінію зіткнення, бачать ЦНАПи, які побудовано за рахунок західної допомоги, дороги, які тут будуються, бачать свободу дій і нормальні державні інститути. Тобто саме життя знижує ефективність діяльності російської пропаганди», - наголосив експерт.

Україна має стати регіональним лідером демократичних перетворень - Гопко

Події в Росії створюють враження початку кінця "доби путінізму", й Україні слід стати регіональним лідером демократичних перетворень.

Таку думку висловила ексголова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко на міжнародному круглому столі в Укрінформі, який організував Міжнародний центр протидії російській пропаганді (ІC CRP).

«Конституційна реформа в Росії, все, що відбувається навколо отруєння Навального, - таке враження, що 2020-й рік став початком кінця «доби путінізму», - сказала Гопко.

На її думку, Україні слід подбати про свою суб’єктизацію як лідера демократичних перетворень у регіоні в широкому сенсі.

«Має бути чітка стратегія суб’єктизації України як лідера регіону демократичних перетворень. І тут ідеться не лише про "східне партнерство" з Молдовою чи Білоруссю, а про трансатлантичну єдність. Слід вибудувати формат США-ЄС-Україна, щоб актуалізувати геополітичну важливість України для регіону», - наголосила Гопко.

При цьому на її думку, слід нейтралізувати намагання російської пропаганди щодо дискредитації України.

«Не дозволити російській пропаганді дискредитувати Україну, наприклад, тим, що в нас тут корупція. Бо питання брудних грошей, російської корупції впливають на демократію, здійснюючи ерозії і підриваюючи стабільність у регіонах, і не тільки українських», - заявила Гопко.

У ході останніх подій в Білорусі російська пропаганда показала свою повну неефективність - ескперт

У ході останніх подій в Білорусі російська пропаганда показала свою повну неефективність, але водночас вона є частиною політичного процесу.

Про це сказав керівник аналітичного центру Belarus Security Blog (Білорусь) Андрій Поротніков під час міжнародного круглому столу в Укрінформі на тему: «Пропагандистські провали РФ в 2020 році», організованому Міжнародним центром протидії російській пропаганді (IC CRP).

«Коли в Білорусі почалися акції протесту, велика кількість білоруських пропагандистів залишили свої робочі місця через політичні мотиви. І була залучена група російських пропагандистів, які виходячи зі свого шовіністичного підходу до всього пострадянського простору, почали просувати російські пропагандистські наративи, які добре відомі в Україні: Захід, а це Польща і Литва, готуються до відторгнення частини території Білорусі, є змова католицького костелу, НАТО безумовно готується до вторгнення і так далі », - розповів Поротніков.

За його словами, всі ці зусилля провалилися, тому що спостерігається стійке зниження довіри до пропагандистських ресурсів, а білоруси значною мірою прагнуть отримувати інформацію з кількох протилежних джерел. Сталося вибухове зростання аудиторії Телеграм. Але останнім часом російські пропагандистські ресурси раптом різко змінили свій тон.

«В останній місяць російські пропагандистські ресурси, орієнтовані, умовно кажучи, на різні вежі Кремля, йдуть в рамках одного тренда - Лукашенко має піти, але в рамках якоїсь керованої процедури, і в жодному разі не допустити приходу до влади опозиції, тому що вони всі агенти іноземних спецслужб, мовляв, ви ж не хочете, як в Україні. І в цьому сенсі ця пропаганда є частиною політичного процесу в Білорусі », - зазначив Поротніков.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада країни продовжує застосовувати репресії проти учасників мирних протестів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-