Старт швейцарсько-українського проєкту «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики»

Старт швейцарсько-українського проєкту «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики»

Укрінформ
11 грудня, 11:00 - пресконференція на тему: «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики» - швейцарсько-український проєкт як дієвий крок до вирішення проблем вищої освіти в Україні»

Організатори: БФ «Повір у себе»; Посольство Швейцарії в Україні. 

Учасники: Олег Шаров - генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих  МОН України; Сергій Бабак - голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; Клод Вільд - Посол Швейцарії в Україні (відеозв’язок); Тетяна Ярошенко - в.о. президента НАУКМА; Ірина Іванчик - співзасновниця БФ «Повір у себе»; Світлана Мозгова - голова правління БФ «Повір у себе», модератор.

Довідково. Проєкт «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики» спрямований на пошук ефективних шляхів розвитку системи управління університетом відповідно до найкращих міжнародних практик.

Як повідомляють організатори, на базі Національного університету «Києво-Могилянська Академія» відбудеться пілотування сучасних підходів проведення комплексного аналізу стратегії, фінансів, системи управління закладом та управління персоналом, особливостей застосування  національного законодавства у діяльності закладу вищої освіти, розробка  бачення змін та дорожньої карти їх впровадження, а також формування моделі управління та пошук точок розвитку.

За результатами цього проєкту будуть сформовані практичні рекомендації для українських університетів, а на основі фактичних даних підготовлені можливі поправки до реформи вищої освіти.

Представники ЗМІ можуть надіслати питання спікерам на тел.: 095 282 91 83 (Лілія Марачканець, керівниця проєктів БФ «Повір у себе»). 

Додаткова інформація:

Лілія Марачканець - керівниця проєктів БФ «Повір у себе», тел.: 095 282 91 83

Наталія Трофимова - прессекретарка БФ «Повір у себе», тел.: 050 445 27 94

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києво-Могилянській академії реалізують проєкт «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики»

Швейцарсько-український проєкт «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики» реалізують у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Про це ішлося на пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Як поінформував посол Швейцарії в Україні Клод Вільд, котрий долучився до заходу за допомогою відеозв'язку, «як довготривалий партнер України Швейцарія підтримує впровадження важливих реформ, що стосуються сфери вищої освіти».

«Наша програма співпраці покриває сектори охорони здоров'я, розвитку малих та середніх бізнесів, питання децентралізації та локального самоврядування, цифрової трансформації, громадянської освіти, питання енергоефективності тощо… Ми переконані, що цей проєкт буде корисним не лише для нашого пілотного університету, а й створить конкретну доказову базу рекомендацій для усіх українських університетів, які розпочали свою інституційну трансформацію», - зауважив Вільд.

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак висловив думку, що один із наступних етапів, який дасть серйозний поштовх системі освіти, - впровадження повноцінної фінансової автономії в університетах разом із коригуванням системи управління університетом.

«І чому для нас важливий сам цей проєкт і ми його всім комітетом підтримуємо? Тому що власне одна з частин цього проєкту буде аналізувати, як працює як фінансова складова в університетах, так і система управління», - розповів Бабак.

Депутат вважає позитивним, що «Києво-Могилянська академія є основним реципієнтом цього проєкту, бо це, по суті, класичний університет, модель якого дуже розповсюджена на території України».

«Тому я був би дуже радий, якби за результатами цього проєкту ми рекомендації для Києво-Могилянської академії могли б екстраполювати на всі університети. Нам це дозволить правильно вибудувати свою стратегію щодо законодавчих змін», - сказав він.

На важливості презентованого проєкту для Міністерства освіти і науки наголосив і генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров. «Перед нами стоїть завдання у найближчі два роки розробити нову редакцію закону України про вищу освіту, яка вже буде фіксувати й євроінтеграційні досягнення», - сказав Шаров.

За його словами, «саме для напрацювання інструментаріїв і важливих норм цього закону і можна буде використати цей проєкт, той аудит, який буде зроблений, може бути розповсюджений і на інші заклади».

Як поінформувала співзасновниця БФ «Повір у себе» Ірина Іванчик, проєкт «Трансформація університету шляхом комплексної діагностики» на 70% профінансований посольством Швейцарії в Україні, а решта 30% - благодійним фондом «Повір у себе».

Проєкт спрямований на пошук ефективних шляхів розвитку системи управління університетом відповідно до найкращих міжнародних практик.

За інформацією організаторів, на базі Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбудеться пілотування сучасних підходів проведення комплексного аналізу стратегії, фінансів, системи управління закладом та управління персоналом, особливостей застосування національного законодавства у діяльності закладу вищої освіти, розробка бачення змін та дорожньої карти їх впровадження, формування моделі управління та пошук точок розвитку.

За результатами цього проєкту будуть сформовані практичні рекомендації для українських університетів, а на основі фактичних даних підготовлені можливі поправки до реформи вищої освіти.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-