Презентація аналітичного звіту «Час води»

Презентація аналітичного звіту «Час води»

Укрінформ
9 грудня, 10:00 - презентація аналітичного звіту «Час води» та дискусія на тему: «Водна безпека країни: від розуміння поточного стану до конкретних дій»

Учасники: Оксана Гарнець - керівниця DESPRO; Андрій Кавун - експерт проекту DESPRO; Євген Кунь -  інженер, засновник ГО «City UP»;  Олександр Шкінь -  директор Асоціації водоканалів «Укрводоканалекологія»; Олександр Козак - заступник директора інжинірінгової компанії Євротрубпласт; Олексій Кущ - економіст, дослідник економіки інфраструктури; Людмила Циганок -  еколог, голова Професійної асоціації екологів; Лариса Губіна - модератор. 

Коротко. Учасники заходу презентують видання  «Час води»,  присвячене управлінню водними ресурсами країни, водопостачанню і водовідведенню, а також обговорять  можливі рішення для виходу з водної кризи.

Довідково. Журнал «Час води» - результат роботи проєкту «Час води», який був ініційований в 2019 році з дослідницькою метою -  аналіз ситуації, що склалася у водній галузі, пошук рішень і створення кола зацікавлених експертів.

Ініціатори видання журналу – ГО «City UP» та Швейцарсько-український проєкт «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

ГО «City UP» - громадська організація, створена представниками інжинірингового бізнесу «Interprojerk GmbH» та «Євротрубпласт» з метою реалізації ініціатив, що розвивають водний сектор та сферу модернізації та управління міської інфраструктурою.

DESPRO – проєкт міжнародної технічної допомоги, що працює у сфері реформи місцевого самоврядування (інший термін – «децентралізація») в Україні з 2007 року. 

DESPRO  фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, та  впроваджується Швейцарським Центром ресурсів та консультацій з питань розвитку Skat. Окрім підтримки розвитку децентралізованих публічних послуг у громадах, проєкт надає підтримку ключовим національним інституціям у розробці політик у сфері децентралізації та місцевого самоврядування. Галузевий партнер проєкту - Асоціація водоканалів України «Укрводоканалекологія».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Вода в кранах українців де-юре може стати не питною - «Укрводоканалекологія»

Вода у кранах українців формально може стати непитною через невиконання терміну вимог щодо її якості до 1 січня 2022 року.

Про це заявив директор Асоціації водоканалів «Укрводоканалекологія» Олександр Шкінь під час дискусії в Укрінформі на тему: «Водна безпека країни: від розуміння поточного стану до конкретних дій».

https://www.youtube.com/watch?v=X0AYoAQuWhk&feature=emb_logo

«Де-юре вода в кранах може стати технічною, якщо МОЗ наполягатиме на європейських показниках-індикаторах. МОЗ вимагає показників, які в більшості країн світу та ЄС умовно кращі. Наприклад, Ізраїль допускає показник заліза 1 мг/л, і це не впливає на здоров’я, а нам кажуть: має бути 0,2 мг/л, як у Євросоюзі. Або жорсткість води у ЄС становить 7 мг/л, а жорсткість впливає на накип у чайнику або на якість прання білизни. Тобто, є індикаторні показники, які взагалі не впливають на здоров’я. Україні слід нормативно врегулювати це питання і розписати програму, яким чином поступово наближатись до цих показників. Усі країни це зробили, а в нас взяли директиву мінімальних показників ЄС і зробили їх обов’язковими», - наголосив Шкінь.

Він пояснив, що в європейській директиві є пункт про те, що кожна держава приймає за цими індикаторами і показниками своє рішення, в Україні ж такої нормативної бази не створено, але є вимоги МОЗ до цих індикаторів.

За словами Шкіня, щоб довести ці показники до тих, яких вимагає МОЗ, потрібно близько 5 млрд євро лише для реконструкції усіх очисних споруд і каналізацій, а щоб стабілізувати всю інфраструктуру водопостачання в країні, потрібно 40 млрд євро.

«Потреба у відновленні основного фонду становить близько 40 млрд євро, приблизно 1 тис. євро на одну особу, яка проживає в Україні, і це підтверджується різними розрахунками з різних джерел. Приблизно половину інвестицій потрібно у систему водопостачання, а іншу половину - у водовідведення на всі великі й малі підприємства. Я вже не кажу про доступ до каналізації, чого вимагає європейська директива. Це окрема тема, і там взагалі незрозуміло, скільки потрібно коштів, і це щоб тільки підтримати у більш-менш робочому стані ці мережі», - наголосив Шкінь.

За його словами, низькі порівняно з європейськими тарифи на воду, недосконале законодавство і постійна збитковість роботи підприємств практично знівелювали інвестиційні можливості України.

«У державах ЄС 80% інвестицій – це гранти державам, які приєдналися, а 20% - дешеві кредити. Також тарифи на підприємствах Європи - від 3 до 7 євро за кубічний метр, а в Україні у середньому тариф становить 60 євроцентів, тому розраховувати на інвестиційні програми дуже складно. Недосконале законодавство і постійна збитковість роботи підприємств всі ці роки практично знівелювали інвестиційні можливості за рахунок тарифів», - наголосив Шкінь.

За його словами, зношення основних фондів у системі водопостачання України становить близько 70%, що призводить до частих і системних аварій, порушення водопостачання, завдає значних збитків екології тощо.

В Україні дослідження проб питної води здійснюються згідно із запровадженими Мінохорони здоров'я 1 липня 2010 року «Гігієнічними вимогами до води питної, призначеної для споживання людиною».

Згідно з вимогами, до 1 січня 2022 року має бути досягнуто відповідних показників якості води відповідно до норм Європейського Союзу.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-