IV Форум Громадських рад Києва «Велика столиця-2021»

IV Форум Громадських рад Києва «Велика столиця-2021»

Укрінформ
7 грудня, 12:30 - IV Форум Громадських рад Києва «Велика столиця-2021»

Спікери: Богдан Назаренко - громадський діяч, голова Громадської ради при КМДА; Олег Попенко - експерт з питань ЖКГ, енергоефективності, благоустрою; Сергій Скрипка - член комітету Громадської ради при КМДА з питань охорони здоров’я; Володимир Петровський - керівник ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», член комітету з питань соціального захисту Громадської ради при КМДА; Олександр Лисенко - громадський діяч, підприємець, член комітету з питань промисловості, розвитку підприємництва Громадської ради при КМДА.

До участі запрошені: голови громадських рад Києва від кожного району, представники профільних комітетів Громадської ради при КМДА, громадські діячі та експерти.

Теми для обговорення:

- Підбиття підсумків і оцінка результатів попередніх форумів. Формування нових завдань владі м. Києва на 2021 рік від Інститутів громадянського суспільства (Громадська рада при КМДА, Громадські ради при районних державних адміністраціях).

- Готовність столичної системи охорони здоров’я до викликів пандемії.  

- Нові загрози для бізнесу, намагання вижити в умовах карантинних обмежень та посилення податкового тиску.

- Житлово-комунальне господарство Києва. Пошук шляхів виходу із кризи.

Коротко. Мета щорічного форуму Громадських рад столиці  - сформулювати першочергові завдання для новообраної влади, підбити підсумки роботи форумів попередніх років, напрацювати дорожню карту роботи у новому році.

Також в рамках заходу відбудеться презентація досвіду успішних практик регіональних координаційних рад з питань сприяння розвитку громадянського суспільства за участю  першого заступника директора Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Дмитра Рубана,  члена Громадської ради при Тернопільській ОДА Володимира Вороніна, члена громадської ради при Херсонській ОДА Ірини Зорі, голови Громадської ради при Рівненській ОДА Павла Ковальця та голови Громадської ради при Міністерстві юстиції України Василя Гончаренка.

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання до спікерів за електронною адресою: kmda.gr@gmail.com 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві проходить четвертий щорічний форум «Велика столиця»

Учасники IV Форуму громадських рад Києва «Велика столиця-2021» обговорюють результати попередніх форумів та планують сформулювати першочергові завдання для новообраної влади столиці.

Форум проходить у приміщенні Укрінформу, повідомляє кореспондент агентства.

Як поінформував громадський діяч, голова Громадської ради при КМДА Богдан Назаренко, цьогорічний форум – вже четвертий.

«Які завдання цього форуму ми ставимо перед собою кожен рік і на цей рік, і на сьогоднішній день також: по-перше, ми аналізуємо, що зроблено, що не зроблено за рік у різних напрямках. По-друге, ми відзначаємо певні тенденції, що потрібно зробити, щоб покращити співпрацю між владою і громадськістю. Дуже часто нас критикують, що громадськість не дуже рішуче відстоює свої права і свободи перед владою. Дуже часто влада не розуміє, не хоче або не може розуміти, що вимагає і просить громадськість. Тому дуже важливо знайти цей компроміс, і ми постійно рухаємося в цьому напрямку», - розповів Назаренко.

Він нагадав, що громадська рада це дорадчо-консультативний орган, який обирається на два роки при відповідному органові виконавчої ради.

Наразі, за його словами, діє 10 громадських рад при районних адміністраціях і громадська рада при КМДА.

«Ми працюємо в єдиній зв’язці», - наголосив Назаренко.

Як приклад, він розповів про роботу Громадської ради в період пандемії коронавірусу. «Як тільки було оголошено 16 березня про пандемію в місті Києві, одразу ми ініціювали створення відповідних штабів на районному, міському рівні для допомоги владі у боротьбі з коронавірусом. І дуже багато завдань поставили перед собою. Перше - матеріальна допомога соціально вразливим верствам населення, друге - ми рекомендували владі, які треба вживати заходи, щоб унеможливити певні наслідки пандемії. Ми забезпечували і долучалися до забезпечення транспортом соціальних і медичних працівників. Ми були готові долучитися до безпеки і думали, що, можливо, з пандемією правоохоронні органи можуть не справлятися, може бути розгул злочинності, мародерства тощо. Слава Богу, в місті Києві цього не сталося», - розповів Назаренко.

Він додав, що підсумковим документом цього Форуму є резолюція. «Сьогодні будемо проговорювати, що вийшло, що не вийшло за рік. І будемо формувати новій Київській міській владі порядок денний на наступний рік. Тобто, що вимагає громадськість, що просить громадськість, на які питання хоче звернути увагу нової влади», - сказав Назаренко.

Як відомо, Громадська рада - консультативно-дорадчий орган, який утворюється при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, місцевій державній адміністрації з метою здійснення координації заходів, пов‘язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики.

Богдан Назаренко, голова Громадської ради при КМДА: Ми маємо тиснути на владу, аби наші пропозиції були почуті

В Києві пройшов IV-й Форум Громадських рад «Велика столиця-2021»

В день місцевого самоврядування, в інформаційній агенції «Укрінформ» відкрився Форум Громадських рад Києва «Велика столиця-2021». Цьогоріч через карантинні обмеження форум відбувався у форматі відео-конференції.

У заході взяли участь голови громадських рад Києва від кожного із десяти районів, представники профільних комітетів Громадської ради при КМДА, громадські активісти та експерти.

«Знайти дієві механізми співпраці нової влади Києва із громадою — наше головне завдання, — сказав, відкриваючи Форум голова Громадської ради при КМДА Богдан Назаренко. — Нас часто критикують, що ми не надто рішуче інколи відстоюємо права громади, тому нам дуже важливо напрацювати інструментарій, аби наша робота була ще більш помітною».

Громадська рада при Київській міській державній адміністрації — консультативно-дорадчий орган, що обирається на два роки. У кожному із десяти районів столиці діють громадські ради при районних адміністраціях, до яких входять громадські активісти, члени громадських організацій, фахівці, не байдужі до проблем міста. Головне завдання щорічного форуму — підбити підсумки роботи за минулий рік, напрацювати нові завдання для столичної влади.

«Важливо, що із громадськими радами районів ми працюємо єдиною командою, спільно розв'язувати проблеми, що стоять перед містом, — зазначив Богдан Назаренко. Сьогодні ми сформуємо Резолюцію форуму, у якій поставимо завдання для новообраної влади столиці, порядок денний на 2021 рік, підіб’ємо підсумки роботи минулого року та окреслимо плани на майбутнє».

Новий Генплан, захист малого бізнесу під час пандемії, система охорони здоров’я, освіта, ситуація із транспортом у столиці, соціальний захист людей із інвалідністю, учасників АТО та переселенців, робота комунальних підприємств та політика влади у сфері ЖКГ ті гострі питання, які порушували спікери під час виступів.

Ольга Коцько, голова комітету з питань учасників ООС (АТО) та внутрішньо-переміщених осіб зазначила, що окрім перепустки в КМДА Громадська рада не дає жодних прав, і хотілось би більше повноважень її для членів. «Нас ніхто особливо не захищає, коли ми виходимо на акції захисту ветеранів чи збереження дитячого спорту як, наприклад, по ситуації зі спорткомплексом «Восход». Ми повинні мати реальні інструменти впливу, аби відстоювати болючі для киян питання більш ефективно і гучно».

Поділяє думку і Володимир Петровський, який очолює комітет соціального захисту в Громадській раді при КМДА: «Хочеться, щоб нас більше чули, щоб ми реально напрацьовували робочі документи. На жаль, майже нічого із попередньої Резолюції форуму виконано не було. Жодного разу мені не вдалось зустрітись із керівником департаменту КМДА із соціальної політики. А я вважаю, що без участі громадськості не можна ухвалювати жодне рішення по людях з інвалідністю, наприклад, щодо безбар’єрного середовища».

Проблематику у сфері ЖКГ та енергетики підняв на Форумі відомий експерт, голова комітету з питань ЖКГ, благоустрою та екології Громадської ради при КМДА Олег Попенко. «Кияни не захищені. Тарифна політика, що впроваджується в Україні, стає щороку гіршою. У порівнянні із минулим роком середня платіжка за комунальні послуги зросла до 57%, ми стали платити набагато більше. Середня заборгованість українців за послуги ЖКГ зросла на 4 млрд грн. Вже відбулось здорожчання газу та його транспортування, очікуємо підвищення тарифу на водопостачання та водовідведення, — акцентує увагу Олег Попенко. — Ми, як громадськість, входимо до усіх робочих груп на рівні ВР та міста, але реального лоббі споживачів у владних структурах фактично немає».

Експерт запропонував звернутись до новообраної Київради із пропозицією про зменшення фінансового навантаження за послуги ЖКГ для споживачів, які проживають поруч з екологічно небезпечними підприємствами (Дарницька ТЕЦ, сміттєспалювальний завод «Енергія»). «Вважаю, що споживачі мають платити на 20% менше, це буде компенсація за те, що вони вимушено опинились в екологічно складній зоні», — сказав Попенко.

Сергій Троценко, що представляє на Форумі Громадську раду при Деснянській РДА, підняв катастрофічно важливе питання транспорту для жителів Троєщини. Громада хвилюється, що коли розбудовувати мікрорайони, а не вирішити життєво важливе питання транспортного сполучення між лівим та правим берегом, то на столицю очікує транспортний колапс. «Я вважаю, потрібно заборонити забудову на Троєщині, доки не вирішиться проблема із метро. У нас є реальні механізми, як вирішувати важливі для району питання».

Представник громадськості звернувся до мера Віталія Кличка із проханням про залучення до роботи радників від кожного району, які б інформували керівництво про болючі проблеми киян.

Голова Громадської ради при КМДА Богдан Назаренко додав, що Рада має налагодити співпрацю не лише зі структурними підрозділами Київської міської адміністрації, а й із депутатським корпусом Київради. «У традиційному щорічному листі до мера я запропоную визначити відповідальних за роботу із громадською радою у кожній фракції та у профільних комісіях. Думаю, це буде ефективно. Вкажу на необхідність або заперечити пропозиції Резолюції нашого форуму, або надати план втілення в життя».

На думку Назаренка, Києву потрібне реально дієве самоврядування. Громадськість має всіма правовими методами тиснути на владу і впливати на прийняття рішень. А чиновники та депутати, своєю чергою, дослухатись і виконувати настанови суспільства. Адже кожен представник влади рано чи пізно стане звичайним громадянином, і опиняється по інший бік барикад.

Дмитро Рубан: «Із 19 тисяч громадських організацій у Столиці, реально працюючих тисяча»

В день місцевого самоврядування, 7 грудня, відбулась зустріч представників Координаційних рад із різних регіонів України, які поділились цікавими проєктами по співпраці громадськості із владою.

До відеоконференції долучились члени координаційних рад при Тернопольській, Львівській, Херсонській облдержадміністраціях та столиці.

Про інноваційні проєкти, реалізовані в Києві, розповів перший заступник Департаменту суспільних комунікацій КМДА Дмитро Рубан. На рівні міста ухвалена міська цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства. Два роки тому в Києві створений і успішно працює КП «Центр публічної комунікації та інформації», завданням якого є інформування містян про важливі події в місті, роз’яснення положень стратегії розвитку столиці та популяризація роботи інститутів влади міста. Вже кілька років проводиться ярмарок громадських організацій «ТОП-100», де відбирають найкращі реально працюючі об’єднання із цікавими інноваційними проєктами.

«В Києві сьогодні зареєстровано понад 19 тисяч ГО, але із них дієвих – до півтори тисячі, – говорить Дмитро Рубан. – Наша мета – розповісти киянам про вже існуючі громадські організації, залучати їх до потрібних місту ініціатив».

Ще один цікавий напрям – створення мережі відкритих просторів для спілкування громадськості. Один із таких хабів – Vcentri Hub – вже відкрито на Володимирській, і він є надзвичайно популярним серед киян. Мета на найближчий час – відкрити такі платформи для зустрічей активних громадян у кожному районі столиці.

Представник Координаційної ради при Тернопольській ОДА Володимир Воронін розповів про розробку Громадського кодексу України: «Це глобальний документ, який би регламентував роботу всіх інститутів громадянського суспільства. Вважаю, що об’єднання громадськості і спільна робота над потужними нормативними документами нададуть ще більшої ваги громадянському суспільству по всій Україні».

Ірина Зоря, екс-голова Громадської ради при Херсонській ОДА відзначила важливість роботи координаційних рад та запропонувала внести до Резолюції форуму звернення до секретаріату Кабінету Міністрів для ширшого залучення представників регіонів до вирішення спільних питань.

Ґрунтовні нормативні акти, які б чітко визначили повноваження та механізми співпраці влади із громадою розробляє і Громадська рада при Мінюсті. Напрацюваннями поділився Василь Гончарук, голова Громадської ради при Міністерстві юстиції України: «Ми вже створили Національну стратегію розвитку громадянського суспільства на 2021 рік, до роботи над якою долучилась велика кількість громадських та координаційних рад. На початку наступного року плануємо її оприлюднити. Працюємо над Законом України «Про громадські ради». На думку Гончарука, рівень громадянського суспільства в державі за останній час суттєво виріс. І інститути громадянського суспільства можуть підказати владі реально ефективні і працюючі речі: «Нас не потрібно боятись, а максимально залучати до процесів. Громадські ради мають об’єднуватись і співпрацювати, аби голосно заявляти про себе на Всеукраїнському рівні».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-