Національний музей Революції Гідності заявляє про маніпуляції навколо будівництва Меморіалу

Національний музей Революції Гідності заявляє про маніпуляції навколо будівництва Меморіалу

Укрінформ
25 листопада, 13:00 - пресконференція на тему: “Національний музей Революції Гідності заявляє про маніпуляції навколо будівництва Меморіалу. Представлення доказів”

Організатори: Національний музей Революції Гідності; Український інститут національної пам’яті.

Спікери: Ігор Пошивайло – генеральний директор Національного музею Революції Гідності; Антон Дробович – голова Українського інституту національної пам’яті; Дмитро Цвітненко – юрист Національного музею Революції Гідності; Наталія Бойків – завідувач будівельного відділу Національного музею Революції Гідності. 

Коротко. Як повідомляють організатори, напередодні Дня Гідності та Свободи СБУ разом із Нацполіцією провели обшуки офісів Національного музею Революції Гідності й квартири генерального директора цієї інституції Ігоря Пошивайла.

Підстава – ухвала суду в рамках кримінального провадження щодо спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні. Головне звинувачення, яке публічно лунає від правоохоронних органів: на будівництво були виділені кошти, частину із них витрачено, а меморіалу досі немає.

Дії Національного музею Революції Гідності цілком законні й прозорі. Базуються виключно на визначених законом процедурах. Єдиною перешкодою для будівництва меморіалу є арешт земельної ділянки.

Під час пресконференції будуть озвучені факти, продемонстровані матеріали і документи, які спростовують маніпуляції довкола питання спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні.

Пресслужба Національного музею Революції Гідності, тел.: +380986611833, 0442225014,e-mail: press@maidanmuseum.org.

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова до 11:00 25 листопада за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdUMQf4AO5bzvdsRsPOAFP83nsvvAzxusCIznqIwN-p99ahSg/viewform

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена – 10 осіб.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV , а також на сайті: https://www.maidanmuseum.org/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

З метою початку будівництва Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні було направлено десятки листів в органи влади – Пошивайло

Музей Революції Гідності за два роки направив 35 листів в органи влади з тим, щоб будівництво Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні стартувало.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

"З кінця 2018 року і по 2020 рік ми направили 35 листів в органи влади і 24 – в Генпрокуратуру і Державне бюро розслідувань. Це говорить про те, що Музей відкрито інформував про цю патову ситуацію неможливості будівництва і порушував питання коштів і всього іншого. І неодноразово попереджав у листах про можливе завдання збитків з боку Генпрокуратури", - сказав він.

За словами Пошивайла, єдина причина відтермінування будівництва – арешт земельних ділянок за клопотанням Генпрокуратури та зволікання із проведенням слідчих дій.

Хоча, зауважив директор, спочатку Генпрокуратура в особі Управління спецрозслідувань давала конкретні терміни завершення слідчих дій.

При цьому Пошивайло зазначив, що працівники Музею Революції Гідності не знали, що правоохоронці розслідують кримінальну справу через нібито розкрадання коштів.

"Ми не знали, що порушена кримінальна справа, і не знали наш статус при обшуках", – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 19 листопада правоохоронці провели обшук в Музеї Революції Гідності, також обшук було проведено в помешканні керівника музею Ігоря Пошивайла, під час обшуку було вилучено особистий носій електронної інформації.

Директор Музею Революції Гідності вважає, що обшуки напередодні річниці Майдану є спецоперацією з метою дискредитації

Обшуки у Музеї Революції Гідності напередодні 7-ї річниці Майдану є спецоперацією з метою дискредитації.

Про це повідомив під час пресконференції в Укрінформі директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

"Напередодні 7-ї річниці Революції Гідності було здійснено інформаційну спецоперацію з дискредитації Музею Майдану а через нього - з дискредитації Революції Гідності. Це відбулося паралельно з іншими важливими речами - зняттям заочного арешту з колишнього президента Януковича, а перед цим - викликом до ДБР лідерів Майдану", - сказав він.

На думку Пошивайла, на користь цієї версії говорить той факт, що інформацію про обшуки у музеї підхопили російські пропагандистські телеканали.

Як повідомляв Укрінформ, 19 листопада правоохоронці провели обшук у Музеї Революції Гідності, також обшук було проведено в помешканні керівника Музею Ігоря Пошивайла, під час обшуку вилучено особистий носій електронної інформації.

У Національному музеї Революції Гідності виконують приписи ГПУ, хоча слідчі дії не повинні заважати будівництву меморіалу - юрист

У Національному музеї Революції Гідності виконували приписи ГПУ щодо узгодження будівництва меморіалу зі слідчими діями на місці подій, хоча й виступають проти того, щоб протиставляти одне іншому.

Про це розповів юрист Національного музею Революції Гідності Дмитро Цвітненко на пресконференції в Укрінформі.

«Ми, як музей, завжди були проти протиставлення будівництва меморіалу й проведення слідчих дій на Алеї. Тобто проти того, щоб здійснювалося щось одне за рахунок іншого. Тому після зняття арешту Генпрокуратура знову почала звертатися до нас з проханням не розпочинати будівельні роботи, тому що для закінчення слідчих дій потрібно було спочатку кілька тижнів, потім ще місяць. В принципі, на той час у нас ще йшла робота із закупівлі матеріалів, то ми й не поспішали. Станом на травень місяць 2019 року у нас були повторні відповіді ГПУ, що ми фактично можемо розпочинати будівництво», - розповів Цвітненко.

Він нагадав, що в травні 2019 року було проведено брифінг на Алеї Героїв Небесної сотні, поставлено будівельне містечко й паркан, генеральний підрядник був готовий розпочати будівельні роботи. Але будівельний паркан було повалено наступного ж дня.

«Генпрокуратура написала нам листа, що вони категорично проти, щоб ми починали будівельні роботи, лунали звинувачення на нашу адресу і в перешкоджанні слідству, і в намаганні знищення речових доказів. І в червні 2019 року Апеляційний суд міста Києва накладає знову арешт на земельні ділянки з формулюванням, яке забороняє нам проводити будь-які підготовчі роботи на Алеї Героїв Небесної сотні, – з формулюванням «до закінчення слідчих дій», – зазначив Цвітненко.

За його словами, відтоді постійно й неодноразово музей звертався до Генпрокуратури, ДБР, Міністерства культури, Кабінету Міністрів з проханням вирішити ситуацію, бо генпідрядник готовий, кошти перераховано, матеріали придбано і наступного дня після зняття арешту можна починати будувати меморіал. Зволікання ж з початком будівництва загрожує бюджетними втратами.

«Бо подальше зволікання з будівництвом може завдати збитків державному бюджету. У генпідрядника є всі правові підстави для пред’явлення нам, як стороні контракту, претензії щодо порушення строків, невиконання своїх зобов'язань згідно з договором і про збитки, які він, мабуть, несе через зберігання матеріалів, які вже два роки не можуть бути використано в будівництві», - наголосив юрист Національного музею Революції Гідності.

За його словами, у Музеї пропонують створити робочі групи з представників усіх органів, які так чи інакше задіяні в цьому процесі.

Як повідомлялося, 19 листопада, напередодні Дня Гідності та Свободи, СБУ разом із Нацполіцією провели обшуки в офісі Національного музею Революції Гідності й квартирі генерального директора цієї інституції Ігоря Пошивайла – на підставі ухвали суду в рамках кримінального провадження щодо спорудження Меморіалу Героїв Небесної сотні.

Головне звинувачення, яке публічно лунало від правоохоронних органів: на будівництво були виділено кошти, частину із них витрачено, а меморіалу досі немає. У Національному музеї Революції Гідності стверджують, що їхні дії цілком законні й прозорі, базуються винятково на визначених законом процедурах, а єдиною перешкодою для будівництва меморіалу є арешт земельної ділянки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-