Про реалізацію Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»

Про реалізацію Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»

Укрінформ
28 жовтня, 11:00 - заключна пресконференція на тему: «Про реалізацію  Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» 

Організатор: Вишгородський історико-культурного заповідник.

Учасники: Влада Литовченко - директор Вишгородського історико-культурного заповідника, к.і.н., куратор проєкту; Світлана Фоменко - заступник міністра культури та інформаційної політики України; Олена Іщенко - заступник директора Українського центру культурних досліджень; Анатолій Хромов - голова Державної архівної служби України; Юлія Федів – виконавчий директор Українського культурного фонду; Єлізавета Богуцька - народний депутат України; Галина Бондаренко - провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології̈ ім. М. Т. Рильського, к.і.н., науковий керівник проєкту; Дмитро Шевченко - завідувач Історичного музею Вишгородського історико-культурного заповідника, модератор проєкту; представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Українського центру культурних досліджень.

Коротко. Учасники пресконференції презентують результати реалізації та пошуково-дослідницької роботи у рамках проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі», яка проводилася упродовж чотирьох з половиною місяців у трьох областях України: Київській, Житомирській та Рівненській.

Як повідомлють організатори, за цей час учасники та партнери проєкту синтезували інформацію, пов’язану із цим промислом, візуалізували у ЗD-форматі предмети музейних зібрань, створили віртуальний музей бортництва, а також розробили інтерактивні просвітницькі матеріали, які можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Крім того, організатори провели фотовиставку «Борть. Життя. Полісся», онлайн-урок з бортництва та конкурс дитячого малюнку «Якби я був бортником».

Проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Представники ЗМІ зможуть долучитися до заходу  через платформу ZOOM. Посилання на пресконференцію буде надіслано після акредитації за тел.: 067 930-06-69, e-mail: pradvice@ukr.net.

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  

https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні створили Віртуальний музей бортництва - учасники проєкту «Бортництво Полісся»

У межах Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі», який проводився впродовж чотирьох з половиною місяців у трьох областях: Київській, Житомирській та Рівненській, в Україні створили Віртуальний музей бортництва, що вже накопичив велику кількість інформації в цій галузі і продовжує її збирати.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі за підсумками реалізації проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» завідувач Історичного музею Вишгородського історико-культурного заповідника, модератор проєкту Дмитро Шевченко.

«Ідея проєкту полягала в тому, щоб систематизувати все, що нам доступно по бортництву – як історія бортництва, традиції, так і щодо його сучасного стану, стану побутування; структуризувати цю інформацію, обробити її і поєднати в єдину систему на veb-платформі «Віртуальний музей бортництва». Нам усе вдалося. Сьогодні віртуальний сайт бортництва працює, він у вільному доступі. Зараз це за масштабами єдина платформа в Україні, яка презентує цю традицію, унікальність її в тому, що вона існує майже у незмінному вигляді з часів давньої Русі до нашого сьогодення. Нашим проєктом цю гіпотезу ми фактично довели», - наголосив Шевченко.

Він зазначив, що платформа об’єднує віртуальні філії цього музею, розташовані на території музейних установ у трьох областях України - Київській, Житомирській та Рівненській, де багаті традиції бортництва та бджолярства і є відповідні експозиції. Це Національний музей архітектури та побуту України в Пирогові, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Житомирський обласний краєзнавчий музей, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Олевський краєзнавчий музей, Сарненський історико-етнографічний музей, етнокомплекс «Українське село», Вишгородський історико-культурний заповідник.

Як розповів Шевченко, на сайті розміщені статті, відео- та фотогалерею, є й сторінка для дітей «Цікаве бортництво».

У межах проєкту впроваджений онлайн-урок з бортництва, який був поширений по трьох областях України. За результатами цього уроку був започаткований конкурс дитячого малюнка «Якби я був бортником». І онлайн-урок, і конкурс, які теж представлені на сайті, стали дуже популярними.

«Віртуальний музей включає фотовиставку «Борт. Життя. Полісся», створену в межах досліджень. Інформацію, яку ми отримали під час польових досліджень в трьох областях від діючих бортників, яку отримали з архівів, від краєзнавців, ми намагалися перетворити на яскравий фотофеномен, який показує унікальну красу бортництва», - сказав Шевченко.

Він додав, що проєкт виявився дуже великим за масштабами – не тільки щодо охоплення території, а й за фахівцями, які були до нього залучені – це археологи, історики, екологи, етнографи, краєзнавці, - що зробило його багатогранним.

Як зазначалося, куратор проєкту - директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

Проєкт «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі» реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-