Школа фермера ФАО: Створення полезахисних лісових смуг

Школа фермера ФАО: Створення полезахисних лісових смуг

Укрінформ
28 жовтня, 14:30 - онлайн-тренінг на тему: «Школа фермера ФАО: Створення полезахисних лісових смуг»

Організатор: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Учасники: Павло Арданов - польовий офіцер ФАО у Київській області, модератор; Денис Паламарчук - директор Департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Наталя Висоцька - експертка ФАО, кандидатка сільськогосподарських наук, заступниця директора з наукових питань Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА); Олександр Синюк - голова правління Громадського об’єднання «Земля Таврії»; Олександра Трибой - старша консультантка НТЦ «Біомаса».

Програма заходу:

Можливості державної підтримки щодо компенсації витрат на закладення лісосмуг.

Проєкт створення та утримання полезахисних лісових смуг (ПЛС). Принципи вибору дерев і кущів для створення полезахисних лісових смуг в різних природно-кліматичних зонах і ґрунтово-гідрологічних умовах.

Перспективи використання плодових та медоносів у лісосмугах. Як забезпечити запилення культур та при цьому отримати 500 кілограмів меду з 1 га полезахисних лісосмуг.

Стан та особливості вирощування багаторічних енергетичних рослин в Україні. Перспективи вирощування в лісосмугах.

Коротко. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголошує про проведення другого тренінгу Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг». Захід, присвячений підбору видів дерев і кущів в різних природно-кліматичних зонах і ґрунтово-гідрологічних умовах для створення полезахисних лісових смуг. Тренінг складатиметься з теоретичної та практичної частин.

Теоретична частина заходу проходитиме в онлайн-форматі  вебінару 28 жовтня з 14:30 до 17:00, за участі провідних науковців галузі, експертів ФАО та фермерів, що ознайомлять аудиторію із результатами напрацювань щодо підбору дерев і кущів в різних природно-кліматичних зонах і ґрунтово-гідрологічних умовах для створення лісосмуг.  Зокрема, буде розглянуто підбір медоносів та біоенергетичних культур, а також можливості державної підтримки щодо компенсації витрат на закладання лісосмуг.

Довідково. Тренінг проводиться для осіб, чия діяльність спрямована на відновлення та реконструкцію лісових смуг, захист ґрунтів від ерозії й утворення пилових бур, боротьбу з опустелюванням, агролісомеліоративне районування, оптимізацію системи захисних лісових насаджень в агроландшафтах степової зони України: керівників сільськогосподарських підприємств, агрономів, фермерів, лісівників, виробників енергетичних культур, представників об’єднаних територіальних громад, асоціації пасічників України, а також викладачів, науковців, посадовців.

Захід проходить у межах Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг», що є частиною проєкту «Інтегроване управління природними ресурсами на деградованих ландшафтах степової та лісостепової зон України», та реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.                   

Додаткова інформація:

Юлія Кісільова, асистент проєкту +38 098 273 32 46, e-mail: Yuliia.Kisilova@fao.org;

Павло Арданов, фахівець ФАО, +38 096 947 1612, e-mail: Pavlo.Ardanov@fao.org

Онлайн-тренінг транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві відбувся тренінг щодо створення полезахисних лісових смуг

У столиці учасники тренінгу обговорили створення полезахисних лісових смуг та можливі варіанти стимулювання фермерів до догляду за ними.

Цей захід відбувся у середу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Зокрема, про існуючі правила та можливі варіанти стимулювання фермерів, агровиробників до створення та догляду за полезахисними лісовими смугами поінформувала головний спеціаліст відділу земельних відносин департаменту аграрної політики Мінекономіки Ольга Бондарчук.

«Коли ми говоримо про якісь законодавчі новели, то всі знають, що внесено зміни до Земельного кодексу. І полезахисні лісові смуги можуть надаватися в користування або в оренду на підставі договорів оренди з чітко визначеними правилами їх утримання і догляду. На сьогодні є затверджені правила, є постанова №650, яка визначає шляхи, способи, механізми догляду і утримання полезахисних лісових смуг. Але це застосовується до тих полезахисних лісових смуг, які вже є на сьогодні інвентаризовані, внесені в державний земельний кадастр і є розуміння того, де ця полезахисна смуга знаходиться і її чіткі орієнтири і контури», - сказала Бондарчук.

Вона додала, що разом з тим, цих полезахисних лісових смуг недостатньо для того, щоб забезпечити той функціонал, які можуть нам полезахисні лісові смуги у збереженні агроекологічних ландшафтів. Тому у Мінекономіки наразі розглядаються варіанти стимулювання фермерів, сільськогосподарських підприємств, будь-кого, хто працює на землі, щоб у подальшому створювати полезахисні лісові смуги.

Як зазначалося, найбільш дієвим способом є фінансова підтримка. Але наразі не існує чіткого механізму, тож розглядається кілька варіантів допомоги аграріям на створення полезахисних лісових смуг.

«Чи цікаво буде фермерам такий спосіб дотацій, як компенсація лісових насаджень? Якщо фермер зацікавлений у тому, щоб створювати полезахисні смуги і отримувати від них прибуток, то чи можливий такий механізм, як компенсація насаджень? Другий механізм, який буде цікавим фермерам, є дотація насаджень на гектар. Це залежно від площі лісосмуг, яка буде цікава фермерам. Наразі розглядаються варіанти, як подаватимуться документи, скільки ця дотація буде діяти і на який період має здійснюватися догляд», - поінформувала фахівець.

Вона також додала, що це фінансування може виділятися не тільки з тих коштів, які передбачені на агропромисловий напрямок, але й з коштів на екологію, та висловила сподівання на спільну роботу з Міндовкілля.

«Не виключаємо, що варіант підтримки непрямий, опосередкований – пільгове оподаткування тих, хто візьметься створювати полезахисні смуги і їх утримувати», - підсумувала Бондарчук.

Другий Тренінг Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг» відбувся за ініціативи продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Захід був присвячений підбору видів дерев і кущів в різних природно-кліматичних зонах і ґрунтово-гідрологічних умовах для створення полезахисних лісових смуг.

Про правила та вимоги до створення полезахисних лісосмуг говорили на тренінгу в Укрінформі

На тренінгу Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг» в Укрінформі про правила та вимоги до створення лісосмуг розповіла експертка продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Наталя Висоцька.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Висоцька розповіла, що основа ефективності лісосмуг закладається на етапі їхнього проєктування.

«Лісосмуга – це не дерево висаджене в лінієчку. Це певна система, певна відстань між основними смугами, певна відстань між повздовжніми смугами, конкретна кількість рядів проєктується у лісосмізі, проєктується певний асортимент порід дерев. Взагалі, від адекватного рішення проєктувальника залежить, наскільки лісосмуга буде виконувати свою роль, наскільки буде захищати грунти від опустелювання, від деградації грунтів», - заявила Висоцька.

Вона зазначила, що найпершою підставою для створення проєкту лісосмуги є отримання права власності на ділянку. «Якщо у вас немає права власності на цю ділянку то проводити роботи з реконструкції ви не маєте права», - наголосила експерт.

Замовником створення лісосмуги може бути ОТГ, агропідприємство, державне підприємство, приватне підприємство, фермер. Роботи з проєктування лісосмуг в Україні можуть виконувати лише державні підприємства, «на сьогодні приватних підприємств які можуть розробляти такі проєкти в Україні не існує». Всі заходи зі створення планує Держліспроєкт. Фермер в проєкті має побачити, скільки коштів він має сплатити за створення лісосмуги, який економічний ефект може дати створена лісосмуга, яка буде агроеконмоічна ефективність, збільшення врожайності.

За словами експерта ФАО, щодо вибору дерев і кущів, Україна поділена умовно на 15 агромеліоративних районів, які відрізняються за температурним режимом, вологістю, іншими погодними та природними умовами. Для кожного району агроландшафт суттєво відрізняється. Оскільки лісосмуга є природним бар’єром, який перешкоджає змінам клімату, захищає від буревіїв, суховіїв, пилових бур, підбір порід має відповідати певним характеристикам. Насамперед мають бути обрані дерева, стійкі до шкідників, або такі, для яких не є поширеними хвороби на заданій території. Проєктувальник має знати характер взаємозв’язку між різними видами насаджень, адже є види дерев, які пригнічють один одного, і будуть разом погано розвиватися. Не можна використовувати в лісосмугах види дерев, які можуть бути носієм шкідників для посівів.

Також, якщо власник ділянки ставить собі за мету отримати ділову деревину це окремо оговорюється з проєктантом. Так само, як і у випадку, якщо на меті є отримання цінних плодів, або цінної деревини.

Основою захисту поля є такий показник, як захисна висота лісосмуги. Наразі найкраще зарекомендував себе дуб звичайний, хоча він і довго росте. Трапляються лісосмуги з оріху, з берези. При проєктуванні обирається оптимальних варіант, який буде працювати і на захист поля і на захист району і виконуватиме економічне завдання власника земельної ділянки.

Також науковець розповіла, що при проєктуванні лісосмуги, якщо враховувати різні терміни цвітіння дерев та кущів у порівнянні із різнотрав’ям, можна забезпечити безперервний конвеєр для збору меду.

Окремо Висоцька наголосила, що акацію не рекомендується використовувати для вирощування полезахисних лісосмуг, попри те що це дерево швидко росте і є стійким до шкідників. Але акація активно розвиває кореневу систему і швидко займає сільськогосподарські землі поруч, звідки її дуже важко прибрати.

Другий Тренінг Польової школи фермера «Управління та реконструкція полезахисних лісових смуг» відбувся за ініціативи продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Захід був присвячений підбору видів дерев і кущів в різних природно-кліматичних зонах і ґрунтово-гідрологічних умовах для створення полезахисних лісових смуг.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-