Презентація видання Центру Разумкова

Презентація видання Центру Разумкова

Укрінформ
27 жовтня, 13:30 - презентація видання Центру Разумкова «Економічні свободи для зміцнення соціально-економічного розвитку України в умовах глобальних трансформацій» 

Організатори: Представництво «Фонду Фрідріха Наумана за свободу» в Україні; Центр Разумкова.

Учасники:  Беате Апельт - керівниця проєкту в Україні та Білорусі «Фонду Фрідріха Наумана за свободу»; Юрій Якименко - президент Центру Разумкова, шеф-редактор журналу «Національна безпека і оборона», модератор; Василь Юрчишин -  директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова; Андрій Биченко - директор соціологічної служби Центру Разумкова; Ірина Бобух - завідувачка відділу економічного зростання та структурних змін в економіці Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України»; Євген Бублик - старший науковий співробітник відділу грошово-кредитних відносин Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України»; Сергій Кораблін - заступник директора з наукової роботи Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України»; Наталія Шелудько - завідувачка відділом грошово-кредитних відносин Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України».

Коротко. У дослідженні представлено аналіз формування суспільно-політичних і соціально-економічних засад нової економічної політики в умовах загострення глобальної конкурентності, соціально-економічних і суспільно-політичних потреб України у розбудові конкурентоспроможної держави і міцного людського капіталу.

У виданні також публікуються дані загальнонаціонального соціологічного опитування стосовно усвідомлення (владою і громадянським суспільством) соціально-економічних змін, спрямованих на послідовне звільнення бізнесу, підтримку конкурентоспроможності вітчизняного бізнесу, його міжнародну інтеграцію.

Дослідження здійснено  у рамках спільного проєкту Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за свободу»  в Україні, Центру Разумкова, Державної  установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України».

Ознайомитись зі змістом видання можна на сайті Центру  Разумкова  за посиланням:  https://razumkov.org.ua/uploads/article/2020_Economic_freedom.pdf

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Зростають виклики для економічних свобод через тенденції протекціонізму та карантинні обмеження – дослідження

Експерти констатують зростання викликів для економічних свобод, пов’язаних із поширенням у світовій економіці тенденцій протекціонізму та обмежень через пандемію.

Про це йдеться у дослідженні Центру Разумкова «Економічні свободи для зміцнення соціально-економічного розвитку України в умовах глобальних трансформацій», презентованому в Укрінформі.

«Актуальність представленого дослідження зумовлена зростанням викликів для економічних свобод, пов’язаних із поширенням у світовій економіці тенденцій протекціонізму, економічного націоналізму, а з початком протидії коронавірусу - і застосуванням антивірусних обмежень. Для України ця проблематика є актуальною як з огляду на її власну включеність ще більшою мірою в світову економіку, так і з огляду на наші внутрішні проблеми – непослідовність економічної політики, олігархізація та монополізація економіки, тиск державних органів на бізнес, розбіжності в громадській думці щодо бажаної для України економічної моделі тощо», - зазначив Юрій Якименко - президент Центру Разумкова, шеф-редактор журналу «Національна безпека і оборона».

Як зазначив, представляючи дослідження, директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, якщо Україна надалі перебуватиме в рамках обмежувальних заходів, вона залишатиметься серед європейських "аутсайдерів".

«Риторика і дії української влади мають обмежувальний характер – посилення фіскального тиску, зменшення монетарних чинників, під час коронавірусу з’явилися додаткові обмеження на виробничу й суспільну діяльність. Достатньо згадати заборону діяльності багатьох підприємств, суттєві обмеження й заборони діяльності українських працівників-мігрантів, зовсім необґрунтоване закриття метрополітену у великих містах, припинення перевезень. Це все те, що, звичайно, не могло не вплинути на можливості України для подальшого розвитку. Якщо Україна надалі залишатиметься в рамках обмежувальних заходів, Україна й надалі залишатиметься серед європейських "аутсайдерів", і розмови про посилення інтеграції залишається радше добрими намірами. Завершення епідемії має означати і відновлення відкритості між країнами», - сказав Юрчишин.

Водночас заступник директора з наукової роботи Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України» Сергій Кораблін висловив думку, що більшість українських громадян не має можливості працевлаштування в державах ЄС, і це зрозуміло з точки зору різних рівнів зарплат і тієї кількості безробітних громадян, які можуть опинитися в об’єднаній Європі. І Україні слід теж зосередитися на власних регуляторних діях.

«Свобода означає не лише потенційні виграші й надзвичайні перспективи, але також здатність опановувати ті ризики, з якими пов’язані ті чи інші економічні свободи. І чим відносно меншою є та чи інша економіка, тим більшими є потенційні втрати, які в цьому сенсі ми маємо регуляторно балансувати, мінімізуючи власні ризики та максимізуючи ті виграші, які ми хочемо отримати від економічної співпраці з іншими державами», - сказав Кораблін.

Тим часом завідувачка відділу грошово-кредитних відносин Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України» Наталія Шелудько наголосила, що доступ фірм, суб’єктів до ринкового фінансування є важливим атрибутом ринковості й конкурентоспроможності, однак вважає його регулювання невдалим.

«Сьогодні в Україні практично весь біржовий ринок зводиться до інструментів торгівлі державним боргом, фірми не мають доступу до ринкового фінансування, ринок акцій фактично знищено, ринок корпоративного боргу так і не відродився після кризи 2008 року. І в цій ситуації однією з вагомих причин є регуляторний деструктив, неадекватність застосування запозичень начебто кращих регуляторних практик, які добре себе зарекомендували в інших країнах», - зазначила Шелудько.

У дослідженні представлено аналіз формування суспільно-політичних і соціально-економічних засад нової економічної політики в умовах загострення глобальної конкурентності, соціально-економічних і суспільно-політичних потреб України у розбудові конкурентоспроможної держави і міцного людського капіталу. Дослідження здійснено у межах спільного проєкту Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за свободу» в Україні, Центру Разумкова, Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

        

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-