Виборча кампанія напередодні дня голосування: порушення, зовнішнє втручання, портрет кандидата

Виборча кампанія напередодні дня голосування: порушення, зовнішнє втручання, портрет кандидата

Укрінформ
23 жовтня, 11:00 - пресконференція щодо спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборчою кампанією місцевих виборів 25 жовтня 

Організатор: Громадянська мережа ОПОРА.

Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев - старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Коротко. Під час заходу представники Громадянської мережі ОПОРА презентують третій звіт за результатами спостереження за виборчою кампанією місцевих виборів. Експерти розкажуть про специфіку агітаційної активності кандидатів і місцевих організацій партій, а також основні тенденції агітаційної кампанії у соціальних мережах; про утворення та діяльність дільничних виборчих комісій, а також про виготовлення виборчих бюлетенів; про найбільш поширені порушення виборчого законодавства, зокрема і про факти кримінального втручання та ознаки застосування силового адміністративного ресурсу, а також про виборчі спори та судові процеси.

Крім того, представники ОПОРИ нададуть оцінку діяльності Центральної виборчої комісії та розкажуть про узагальнений портрет кандидата на цих місцевих виборах. Ще вони презентують результати моніторингу доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Також експерти розкажуть про інциденти із ознаками зовнішнього втручання у місцеві вибори в Україні, активність Президента України та всенародне опитування, заходи для проведення виборів в умовах пандемії COVID-19.

Довідково. Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За коментарями звертайтеся за тел.: 044 591 44 44, e-mail: info@opora.org.ua

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В ОПОРІ прогнозують явку на місцевих виборах до 40%

Позитивна явка на місцевих виборах 25 жовтня може становити до 40%. Таку думку висловила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 23 жовтня під час пресконференції в Укрінформі.

«Явка навряд чи буде високою. На регулярних місцевих виборах, які втретє відбуваються в Україні окремо від парламентських (це 2010 рік, 2015-й і 2020-й) явка нижча 50%. На регулярних, без карантину, без коронавірусу та інших обставин. Тому позитивна явка, на нашу думку, буде до 40%. Стверджувати, що вона має перспективу бути вищою навряд чи можна. Хоча все залежить від самої територіальної громади», – зазначила Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, раніше аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок спрогнозував зниження явки на чергових місцевих виборах.

Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

Партії за час виборчого процесу витратили на рекламу у Фейсбук близько $2,5 млн - ОПОРА

У період офіційного виборчого процесу за нашими оцінками на рекламу в соціальній мережі Фейсбук різні політичні партії витратили понад 70 млн грн, тобто близько 2,5 млн дол.

Як передає Укрінформ, про це повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 23 жовтня під час пресконференції в агентстві.

"У період офіційного виборчого процесу, з 5 вересня, за нашими оцінками, на рекламу у Фейсбуці різні політичні партії витратили понад 70 млн грн, зокрема це близько 2,5 млн дол. Тим не менше, ми розуміємо, що останні дні, останні тижні перед днем голосування є особливо насиченими. Якщо порівняти активність партій щодо витрачання цих ресурсів, то у вересні це було близько 30 тис. дол. у день різними політичними силами сумарно, то вже в жовтні, зокрема з 17 жовтня, така сума досягла 150 тис. дол. у день", - зазначила Айвазовська.

Водночас в ОПОРІ закликали політсили відобразити ці видатки у своїх фінансових звітах щодо витрат із виборчих фондів.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

ОПОРА прогнозує, що народні депутати, які балотуються до місцевих рад, таки залишаться працювати в Раді

Чинні народні депутати, які балотуються до місцевих рад, після виборів 25 жовтня переважно робитимуть вибір на користь роботи у Верховній Раді.

Такий прогноз оприлюднила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 23 жовтня під час пресконференції в Укрінформі.

"Можливо, унікальна ситуація для цих виборів - це те, що до місцевих органів самоврядування, переважно місцевих рад, за невеликим винятком, балотується 56 чинних народних депутатів. Є велика кількість звернень з приводу того, чи особи, які мають представницький мандат у Верховній Раді, можуть працювати одночасно й у місцевому самоврядуванні. Насправді - ні, тому що відповідно до законодавства, можна мати лише один представницький мандат, і не можна займати ці посади в органах місцевого самоврядування різних рівнів одночасно. Так само не можна працювати і в парламенті, і в органі місцевого самоврядування. Тож особи, які є лідерами списків, зокрема обласних, - але мають місце і районні ради, де балотуються чинні народні депутати, - змушені будуть обрати: або працювати в парламенті, або працювати на волонтерських засадах в органах місцевого самоврядування. Очевидно, що вони переважно обиратимуть парламент - це наш загальний прогноз", - пояснила Айвазовська.

Чергові вибори до місцевих органів самоврядування відбудуться 25 жовтня.

На місцевих виборах балотується 271,3 тис. кандидатів, понад 29 тис. із яких висунула "Слуга народу" - ОПОРА

В Україні на чергових місцевих виборах балотується 271 362 кандидати, що були висунуті 147-ма політичними партіями або кандидують як самовисуванці.

Про це повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 23 жовтня під час пресконференції в Укрінформі.

"Загалом, за нашими оцінками, зараз балотується 271 362 кандидати, що були висунуті 147-ма політичними партіями або кандидують як самовисуванці", - сказала експертка.

Водночас в ОПОРІ проаналізували структуру висування за усіма рівнями рад.

"Загалом, до рад усіх рівнів, а також на посаду міських голів, найбільшу кількість кандидатів висунули партія "Слуга народу" - 29 469 (10,9%), ВО "Батьківщина" - 28 491 (10,5%), партія "За майбутнє" - 26 602 (9,8%), "Європейська солідарність" - 22 763 (8,4%). Решта політичних партій висунули менш ніж 20 тисяч кандидатів по всій країні. Також є політичні сили, які шляхом висування кандидатів від політичної партії зареєстрували одиничні випадки на різних рівнях виборів", - уточнила Айвазовська.

Ще 16 914 (6,2%) осіб балотуються як самовисуванці. Водночас в ОПОРІ підкреслили, що на посаду міських голів переважна більшість осіб теж кандидує як самовисуванці - 1 081 кандидат (37,1%).

Айвазовська додала, що до територіальних громад із кількістю виборців понад 10 тисяч найбільшу кількість кандидатів висунула "Слуга народу" - 16 тисяч осіб. Тоді як "Батьківщина" висунула 15 889 кандидатів, "За майбутнє" - 14 928 і майже стільки ж "Європейська солідарність".

Окрім того, за даними ОПОРИ, у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч осіб найбільше кандидатів є самовисуванцями (15883, тобто 31%).

Також експерти проанізували "портрети кандидатів" відповідно до їхнього віку, статті, освіти і партійності. Як зазначила Айвазовська, більшість кандидатів до всіх рівнів рад мають вищу освіту (75%). У гендерному зрізі загальне число чоловіків, які балотуються на цих місцевих виборах, становить 55,5%.

Орієнтовні видатки на ініційоване Президентом опитування становитимуть 103 млн грн - ОПОРА

Орієнтовна сума видатків на проведення ініційованого Президентом Володимиром Зеленським опитування 25 жовтня становить 103 млн грн, із яких близько 75 млн грн планується спрямувати на роботу волонтерів, які працюватимуть біля входу до виборчих дільниць.

Про це повідомила голова правління громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Дуже багато дискусій виникало навколо теми проведення так званого соціологічного опитування в день виборів, яке планує оплатити партія "Слуга народу". Ми не так давно отримали первинну інформацію, зокрема від компаній, які зараз поводять рекрутинги людей для організації цього опитування. Планується забезпечити всі виборчі дільниці, біля входу до них проводити опитування громадян щодо п'яти питань від Президента. Загальна кількість видатків, за нашими даними, які надходили безпосередньо з компаній-організаторів цього процесу, становить близько 75 млн грн, якщо говорити про безпосередньо польову частину, виключно видатки на роботу й організації роботи волонтерів біля входу до виборчих дільниць", - зазначила Айвазовська.

Вона додала, що, за інформацією ОПОРИ, залученим до проведення опитування особам може бути виплачено 1200 грн за цивільно-правовою угодою, натомість саме опитування проводиться однією з соціологічних організацій.

"Якщо йдеться про цивільно-правові угоди, то до них треба додати ще 40% податкових зборів різного типу, які потрібно сплатити до бюджету. Відповідно, орієнтовна кількість видатків становить 103 млн грн, якщо ми говоримо про суму, з якої ще будуть сплачені податки, а також компенсовано 40 грн координаторам за кожну додатково приведену людину", - уточнила голова правління ОПОРИ.

Айвазовська наголосила, що у зв'язку із ризиками для виборчого процесу, пов'язаних із проведенням неофіційного опитування з ініціативи Президента, ОПОРА закликає його "утриматися від будь-яких форм прямої чи опосередкованої агітації на завершальному етапі виборчого процесу, в тому числі під час коментування ініціованого ним опитування", а Національну поліцію - належним чином реагувати на можливі випадки проведення забороненої законодавством агітації під час опитування.

Партію "Слуга народу" ОПОРА закликає забезпечити чітке дотримання вимог Виборчого кодексу щодо заборони проводити передвиборчу агітацію в день голосування, відмовитися від спроб застосування технологій непрямої агітації, а також невідкладно оприлюднили методологію проведення опитування, джерела фінансування і виконавців або підрядників такої ініціативи, заявила Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 жовтня опублікував відеозвернення, в якому закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п'ять важливих питань.

Пізніше в ОП уточнили, що питання матимуть вигляд загальнонаціонального опитування, однак, на відміну від референдуму, воно не матиме прямих юридичних наслідків.

Громадянська мережа ОПОРА заявила, що, якщо опитування громадян у день місцевих виборів, яке анонсував Президент, буде проведене на виборчій дільниці, воно не матиме законних підстав, а якщо проводитиметься на вулиці, то не отримає юридичних наслідків.

Першим питанням опитування оголошено: “Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?”, другим - “Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?”.

Три останні питання опитування стосуються скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізації медичного канабісу та гарантії Будапештського меморандуму.

Вручено близько двох десятків підозр фігурантам кримінальних правопорушень, пов'язаних із виборчим процесом – ОПОРА

В Україні станом на 23 жовтня вручили близько двох десятків підозр фігурантам кримінальних правопорушень, пов'язаних із виборчим процесом, зокрема стосовно підкупу виборців.

Про це повідомила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі.

«Дуже часто запитують про кількість кримінальних проваджень, які потім нічим не закінчуються, або складених адмінпротоколів. Громадянська мережа ОПОРА аналізує реєстр судових рішень, і станом на зараз (23 жовтня – ред.) судами розглянуто близько 200 справ, із них 80 завершилися вироками. Це стосується, перш за все, адмінправопорушень, у тому числі і з досить серйозними штрафами. Щодо злочинів... станом на зараз вручено близько двох десятків підозр фігурантам кримінальних правопорушень. Найбільш резонансі – це, очевидно, зараз Одеса, де обрано запобіжний захід двох особам, які отримували кошти (45 тис. дол.) з метою організації підкупу виборців, Київ — учора були обшуки в штабі однієї з політичних партій, у різних районах у зв'язку з інформацією про підкуп, це Тернопільська область, Житомирська та інші. І ми дуже сповідаємося, що ці справи закінчаться вироками,» – зазначила Айвазовська.

За її словами, ОПОРА також зафіксувала факти втручання іноземних держав у виборчу кампанію в Україні, зокрема, йдеться про агітацію посадовців Угорщини за одну з українських політичних партії.

«ОПОРА, зафіксувавши ці факти, звернулась до Міністерства закордонних справ, – і МЗС звернулося до Служби безпеки України з метою попередження в'їзду на територію України цієї особи на перспективу, тому що вона порушила законодавство України,» – уточнила експертка.

Окрім того, в ОПОРІ дослідили форми кібервтручання у виборчий процес, зокрема кейс щодо надсилання від СБУ на ім'я п'ятого Президента України, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка з приводу надання персональних даних усіх кандидатів, зареєстрованих від цієї політсили у Донецькій та Луганській областях.

«Вивчення метаданих цієї пересилки і переписки свідчить про те, що ініціатором її була третя сторона, зокрема ймовірно, що це Російська Федерація. І тут ми закликаємо Службу безпеки України відреагувати не в спосіб опублікування новини на своєму сайті, що вони не надсилали цей запит до «Європейської солідарності», а здійснити необхідне дослідження цієї справи, і оприлюднити для суспільства інформацію, чи мало таки місце втручання з боку РФ», – додала Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори в Україні на 25 жовтня.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-