«Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії»: результати та плани проєкту

«Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії»: результати та плани проєкту

Укрінформ
22 жовтня, 11:00 - онлайн-пресконференція, присвячена проєкту «Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії»

Організатор: Благодійне товариство «Джерела».

Учасники: Павло Рубан - член правління Благодійного товариства «Джерела», модератор; Роман Гондз - провідний фахівець з управління проєктами Українського культурного фонду; Раїса Кравченко - голова правління Благодійного товариства «Джерела»; Тамара Наук  - керівник соціально-інтерактивного театру Благодійного товариства «Джерела»; Михайло Паламарчук - психолог проєкту «Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії»; Людмила Чепурна - заступник декана з виховної роботи факультету ФСІО НПУ імені М. П. Драгоманова; Тетяна Новицька - учасниця проєкту; Ярослава Кошова -  учасниця проєкту.

Коротко. Учасники онлайн-пресконференції презентують досягнуті результати, продемонструють відео з реалізації проєкту, а також проінформують про подальші плани  роботи  соціально-інтерактивного театру Благодійного товариства   «Джерела».

Проєкт «Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії» реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду в рамках програми «Інклюзивне мистецтво».

Довідково. Як повідомляють організатори, соціально-інтерактивний театр Благодійного товариства «Джерела»  створює умови для розвитку творчої особистості, забезпечує зайнятість, включення до місцевої спільноти тощо.

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

Додаткова інформація за тел.: 044-411-82-13, 0972260786 (Тамара), 0675065354 (Ольга), 0978250756 (Оксана).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Онлайн-пресконференція транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Виставу-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії» за участю акторів з інтелектуальною інвалідністю показали київським студентам

Соціально-інтерактивний театр Благодійного товариства «Джерела» створив інноваційну виставу-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії» за участю акторів з інтелектуальною інвалідністю та показав її студентам київських вишів.

Про це розповіла під час пресконференції в Укрінформі керівник соціально-інтерактивного театру Благодійного товариства «Джерела» Тамара Наук.

«Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії» - це унікальний проєкт. Унікальність в тому, що ми досліджуємо тему інклюзії тут і зараз з учасниками інтерактивного театру Благодійного товариства «Джерела» та студентами вишів», - сказала Наук.

Вона розповіла, що на першому етапі учасники відвідали ознайомчий онлайн-тренінг «Перші кроки в спілкуванні», де мали можливість зануритись у тему проєкту. На другому етапі актори соціально-інтерактивного театру та студенти вишів пройшли 10-денний інклюзивний театральний тренінг у Богуславі, де проживали разом в Будинку транзитного перебування та відвідували театральні тренінги, під час яких досліджували стосунки, що виникають між людьми щодо цієї теми.

«Театр через рухи, через тіло дає можливість підняти несвідомі моменти психіки, які дозволяють побачити щось нове. В нас з’явилось дуже багато глибоких історій і переживань стосовно теми інклюзії, стосовно обмежень і можливостей. Учасники ділилися власними історіями, які стали основою сценарію. Ми знайшли багато цікавих метафор, які розкривали різні аспекти інклюзії. Ці метафори тілесної взаємодії та монологи учасників, в яких виражено власний досвід переживання цієї теми, і склали виставу», - зауважила керівник театру.

За словами Наук, коли вистава була вже готова, відбулася її зйомка в PostPlay Театрі, де стіни з необробленої цегли виглядали як початковий етап розбудови інклюзивних процесів в Україні.

«А після того, як ми відзняли виставу, відбулося 7 показів в університетах Києва, зокрема для студентів факультету спеціальної та інклюзивної освіти університету імені Бориса Грінченка, а також Києво-Могилянської академії. Загалом її переглянули більше 350 глядачів», - повідомила вона.

Керівник театру додала, що під час обговорень після показів йшлося про те, що інклюзивні процеси в країні знаходяться на початковому етапі розбудови та формування цінностей – і театральне мистецтво є інструментом їх формування. Наголошувалося на тому, що потрібне інформування суспільства щодо особливостей різних соціальних груп, що в темі інклюзії є багато очікувань.

«Наш продукт є унікальний та інноваційний. Його унікальність полягає в тому, що драматургами та головними героями є самі актори, а сценарій вистави – це поєднання текстів, які містять рефлексію переживань учасників, що виникають тут і зараз, та сучасного фізичного театру як особливого виду оповіді, який бере за основу тіло та рух, що створює глибоку метафору… Ми створюємо образи, вкладаємо їх в асоціативний ряд та пропонуємо глядачеві замислитись над своєю роллю в інклюзивних процесах, що відбуваються в Україні, поміркувати над своїм ставленням до людей з інвалідністю, над тим, що вони можуть зробити, щоб почати зміни в суспільстві», - наголосила Наук.

Як зазначалося, проєкт «Вистава-експеримент «Я та інший, або інклюзія в дії» реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду в межах програми «Інклюзивне мистецтво».

Благодійне товариство «Джерела» є неприбутковою громадською організацією, яка створена у 1994 році. Членами товариства є 180 сімей, що опікуються дитиною або дорослою особою з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-