Про реалізацію проєкту “Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, - і не тільки!”

Про реалізацію проєкту “Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, - і не тільки!”

Укрінформ
20 жовтня, 11:00 - презентація результатів реалізації проєкту “Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, - і не тільки”

Організатор: ГО "Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім".

Учасники: Андрій Щекун - керівник проєкту "Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, – і не тільки!"; Андрій Іванець - кандидат історичних наук, експерт проєкту "Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, – і не тільки!"; Євген Букет - Товариство редакторів української “Вікіпедії”, менеджер з промоції проєкту "Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, – і не тільки!".

Коротко. Мета проєкту “Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, - і не тільки!” - збереження культурної спадщини Криму, що зазнає руйнування з боку країни-агресора. Його завдання - створення та функціонування нового сучасного сайту “Голос Криму. Культура”, який створила команда проєкту.

Проєкт реалізується ГО “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім” за підтримки Українського культурного фонду з 1 червня по 30 жовтня 2020 року.

Інформаційні партнери - редакція газети “Кримська світлиця” https://www.facebook.com/krymsvitlytsia, Інформаційна агенція “Голос Криму” http://voicecrimea.com.ua.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні досі не звільнені керівники кримських музеїв, які судяться з нею у справі про скіфське золото

Керівники музеїв в окупованому Криму, які продовжують залишатися директорами українських комунальних та державних установ, повинні бути звільнені зі своїх посад у зв'язку з їх зверненням до апеляційного суду в Нідерландах в рамках справи про скіфське золото з позовом проти України.

Про це у вівторок на брифінгу в Укрінформі заявив координатор ГО "Таврійська гуманітарна платформа", експерт проєкту "Голос Криму. Культурна спадщина для нас з тобою, - і не тільки!" Андрій Іванець, передає кореспондент агентства.

"У нас склалася нездорова ситуація, коли керівники музейних установ, які підпорядковуються окупаційній адміністрації, звернулися до суду Нідерландів, як українські музейні установи, хоча вони втратили будь-який зв'язок з Україною і не є на сьогодні легальними представниками держави Україна, але формально вони не звільнені", - розповів Іванець.

За його словами, до січня 2020 року юридичного механізму для звільнення таких керівників кримських музейних установ не було.

"Сьогодні такі механізми є, але, на жаль, чомусь вже десятий місяць міністерство культури України не використовує цей механізм. Це варто зробити, тоді я думаю, можна було б відкликати ті позовні заяви, які лежать сьогодні в апеляційному суді в місті Амстердам в Нідерландах", - вважає експерт.

Він зазначив, що пів року тому на круглому столі в Укрінформі українські експерти в галузі культури внесли свої пропозиції, які були узагальнені і направлені тим органам державної влади, які відповідальні за захист і збереження культурної спадщини на території України.

Зокрема, Міністерству культури і інформаційної політики України пропонувалося здійснити заходи "щодо виконання вимог закону України про внесення змін до законодавства щодо призначення директорів комунальних та державних музейних установ на тимчасово окупованій території в частині зняття з посад тих осіб, які позиваються з Україною в справі так званого скіфського золота".

Крім цього, українській владі було рекомендовано забезпечити постійний моніторинг виконання з боку РФ норм міжнародного права про захист культурної спадщини України, яка розміщена на території тимчасово окупованого Криму, а також створити спеціальний орган для документування порушень Росією міжнародного права в галузі захисту культурних цінностей на окупованому півострові.

Як підкреслив Іванець, тільки близько мільйона одиниць музейного фонду України перебувають на території тимчасово окупованого Криму.

Експерти також рекомендували створити окремий реєстр культурних цінностей України, "які зруйновані, пошкоджені або незаконно переміщені в зв'язку з незаконною окупацією Криму Росією".

Виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" з колекцією скіфського золота привезли в музей Амстердама ще до окупації Криму Росією. У грудні 2016 року Окружний суд Амстердама прийняв рішення про те, що експонати виставки повинні бути повернуті в Україну. У березні 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав апеляцію на дане рішення. У липні 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав прийняття остаточного рішення по даній справі. У вересні 2020 року адвокат України виявив матеріали про упередженість судді та його зв'язках з РФ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-