Ринок кредитних спілок України сьогодні: реформи, виклики, можливості

Ринок кредитних спілок України сьогодні: реформи, виклики, можливості

Укрінформ
15 жовтня, 11:00 - онлайн-пресконференція з нагоди святкування міжнародного дня кредитних спілок на тему: «Ринок кредитних спілок України сьогодні:  реформи, виклики, можливості»

Організатор: Проєкт USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)».

До участі запрошений: представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Учасники: Катерина Рожкова - перший заступник голови Національного банку України; Дарина Дашкевич - заступник начальника експертно-аналітичного управління департаменту ліцензування Національного банку України; Ольга Гурбич - директор департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку України; Ольга Максимчук - директор департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг Національного банку України; Брайан Бранч - президент і генеральний директор Всесвітньої ради кредитних спілок (WOCCU) - відеозвернення; Ева Сєржиньска - директор Проєкту USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)»; Петро Козинець - президент Національної асоціації кредитних спілок України; Ольга Тугай - президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок; Олена Квочко - заступник голови правління кредитної спілки «Кредит-Союз».

Коротко. Пресконференція присвячена Міжнародному дню кредитних спілок, що цьогоріч відзначається у світі 15 жовтня. Це свято започатковане Всесвітньою радою кредитних спілок та об’єднує понад 86 тисяч кредитних спілок, що обслуговують 291 мільйонів членів у 118 країнах світу.

Під час пресконференції відбудеться презентація нового проєкту Закону України «Про кредитні спілки», розробленого Національним банком України, обговорюватимуться очікування ринку щодо нового регулювання і сучасні тенденції розвитку кредитних спілок України. Також на заході буде представлено бачення підтримки українських кредитних спілок з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і Всесвітньої ради кредитних спілок та огляд технічної допомоги, що надаватиметься всім залученим сторонам Проєктом USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)».

Представників ЗМІ запрошуємо долучитися до заходу: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_SqHpBc9JTYC6ZNn6dMPZpQ 

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Онлайн-пресконференція транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Підсумкові матеріали:

НБУ працює над спрощенням вимог до небанківських фінустанов — Рожкова

Національний банк працює над змінами до законодавства для спрощення вимог до небанківських фінансових установ. Про це в Укрінформі під час онлайн-пресконференції "Ринок кредитних спілок України сьогодні — реформи, виклики, можливості" повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. "Зараз ми працюємо над комплексним змінами в законодавстві і ми передбачаємо в цих змінах створити якісну нову модель регулювання та нагляду небанківського ринку. Мету яку ми ставимо перед собою — це спростити вимоги регулятора",- сказала Рожкова.

Вона зазначила, що планується запровадити пропорційний підхід до кредитних спілок; він означає, що вимоги до цих установ та інтенсивність нагляду за кредитними спілками будуть визначитися залежно від розміру кредитної спілки, від кількості її учасників, внесків та значимості цієї установи для ринку.

"Ми будемо дивитись на кредитні спілки з точки зору перспективності, тобто нас буде цікавити здатність виконувати свої зобов'язання. Ми будемо намагатись виявляти ознаки погіршення стану завчасно і разом з кредитними спілками реагувати на потенційні проблеми", - зазначила заступниця голови Нацбанку.

З її слів, оскільки кредитні спілки мають обмеженні можливості щодо інвестування, то регулятор у своїх проєктах нових законодавчих актів передбачає створення так званої Об'єднаної кредитної спілки та надання їй певних повноважень, в тому числі й щодо підтримки ліквідності, підтримки платоспроможності та потенційної оцінки можливих кредитних ризиків. Нацбанк сподівається, що створення Об'єднаної кредитної спілки в сприятиме ідеологічній консолідації сектору та надасть змогу невеликим кредитними спілками підвищити якість кредитного портфеля та оцінки кредитних ризиків.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2020 року роботу фінансових, страхових, лізингових, факторингових компаній, ломбардів та кредитних спілок регулює НБУ.

У Всесвітній раді кредитних спілок заявили про підтримку реформ та діджиталізації в Україні

Всесвітня рада кредитних спілок (WOCCU) підтримує реформи на цьому ринку в Україні і зосередження на нових можливостях його діджиталізації.

Про це заявив президент і генеральний директор WOCCU Браян Бранч на онлайн-прес-конференції в Укрінформі з нагоди святкування Міжнародного дня кредитних спілок, організованій Проєктом USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)».

«Всесвітня рада підтримуватиме українські кредитні спілки та інші пов’язані сторони в межах діяльності Проєкту КЕП ("Кредитування сільськогосподарських виробників", САР - ред.) для забезпечення плавного переходу до нових реалій та побудови ефективного діалогу. Суворіше регулювання – загальна тенденція, яка спостерігається на фінансових ринках в усьому світі. Експерти Проєкту КЕП та Всесвітньої ради надають підтримку новому регулятору задля того, щоб у Національного банку України були ґрунтовні знання щодо найкращих європейських і світових практик регулювання та нагляду за ринок кредитних спілок», - сказав Бранч.

Він також висловив підтримку розробленому Нацбанком законопроєкту «Про кредитні спілки».

«Новий проєкт закону відкриє двері для українських кредитних спілок: надання послуг юридичним особам, розширене членство, доступ до гарантування вкладів. З іншого боку, це потребуватиме досконалішого корпоративного управління та фінансових вимого до захисту кредитних спілок. Експерти Всесвітньої ради вже надали свої коментарі щодо першої редакції проєкту закону. Ми продовжуватимемо консультувати Національний банку України за необхідності, щоб фінальна редакція цього документа була доцільною для всіх пов’язаних сторін», - зазначив Бранч.

За його словами, епідемія COVID-19 засвідчила необхідність ширшого онлайн-обслуговування з боку кредитних спілок, адже персональні контакти в багатьох випадках стали неможливими.

«Цифрова трансформація світового ринку кредитних спілок є викликом Всесвітньої ради до 2025 року. Українські кредитні спілки мають приєднатися до загальної тенденції діджиталізації задля кращого задоволення потреб наявних членів спілок і залучення нових – серед представників молодого покоління», - наголосив гендиректор Всесвітньої ради кредитних спілок.

Він пообіцяв присутність Всесвітньої ради через Програму КЕП, яка успішно працює 4 роки і отримала продовження до березня 2023 року, дозволяючи і надалі будувати діалог і надавати технічну допомогу всім зацікавленим сторонам в Україні.

Міжнародний день кредитних спілок цьогоріч відзначається 15 жовтня. Це свято започатковано Всесвітньою радою кредитних спілок та об’єднує понад 86 тисяч кредитних спілок, що обслуговують 291 мільйонів членів у 118 країнах світу.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-