Повстання “чорних соціологів”. Новий виборчий сезон

Повстання “чорних соціологів”. Новий виборчий сезон

Укрінформ
15 жовтня, 14:30 - пресконференція за участі провідних українських соціологів та упорядників “Бази псевдосоціологів” від Texty.org.ua 

Організатор: Громадська організація “Агенція журналістики даних”.

Учасники: Володимир Паніотто - генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), член правління Соціологічної асоціації України; Євген Головаха - заступник директора Інституту соціології НАН України; Роман Кульчинський - головний редактор Texty.org.ua; Олександр Оксимець - координатор проєкту "Продавці рейтингів. База псевдосоціологів" (Texty.org.ua).

Питання до обговорення:

- Хто і як використовує фейкові рейтинги цієї осені: що нового у маніпулятивних технологіях

- Які організації та експерти є найактивнішими цієї осені: на кого вони працюють. Як це впливає на суспільну думку.

- Що варто знати журналістам, щоб відрізнити соціологію  від заангажованої підробки.

- За якими критеріями організації потрапляють до бази "Продавці рейтингів. База псевдосоціологів" , яку редакція  Texty.org.ua веде з 2015 року (на початок жовтня налічує 200 персоналій та 100 організацій).

- Шлях псевдорейтингів до аудиторії: “чорні піарники” і маніпулятивні ЗМІ. “Нові імена” у базі псевдосоціологів: на кого вони працюють.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У КМІС фіксують зниження довіри до соціологів за останні два роки – Паніотто

Київський міжнародний інститут соціології зафіксував зниження довіри українців до соціологічних досліджень упродовж 2018-2019 років.

Про це повідомив генеральний директор КМІСу Володимир Паніотто під час пресконференції за участю провідних українських соціологів та упорядників «Бази псевдосоціологів» від Texty.org.ua, яка відбулася в Укрінформі 15 жовтня.

«Довіра до соціологів має велике значення. Після 2004-го року, після екзитполів і зважаючи на те, що дані більш-менш збігалися з результатами виборів, довіра була досить висока. І якщо брати максимум, у 2014 році, то 48% громадян довіряли соціологам і лише 9% не довіряли. Далі ми бачимо, що з 2014 року недовіра зростала, а довіра була більш-менш стабільною, але в останні два роки падала. І, незважаючи на великі успіхи соціологів у 2019 році, 42% опитаних висловилися, що довіряють, а 21% – що не довіряють», – зазначив експерт.

Водночас він акцентував на тому, що порівняно з іншими інституціями такі показники є «непоганими, але тенденція дуже неприємна».

За словами Паніотто, відповідне дослідження КМІС провів у грудні 2019 року.

Він також назвав дві головні причини недовіри до соціологів. Так, за словами гендиректора КМІСу, це маніпуляції, до яких вдаються певні політичні сили, коли звинувачують соціологічні центри у фальсифікації даних і «формують міф про те, що всі – продажні, щоб виправдати низький рейтинг їхньої партії». При цьому він підкреслив, що наявність в Україні великої кількості політичних партій впливає й на значний показник невдоволення: «із 50-ти партій 49 чи 47 незадоволені».

Найбільше ж на рівень довіри до соціологічних досліджень, за словами Паніотто, впливають фейкові дані та псевдосоціологи.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-