Настрої населення напередодні опалювального сезону та ставлення до тарифів на комунальні послуги

Настрої населення напередодні опалювального сезону та ставлення до тарифів на комунальні послуги

Укрінформ
29 вересня, 14:30 - презентація та обговорення соціологічного дослідження «Настрої населення напередодні опалювального сезону та ставлення до тарифів на комунальні послуги» 

Організатор: Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

Учасники: Андрій Биченко - директор соціологічної служби Центру Разумкова; Ольга Пищуліна - провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова; Сергій Дунайло - віцепрезидент Міжгалузевої Асоціації «Укртеплокомуненерго»; Максим Білявський - провідний експерт Центру Разумкова, модератор.

Питання до обговорення:

1. Лібералізований ринок газу, зміна цін та якість послуг постачання.

2. Вартість послуг теплопостачання, їх якість та боргові зобов’язання на ринку.

3. Енергетична бідність та субсидії.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Українці негативно сприймають лібералізацію цін на газ через «енергетичну бідність» - експерт

Суспільство негативно сприймає лібералізацію цін на газ й «енергетична бідність» має бути індикатором в ухваленні рішень на цьому ринку.

Таку думку висловив провідний експерт Центру Разумкова Максим Білявський на презентації в Укрінформі соціологічного дослідження «Настрої населення напередодні опалювального сезону та ставлення до тарифів на комунальні послуги» .

«З 1 серпня 2020 року почав діяти лібералізований ринок газу, однак, лише 45% респондентів знає про це, а підтримує реформу 11,3% - це критично мінімальна підтримка. В частині формування ринкової ціни майже 60% негативно оцінюють цей пріоритет, а 28,2% негативно оцінює можливість змінювати постачальника газу», - розповів Білявський.

Згідно з дослідженням, понад 70% респондентів у разі банкрутства теплопостачальної організації не мають альтернативного джерела забезпечення теплоносієм.

«На наш погляд, це ключовий індикатив при прийнятті рішень в частині врегулювання заборгованості на ринку природного газу, яка гіпотетично може призвести вже цього опалювального сезону до банкрутування теплокомуненерго», - сказав експерт.

Він пояснив украй низьку підтримку українцями лібералізації ринку газу, зокрема, їхньою «енергетичню бідністю».

«Енергетична бідність - це співвідношення швидкості зростання цін на енергоресурси зі швидкістю зростання доходу громадян. За даними Світового банку, з 1985 по 2019 рік, на відміну від інших країн ЄС, українські споживачі скорочують використання енергоносіїв, і це пов’язано з неспівставними доходами і цінами на енергоносії. Це ключова проблема, яка загострюватиметься, і в разі неврегулювання проблемних питань з взаєморозрахунками між учасниками ринку рівень енергоспоживання на одну людину буде зменшуватись, що відповідно позначатиметься на економічному розвитку держави і темпах зростання ВВП», - зазначив експерт.

Водночас він прогнозує подальше зростання цін на газ з огляду на кон’юнктуру світового ринку.

«З огляду на цінову кон’юнктуру енергетичних ринків Європи та Азіатсько-Тихоокеанського регіону слід очікувати подальше збільшення котирування оптових цін на блакитне паливо вже у жовтні 2020 року. І у випадку збереження обсягів імпорту природного газу з країн ЄС слід очікувати у платіжках з 1 листопада нові ціни на природний газ», - наголосив він.

За словами експерта, зараз у країні достатньо накопичено товарного обсягу енергетичних ресурсів, однак є проблеми з точки зору фінансової збалансованості й врегулювання боргових зобов’язань, які не підкріплено джерелами покриття.

«Ми пропонуємо урядові й державним органам влади розглядати одразу декілька інструментів врегулювання проблемних питань, аби врегулювати інтереси всіх гравців ринку. Не існує єдиного рецепту на сьогодні, який би дозволив вийти з боргової кризи на ринку природного газу», - підсумував Білявський.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 серпня в Україні відкрився повноцінний ринок газу для населення. Ціни на газ визначаються ринком, а споживач може вільно змінювати постачальника. Газ у газопостачальної компанії Нафтогаз купує 2% населення.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-