Про відновлення діяльності Крайової ради українців Криму

Про відновлення діяльності Крайової ради українців Криму

Укрінформ
28 вересня, 11:00 - пресконференція на тему: “Відновлення діяльності Крайової ради українців Криму та стан української громади на тимчасово окупованій території АР Крим”

Організатор: ГО «Кримський центр ділового та культурницького співробітництва «Українській Дім».

Учасники: Андрій Іванець - координатор Таврійської гуманітарної платформи, голова Оргкомітету з впорядкування місця поховання голови Крайової ради українців Криму П. Горянського; Андрій Щекун - член Правління ГО «Кримський центр ділового та культурницького співробітництва «Українській Дім», головний редактор газети «Кримська світлиця»; Сергій Мокренюк - голова ГО «Євромайдан-Крим».

Коротко. Учасники пресконференції оголосять про відновлення діяльності Крайової ради українців Криму та висловлять свій погляд на стан своєї спільноти, яка піддається дискримінації на тимчасово окупованій території.

Як повідомляють організатори, українська громада у тимчасово окупованому Криму через політику держави-агресора перетворилася на найбільш дискриміновану етнічну меншину. На вільній території країни з ініціативи кримської громадськості вже чотири роки 28 серпня проводиться День захисту прав української громади Криму. Ця дата була обрана, оскільки саме наприкінці серпня 1917–1919 рр. у Сімферополі та Севастополі відбувалися з’їзди українців Криму, на яких було утворено Крайову українську раду в Криму (1918–1920 рр.).

З метою захисту прав української громади Криму, яка переживає складний період через дискримінацію держави-окупанта, вирішено відродити у оновленому форматі Крайову раду українців Криму. Про її цілі, завдання та форми діяльності буде оголошено на прес-конференції.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Відновила діяльність Крайова рада українців Криму

Українці Криму відновили діяльність Крайової ради українців Криму через їхню дискримінацію на тимчасово окупованій території.

Про це вони заявили на прес-конференції в Укрінформі, організованій ГО «Кримський центр ділового та культурницького співробітництва «Українській Дім».

«З метою захисту прав української громади Криму, яка переживає складний період через дискримінацію держави-окупанта, вирішено відродити у оновленому форматі Крайову раду українців Криму», - йдеться у декларації «Відновлення діяльності Крайової ради українців Криму та стан української громади на тимчасово окупованій території АР Крим», яку зачитав Сергій Мокренюк - голова ГО «Євромайдан-Крим».

Українці Криму заявили, що другу за розмірами етнічну спільноту Криму держава-окупант перетворила на найбільш дискриміновану національну меншину.

«Росія намагається цинічно маніпулювати українським фактором для спроб виправдати свою злочинну антиукраїнську політику та створює умови для поступової асиміляції етнічних українців на тимчасово окупованій території», - йдеться у заяві про відновлення Крайової ради українців Криму, яку оголосив Андрій Щекун - член правління ГО «Кримський центр ділового та культурницького співробітництва «Українській Дім», головний редактор газети «Кримська світлиця».

У заяві також стверджується, що окупаційна російська влада незаконно знищила в АРК українські громадські та політичні організації, заклади освіти та культури, переслідує українських активістів, здійснює позасудові розправи, відрізала кримчан від українського інформаційного та освітнього просторів, дискримінує конфесії, зокрема, прагнучі ліквідувати найбільш авторитетну серед кримських українців кримську єпархію ПЦУ, протиправно змінює склад кримського населення через заселення окупованої території України російськими колонізаторами, намагається ліквідувати українську громадянську та етнічну ідентичності у кримчан.

«Щоб максимально захистити інтереси нашої громади ми вживатимемо заходів у сфері освіти, культури, адвокації інтересів української громади Криму в українських органах влади, на міжнародній арені, займатимемося правозахистом та іншим комплексом питань, на що у нас вистачить сил, завзяття, щоб захистити інтереси нашої громади», - сказав Андрій Іванець, координатор Таврійської гуманітарної платформи, голова оргкомітету з впорядкування місця поховання голови Крайової ради українців Криму П. Горянського.

Учасники заходу також нагадали, що на вільній території країни з ініціативи кримської громадськості вже чотири роки поспіль 28 серпня проводиться День захисту прав української громади Криму. Ця дата була обрана, оскільки саме наприкінці серпня 1917–1919 рр. у Сімферополі та Севастополі відбувалися з’їзди українців Криму, на яких було утворено Крайову українську раду в Криму (1918–1920 рр.).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-