Публічна презентація Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні

Публічна презентація Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні

Укрінформ
30 вересня, 10:00 - пресбрифінг на тему: “Публічна презентація Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні” 

Організатори: Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) у консорціумі з ІСАР Єднання в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Учасники: Олександр Ярема - державний секретар Кабінету Міністрів України; Володимир Шейгус - ІСАР Єднання; Максим Лациба - УНЦПД; Олеся Холопік - ЦЕДЕМ; Наталія Окша - заступниця директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідувачка відділу сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю, Секретаріат Кабінету Міністрів України; Артем Коновалов - експерт ЦЕДЕМ, модератор.

Довідково. Карта правових реформ для громадянського суспільства — це аналітичний, візійний та полісі-документ, що містить бачення громадянського сектору щодо пріоритетів реформування та покращення правового середовища для організацій громадянського суспільства України на 2021-2025 рр.

Карта правових реформ покладена в основу нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Цей документ став напрацюванням понад 200 представників організацій громадянського суспільства з різних регіонів України.

Ця подія стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Мова заходу - українська. Буде забезпечено синхронний переклад на англійську мову.

Реєстрація на подію за посиланням: https://forms.gle/yVA9h36MrcwYroiH6

Додаткова інформація за e-mail: v.didyk@cedem.org.ua (Валерія Дідик, менеджерка проєктів ЦЕДЕМ).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні відсутнє сприятливе середовище для розвитку громадянського суспільства – Карта правових реформ

У громадських організаціях вважають, що в Україні відсутнє сприятливе середовище для розвитку громадянського суспільства та системна скоординована дія державних органів влади, місцевого самоврядування щодо створення такого середовища.

На цьому наголосив експерт УНЦПД Максим Лациба на брифінгу в Укрінформі, презентуючи Карту правових реформ для громадянського суспільства в Україні.

«Відсутнє сприятливе середовище для розвитку громадянського суспільства в Україні і відсутня системна скоординована дія державних органів влади, місцевого самоврядування щодо створення такого середовища. Ми вважаємо, що потрібна системна скоординована державна політика у цій сфері, і ми закликаємо розробити й ухвалити нову державну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на наступні п’ять років, а також створити спільний владно-громадський орган, який підштовхуватиме, щоб державна стратегія відбулася. Ми говоримо про координаційну раду розвитку громадянського суспільства при уряді України, куди увійдуть як представники міністерств, так і громадських організацій, і що ця рада буде постійним органом і раз на квартал ми зустрічатимемось і звітуватимемо одне одному про виконання цієї стратегії», - сказав Лациба.

Крім того, він назвав кілька проблем розвитку організацій громадянського суспільства в Україні: кошти, які уряд виділяє на організації громадянського суспільства розподіляються не прозоро, без конкурсів; органи місцевого самоврядування, де після фінансової децентралізації опинилася більша частина публічних фінансів, мають стати основним фінансовим партнером організацій громадянського суспільства; Податковий кодекс України є найбільш недоброзичливий щодо благодійної діяльності, з найменшою кількістю пільг і найбільшою кількістю податків серед країн ЄС; існує реальна проблема безпеки для громадських активістів, коли за 9 місяців 2020 року сталося 70 нападів на них; у ВР зареєстровано цілу низку дискримінаційних законопроєктів, які обмежують свободу об'єднання і можливості роботи громадських організацій.

Тим часом у Секретаріаті Кабінету Міністрів повідомили, що вже готують нову стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства, створено робочу групу, до якої увійшли як представники органів виконавчої влади, так і громадянського суспільства, науковці, очолює цю групу державний секретар Олександр Ярема.

«Я переконаний, що жодна країна не може бути демократичною, коли немає розвинутого громадянського суспільства і коли немає партнерства між органами влади та громадянським суспільством. Точно важливо взаємодіяти, точно важливо формувати партнерство і новий порядок денний. Я думаю, ми чуємо одне одного і для нас це важливо. І сподіваюся, що найближчим часом матимемо хороші й позитивні результати», - сказав Ярема.

Вже у жовтні планують розпочати громадське обговорення нової стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, повідомила Наталія Окша, заступниця директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідувачка відділу сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю, Секретаріат Кабінету Міністрів України.

«У жовтні ми плануємо розпочати громадські обговорення цього проєкту. Тому я сподіваюся якомога більше представників громадянського суспільства долучиться до цього процесу, відчує себе автором цього процесу. Інформацію про процес розроблення проєкту стратегії ми оприлюднюємо на сторінці в Фейсбуці, також інформація надається через урядовий портал. Прошу всіх уважно стежити за інформацією і долучитися до обговорення», - закликала Окша.

Укладачі Карти правових реформ для громадянського суспільства заявляють про 91 проблему, яка турбує громадські організації, і пропонують 307 рішень з розв’язку цих проблем.

Карта правових реформ для громадянського суспільства — це аналітичний, візійний та полісі-документ, що містить бачення громадянського сектору щодо пріоритетів реформування та покращення правового середовища для організацій громадянського суспільства України на 2021-2025 рр.

Карта правових реформ покладена в основу нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Цей документ став напрацюванням понад 200 представників організацій громадянського суспільства з різних регіонів України.

Ця подія стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-