Церемонія вручення міжнародної нагороди ім. Нансена в європейському регіоні

Церемонія вручення міжнародної нагороди ім. Нансена в європейському регіоні

Укрінформ
21 вересня, 12:30 - онлайн-церемонія вручення міжнародної нагороди ім. Нансена в європейському регіоні

Учасники: Пабло Матеу - голова Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні; Ерік Сведал - Посол Норвегії в Україні; Клод Вільд - Посол Швейцарії в Україні; Валерій Сушкевич - голова «Національної асамблеї інвалідів України», Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю.

Під час   заходу громадянка України отримала міжнародну нагороду ім. Нансена в європейському регіоні.

Довідково. Міжнародна нагорода ім. Нансена щорічно присуджується Верховним комісаром ООН у справах біженців (УВКБ ООН) особі, групі чи організації на визнання видатного служіння людям, і зокрема тим, хто були змушені покинути свої домівки через війни та переслідування – біженцям, вимушеним переселенцям та особам без громадянства. Нагороду було створено у 1954 році.

Комітет нагороди ім. Нансена кожного року обирає регіональних переможців з регіонів Африки, Америки, Азії, Європи та Близького Сходу, які отримують дипломи, та яким присвячуються заходи із висвітлення їхньої роботи й ситуації вимушених переселенців у цих регіонах.

Запитання до спікерів можна надсилати до 19:00  20 вересня  на електронну  адресу: andrievs@unhcr.org 

Підсумкові матеріали:

Міжнародну нагороду ім.Нансена в європейському регіоні вручили українці

Урядовій уповноваженій з прав осіб з інвалідністю Тетяні Баранцовій вручили міжнародну нагороду ім. Нансена в європейському регіоні.

Онлайн-церемонію вручення транслювали на Ютьюб-каналі Укрінформу, повідомляє кореспондент агентства.

Сама Баранцова зазначила, що за цією премією - «багато доль людей, які потребують підтримки».

«Зараз дуже тяжкий час, ми стикаємося з ситуацією, пов’язаною з пандемією, та іншими викликами, катастрофами різними, безробіттям. Наше суспільство живе у важкий час, але ситуація, пов’язана з переселенцями та біженцями, вона, здається, іноді виходить на інший план у суспільстві», - сказала Баранцова.

Вона зауважила, що серед переселенців є вразливі категорії, які потребують ще більшої підтримки, - це люди з інвалідністю, мами з дітьми, громадяни похилого віку.

«Я знаю, що Нансен був дуже позитивний чоловік і оптиміст. Тому я вважаю, що все ж таки це дуже позитивна премія, яка повинна нести нам надію та радість. Ми повинні, як і та людина, яка її заснувала, розуміти, що в кожній ситуації треба орієнтуватися на людину, ми повинні думати про людину, цінувати життя людини і розмірковувати про те, що ми можемо зробити, щоб її права ми могли підтримати», - наголосила Баранцова.

З нагородою українку привітали іноземні дипломати. Зокрема, посол Норвегії в Україні Ерік Сведал зауважив, що ця нагорода є однією з найпрестижніших у гуманітарній сфері і стосується безпосередньо захисту прав біженців.

За словами посла Швейцарії в Україні Клода Вільда, у світі майже 50 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких 45 мільйонів набули такого статусу через дії людей, а решта - внаслідок природних катастроф.

«Усі ці мільйони - це не просто цифри, за цими цифрами наповнені стражданнями життя людей, які стали жертвами конфліктів, які вони самі не спричинили. Ця дійсність вимагає від міжнародної спільноти і далі допомагати країнам у вирішенні проблем, пов’язаних з цими людьми», - сказав Вільд.

Привітав з нагородою Баранцову й голова Національної асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич. За його словами, діяльність Баранцової та її команди - «це величезна і значуща робота».

Міжнародна нагорода ім. Нансена щорічно присуджується Верховним комісаром ООН у справах біженців (УВКБ ООН) особі, групі чи організації на визнання видатного служіння людям, зокрема тим, що були змушені полишити свої домівки через війни та переслідування - біженцям, вимушеним переселенцям та особам без громадянства.

Комітет нагороди ім. Нансена кожного року обирає регіональних переможців з регіонів Африки, Америки, Азії, Європи та Близького Сходу.

Тетяна Баранцова призначена урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю 18 травня 2020 року.

Українська правозахисниця визнана лауреатом міжнародної нагороди ім. Нансена в європейському регіоні

Громадська активістка, яка невтомно підтримує внутрішньо переміщених осіб (ВПО), особливо дітей та сім’ї з інвалідністю, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України з 2014 року, була визнана регіональною переможницею премії Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) ім. Нансена в Європі.

Більше шести років від початку конфлікту на сході України пані Тетяна Баранцова разом зі своєю командою луганської громадської організації «АМІ-Схід» допомагає ВПО з інвалідністю знайти притулок, їжу, фінансову та психологічну підтримку. Цілодобова «гаряча лінія», яку організація запровадила для осіб, котрі постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі, надала консультації близько 5000 людей, які відчайдушно шукають допомогу під час сильних обстрілів або психологічної кризи, спричиненої збройним конфліктом. Разом із допомогою для дорослих, Тетяна та її команда організували онлайн-навчання для дітей з інвалідністю, допомагаючи адаптувати шкільну програму до їхніх специфічних потреб.

Станом на серпень 2020 року уряд України зареєстрував понад 1,45 мільйона людей як внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від конфлікту. Серед загальної кількості внутрішньо переміщених осіб більше 50 тис. осіб  з інвалідністю, понад 230  тис дітей.

«Я надзвичайно рада, що зусилля правозахисниці з України були визнані комітетом нагороди Нансена з питань біженців», – зазначила Ноель Калхун, Заступниця Представника УВКБ ООН в Україні. – «Всім людям важко покинути свої домівки та розпочати своє життя заново. Люди з інвалідністю стикаються зі ще більшими проблемами: як люди втікають із зони бойових дій на інвалідному візку? Як вони знаходять нові оселі, роботу та школи? Таке переселення було особливо важким для людей з інвалідністю через їхній стан. Тетяна показала нам, як це зробити можливим. Вона є героєм, чия енергія продемонструвала зразкову відданість і співчуття, й допомогла тисячам людей з інвалідністю знайти безпеку та відновити своє життя”.

Тетяна Баранцова – відома в Україні активістка, членкиня Національної асамблеї осіб з інвалідністю України. У квітні 2020 року Тетяна була призначена Уповноваженою уряду з прав осіб з інвалідністю.

«Я дуже щасливий, що зусилля Тетяни були високо відмічені Агентством ООН у справах біженців, адже вона дійсно спрямовує величезні зусилля на допомогу людям. Сьогодні серед переселенців є близько 51,5 тисяч людей з інвалідністю, які критично потребують підтримки, набагато більше, ніж решта переселенців, адже йдеться про людей, які на інвалідних візках, які мають церебральний параліч та інші критичні проблеми зі здоров’ям. На жаль, досі фінансування державної підтримки є недостатньою і ця ситуація погіршується тим, що війна відтягує значну частку ВВП від підтримки соціальних програм. Разом з Тетяною ми працюємо для вирішення цих складних питань», – зазначив Валерій Сушкевич, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю.

Тетяна Баранцова також поінформувала про погіршення ситуації багатьох переселенців, які живуть з інвалідністю, через пандемію коронавіруса.

«Я дуже зворушена і вдячна за цю нагороду, і вважаю, що вона не лише відзначає мою роботу, але і мужність людей, які кожного дня стикаються з усіма складнощами, пов’язаними з конфліктом та переміщенням, а тепер ще і коронавірусом. Для людей з інвалідністю це особливо складно. Ми знайшли такі методи роботи, які дозволяють нам продовжувати спілкуватися у цифровому форматі, допомагати їм, моніторити їх ситуацію. Наприклад, ми разом розбираємось, як онлайн освіта може створити труднощі для дітей з інвалідністю та як її можна вдосконалити. На жаль, є діти, які живуть у дуже бідних районах уздовж лінії розмежування, і багато хто з них не має комп’ютера з гідним Інтернетом для онлайн-навчання. Іноді в сім’ї є лише один мобільний телефон, який навіть не може завантажувати відео чи фотографії. Більше того, таким дітям дуже важко працювати в групах, вони майже весь час потребують індивідуального підходу. Ми проводили онлайн зустрічі і запрошували лікарів, вчителів, працівників соціальних служб, щоб пояснити їм конкретні проблеми. Часто ми працювали цілодобово. Я думаю, що моя нинішня робота з урядом і ось ця нагорода є логічним продовженням усієї роботи, яку ми виконували за ці роки», – прокоментувала Тетяна Баранцова.

В церемонії нагородження взяли участь посли країн, які разом з УВКБ ООН заснували премію ім. Нансена 66 років тому.

«Я вітаю Тетяну Баранцову, як особливо гідну регіональну переможницю Премії ім. nНансена у Європі з питань біженців 2020 року. Я також вдячний УВКБ ООН за те, що завдяки цій нагороді Агентство тримає у центрі уваги на продовженні збройного конфлікту та людських стражданнях на Сході України», – сказав Ерік Сведал, Посол Норвегії в Україні.

«Говорячи про людей, які здійснюють зміни на місцевому рівні, сьогодні ми вшановуємо віддану українку, представницю громадянського суспільства, яка, незважаючи на всі виклики, активно виступає за права найбільш вразливих груп. Пані Баранцова, ви заслуговуєте нашого найглибшого захоплення та поваги до того, що робите Ви та Ваша громадська організація», –  сказав Клод Вільд, Посол Конфедерації Швейцарія в Україні та Республіці Молдова.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-