Презентація   соціальної  ініціативи «Здорове місто»

Презентація соціальної ініціативи «Здорове місто»

Укрінформ
17 вересня, 13:00 - презентація соціальної ініціативи «Здорове місто» 

Організатор:  ГО «Платформа Здоров'я».

Учасники:  Микола Конопелько - громадський діяч, член правління ГО «Платформа Здоров'я» та «Асоціації e-Health»; Тимофій Бадіков - експерт з питань реформи охорони здоров'я, голова правління ГО «Платформа Здоров'я», засновник ГО «Батьки за вакцинацію», автор та співзасновник  соціальної  ініціативи «Здорове місто»; Євген Комаровський - відомий дитячий лікар, автор книжок і телепроєктів, автор та співзасновник  соціальної  ініціативи «Здорове місто».

Коротко.  Як повідомляють організатори,   проєкт «Здорове місто» – це національна ініціатива з комплексного розвитку українських міст,  що покликана об’єднати   громадських активістів, представників професійних спільнот, бізнесменів та  представників влади. Це незалежна та некомерційна суспільна інституція, спрямована на розвиток міст та здоров’я родин.

За підсумками презентації учасники заходу проведуть преспідхід для представників ЗМІ.

Офіційна сторінка ініціативи  «Здорове місто»: https://www.facebook.com/zdorove.misto/ 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com. 

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Громадські діячі представили програму комплексного розвитку «Здорове місто»

У Києві представили національну ініціативу з комплексного розвитку українських міст «Здорове місто». Проєкт презентувала на пресконференції в Укрінформі.

«У концепцію закладена ідея, що чим менше люди хворіють, тим більше й краще вони працюють і тим багатшим є місто й країна. Транспорт не повинен забирати життя людей в пробках, а відтак міста повинні бути для пішоходів і велосипедистів. Зони відпочинку треба розглядати як місця локальної економіки, які сприяють відчуттю щастя й задоволення життям. Архітектура і дизайн міста повинні надихати й сприяти фізичному і психологічному здоров'ю. Спальні райони мають бути урбаністично яскраві й зручні, де вся інфраструктура поруч», - розповів Микола Конопелько, громадський діяч, член правління ГО «Платформа Здоров'я» та «Асоціації e-Health».

За його словами, метою проєкту є організація здорового способу життя у місті, зменшення смертності, збільшення народжуваності та «індексу щастя» громадян, і концепція «Здорове місто» пропонує управління всіма сферами міста та цілими галузями крізь призму здоров’я.

Проєкт, наприклад, пропонує так організувати життя в спальних районах, щоб його мешканцям не довелося їздити на роботу чи за послугами на інший кінець міста.

«У рамках кількох кварталів є спільні зони для відпочинку. Забудова здійснюється так, що на перших поверхах є комерційна сфера – магазинчики, кафе, ресторани, бутики; на других поверхах цього кластеру – соціальна сфера: школи, садочки, ЦНАПи, сервісні служби; на третіх поверхах розташовуються бізнеси, офіси підприємств, і починаючи з четвертого поверху – живуть люди. Виходить, що людина в найкоротшій доступності отримує все потрібне для життя», - зазначив Конопелько.

Автор і співзасновник соціальної ініціативи «Здорове місто», відомий дитячий лікар, автор книжок і телепроєктів Євген Комаровський наголосив на тому, що проєкт передбачає підняти на належний рівень питання здоров’я громадян в умовах конкретного міста.

«Це наштовхнуло на створення громадської організації, для якої основою будуть ці питання. І ця організація повинна змусити політиків на всіх рівнях – від місцевого до президентського – винести теми охорони здоров’я, щастя людей, довгожительства, екології, транспорту – на перші місця», - зазначив він.

Комаровський наголосив, що громадська ініціатива вимагатиме від політиків відповідей на болючі питання охорони здоров’я в умовах життя у місті та запевнив, що проєкт не стане партійним.

«Громадський рух за жодних обставин не може бути політизовано, тому що будь-який громадський рух в рамках конкретної партії – це абсолютна дурість. Здоров'я – це міжполітична, позапартійна тема. Це має цікавити всіх. Якщо в якоїсь політичної сили будуть якісь рецепти, то нашим завданням буде їх озвучити, проаналізувати, підтримати чи відкинути й залучити інші політичні сили до вирішення цих проблем. Наше завдання - проблеми охорони здоров’я вивести за межі політичного мордобою, зробити його інструментом об’єднання країни заради нашого майбутнього», - підкреслив він.

Учасники проєкту «Здорове місто» зазначили, що це національна ініціатива з комплексного розвитку українських міст, яка покликана об’єднати громадських активістів, представників професійних спільнот, бізнесменів та представників влади і є незалежною та некомерційною суспільною інституцією, спрямованою на розвиток міст та здоров’я родин.

При цьому Тимофій Бадіков зазначив, що для вимірювання ефективності влади у “Здорового міста” будуть свої інструменти. “Ми започатковуємо “Індекс здорового міста”, який стане основним індикатором того, яким чином міста рухаються у цьому рейтингу. Щоб ми розуміли, які проекти пропонувати конкретному місту, виходячи з рейтингу, - пояснив Тимофій Бадіков. - Міста дуже різні. Наприклад, в Києві працює багато людей з сателітних міст, і для них Київ також має бути здоровим. Київ - також транзитне місто, тому безпека міста повинна враховувати і такі аспекти, що через столицю багато людей їде в інші міста та країни”.

“Рейтинг здорових міст - це як КРІ (показник ефективності, - ред.) для населених пунктів. Важливо, щоб це стало КРІ й на державному рівні. Щоб всі мери, керівники областей, звітували, яким чином вони сприяють, щоб місто було здоровим. Це ініціатива для людей, тому чим більше українців до неї долучится - тим краще”, - резюмував Тимофій Бадіков.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-