Російсько-грузинська війна 08.08.08 – невивчений урок для України та світу

Російсько-грузинська війна 08.08.08 – невивчений урок для України та світу

Укрінформ
7 серпня, 14:00 - онлайн «круглий стіл» на тему: «Російсько-грузинська війна 08.08.08 – невивчений урок для України та світу»

Організатор: «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді».

Учасники: Гіоргі Молодіні - керівник центру стратегічних комунікацій "Грузія", засновник легіону інформаційної оборони, екс-керівник департаменту стратегічних комунікацій; Георгій Джахая - блогер; Іраклій Варшаломідзе -  експерт МЦПРП;  Юрій Кочевенко -  директор «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді», модератор; Олександр Хара - дипломат, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики; Ярослав Чорногор - кандидат історичних наук, член правління ГО "Рада зовнішньої політики "Українська призма"".

Теми для обговорення:

1. Важливість багатонаціональної та спільної боротьби проти агресивної політики Росії. 12 років після початку війни в Грузії.

2. Причини російського вторгнення до Грузії та його наслідки для європейської безпеки.

3. Питання штучного розділення (дрібності) корінного населення на прикладі Грузія-Абхазія, Україна-Крим.

Довідково. «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді» (МЦПРП) - неурядова організація. Команду Центру складають колишні офіцери ЗСУ, учасники бойових дій, добровольці, дипломати, спеціалісти з питань комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, які об’єднали свої знання та досвід для протидії руйнівним інформаційним впливам.

Контактна особа: Олена Солоніна - прес-аташе МЦПРП тел.: 0502345571;

e-mail: helenauakrim@gmail.com

Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Російська пропаганда сіє у Грузії страх, недовіру і розчарування - експерт

Російська пропаганда намагається роз'єднати громадян Грузії, сіючи страх, недовіру і розчарування.

Про це сказав керівник центру стратегічних комунікацій «Грузія», засновник легіону інформаційної оборони, екскерівник департаменту стратегічних комунікацій Гіоргі Молодіні під час онлайн-круглого столу в Укрінформі на тему: "Російсько-грузинська війна 08.08.08"- невивчений урок для України і світу».

«Російська пропаганда намагається зробити розрізненою позицію громадян, щоб вони не об'єдналися і не зрозуміли простої думки, що Росія - це ворог, з яким потрібно боротися спільними силами. Грузія зараз розрізнена, і це головна проблема. Це робиться силами російської пропаганди, вони сіють страх і недовіру між грузинами», - зазначив Молодіні.

За його словами, почуття страху підкріплюється і цілком реальними викраденнями грузинських військовослужбовців, яких катують і навіть убивають.

Також мета російської пропаганди в Грузії, за його словами, - це посіяти розчарування і відсутність віри в майбутнє.

«Без віри в майбутнє, що завтра ми будемо мати якогось хорошого партнера, щоб створити спокійну демократичну державу. І це не дає можливості розвиватися. Немає віри в майбутнє - немає і мети, коли ніхто нічого не хоче робити», - зазначив Молодіні.

Грузинський експерт взяв участь у круглому столі, присвяченому річниці військового вторгнення РФ до Грузії 2008 року й організованому неурядовою організацією «Міжнародний центр протидії російській пропаганді» (МЦПРП). Команду Центру становлять колишні офіцери ЗСУ, учасники бойових дій, добровольці, дипломати, фахівці з комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, які об'єднали свої знання і досвід для протидії руйнівним інформаційним впливам.

Як повідомлялося 8 серпня 2008 року Російська Федерація ввела свої війська в Грузію. Бої точилися біля Цхінвалі, авіація РФ бомбила околиці Тбілісі. 12 серпня в грузинському Горі відбулося бомбардування із застосуванням касетних бомб. Це все РФ називала операцією «примушування Грузії до миру».

Війна тривала п'ять днів і призвела до окупації п'ятої частини грузинської території.

РФ є традиційною і тривалою загрозою для сусідів - експерт

Росія постійно і традиційно погрожує своїм сусідам, тому варто готуватися до тривалого протистояння з нею. Таку думку висловив експерт з питань зовнішньої політики і безпеки, дипломат Олександр Хара під час онлайн-круглого столу в Укрінформі на тему: «Російсько-грузинська війна 08.08.08 - невивчений урок для України і світу».

«Росія на відміну від Заходу є екзистенційною загрозою для демократії і свободи сусідніх держав. Я вже не кажу про колоніальну політику всередині. Тому те, що сталося 2008 року в Грузії - в руслі традиційної російської політики. Проти України агресія сталася 2014 року, але на межі агресії ми були і в 1992-1993 роках, коли була спроба анексії Криму, і в 2003 році, коли Росія намагалася взяти під контроль Керченську протоку. Грузія з самого початку отримала сильний удар і в 90-тих роках, закінчилася окупація 2008 року», - сказав Хара.

На його думку, агресивна поведінка - природний стан Росії. При цьому зовнішні гравці в особі західних політиків демонструють інфантилізм і прагматизм.

«2008 року партнерство і перезавантаження в ім'я модернізації призвели до того, що російський режим зміцнився всередині, репресивний апарат отримав ресурси, клептократичний режим - можливість сховати свої гроші на Заході і відповідно - модернізувати збройні сили», - нагадав експерт.

У той же час, на його думку, агресія Росії проти Грузії показала, що невелика, але реформована армія здатна «дати по зубах» великій, але не реформованій армії. «І це один із висновків, який ми маємо зробити - національна стійкість є ключем, щоб захистити свій суверенітет і територіальну цілісність», - підкреслив Хара.

Водночас він зауважив, що ні Україна, ні Грузія не мають формальних союзників, вони виходять за межі парасольки захисту ЄС і НАТО. Стратегічні ж відносини зі США не мають того рівня, щоб сподіватися на їхню дієву підтримку. «Тому ми маємоі максимально інтегруватися в західні правові, політичні структури безпеки для того, щоб у цей найбільш уразливий з боку Росії проміжок часу не потрапили під ескалацію насильства, як це відбувається зараз на Донбасі, або ж повзучу анексію, як на окупованих територіях Грузії», - вважає експерт.

На його думку, всі конфлікти останнього часу були цілком прогнозованими, а агресивна сутність російського режиму не була належним чином усвідомлена, «Захід же в цілому, хоча й продовжує політичний і санкційний тиск, намагається знайти якийсь особливий спосіб співіснування з путінською Росією», - зазначив Хара.

«Ми маємо готуватися «грати надовго». 2008-ий, 14-ий, 20-ий роки - це лише епізоди в існуванні з великим, агресивним сусідом, який має великі плани на нас», - вважає експерт.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-