Щодо ефективності виконання 7-річного плану щорічного підвищення ставок тютюнових акцизів на 20%

Щодо ефективності виконання 7-річного плану щорічного підвищення ставок тютюнових акцизів на 20%

Укрінформ
8 липня, 11:00 - пресконференція на тему: «Держбюджет отримав рекордні надходження завдяки підвищенню акцизів на сигарети за 5 місяців 2020 року»

Організатор: Центр громадянського представництва «Життя».

До участі запрошені: Лада Булах — народний депутат України; Костянтин Красовський — експерт з контролю над тютюном; Лілія Олефір — виконавча директорка ГО «Життя».

Коротко. Під час заходу учасники розкажуть про одну з найефективніших стратегій скорочення споживання тютюну – підвищення податків і цін на тютюнові вироби. Також буде обговорено, які наслідки акцизної політики мали вплив на ринок нелегальної тютюнової продукції та як змінився образ України в ЄС.

Довідково. Як повідомляють організатори, з 2018 року в Україні діє семирічний план підвищення тютюнових акцизів на 20% щороку. Протягом 5 місяців (січень – травень) 2020 року до Державного бюджету за рахунок податкових акцизів надійшло 19,7 мільярда гривень, що на 5,8 мільярда більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

У грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизів на тютюнові вироби, згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук. Зараз в Україні цей податок на рівні 30 євро на 1000 штук сигарет.

Акредитація представників ЗМІ до 20:00 7 липня за e-mail: smokefreeukraine@center-life.org . 

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», тел.: 063 344 12 69,  e-mail: smokefreeukraine@center-life.org .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Держбюджет за 5 місяців отримав рекордні 19,7 млрд грн від акцизу на цигарки

За січень-травень 2020 року Державний бюджет України отримав рекордні 19,7 млрд грн надходжень від акцизного податку на тютюнові вироби.

Про повідомили на прес-конференції в Укрінформі, яка була присвячена ефективності виконання семирічного плану щорічного підвищення на 20%ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

"Протягом 5 місяців 2020 року до Державного бюджету за рахунок акцизів на тютюнові вироби надійшли рекордні 19,7 млрд грн. Це на 5,8 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2019 року", - повідомила у ході прес-конференції народний депутат України Лада Булах.

Вона підкреслила, що ці надходження зростали саме завдяки дотриманню стратегії збільшення акцизів на тютюнові вироби в Україні.

"Такі цифри уже третій рік поспіль доводять, що політика підвищення податків на тютюнові вироби виправдала свою ефективність", - зазначила нардеп.

Крім того, за словами Булах, політика підвищення податків на тютюнові вироби виправдала свою ефективність не лише щодо наповнення бюджету, але й щодо скорочення споживання тютюну.

"Це економічний захід. Але в першу чергу він впливає на здоров`я українців. Всесвітня організація охорони здоров`я визнає, що подорожчання цигарок зменшує доступ до тютюнових виробів. І Україна демонструє ефективність цієї стратегії", - наголосила Булах.

Загалом, за 2008-2019 роки поширеність щоденного куріння серед населення України віком 12 років і старше скоротилася з 25,6% до 16,8%.

Також у прес-конференції взяли участь експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський; виконавчий директор ГО «Життя» Лілія Олефір.

Як повідомлялося, у грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизного податку на тютюнові вироби, згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування цигарок, який становить 90 євро за 1000 шт. Зараз в Україні цей податок становить близько 30 євро за 1000 шт.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Відео:

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-