Санкції щодо громадян: чи готова держава визнавати власні помилки?

Санкції щодо громадян: чи готова держава визнавати власні помилки?

Укрінформ
26 травня, 12:00 - онлайн-брифінг, присвячений проблемі помилкового включення громадян до санкційних списків та відсутності механізму оскарження дій органів влади в таких випадках

Організатор: Благодійний фонд «Право на захист».

Спікери: Олег Тарасенко - старший стратегічний юрист БФ «Право на захист»; Юлія Трало - координатор з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист».

Коротко. Як повідомляють організатори, після прийняття у 2014 році ЗУ, «Про санкції» постало питання помилок у списках осіб щодо яких застосовуються санкції. Роками до таких переліків потрапляли громадяни, які жодним чином не порушували законодавство України. Це неодноразово підтверджували й представники РНБО. Як результат, в грудні 2019 та травні 2020 року Указами Президента України деякі прізвища були виключені з санкційного списку.

Спікери зауважують, що є ще один механізм розв'язати цю проблему, випробуваний громадськими організаціями — оскарження Указів Президента, які вводять в дію рішення РНБО про накладання санкцій у Верховному Суді. Наскільки цей інструмент дієвий? Чи готова держава визнавати власні помилки щодо  громадян? Що робити особам, які внаслідок помилки опинилися під санкціями? Та чи можливо безпечно розв'язати цю проблему? На ці та інші питання намагатимуться надати відповіді спікери.

Брифінг відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники заявляють про необхідність змін у законодавстві щодо застосування санкцій в Україні

Правозахисники заявляють про необхідність внесення змін в українське законодавство щодо застосування санкцій, оскільки чимало громадян помилково включені до санкційних списків, а також відсутній механізм оскарження таких дій органів влади.

На цьому наголосили у Благодійному фонді «Право на захист» на онлайн-брифінгу в Укрінформі 26 травня.

«У санкційному законодавстві є дуже обмежені можливості для громадянина захистити свої права. По-перше, йдеться про досить нечіткі підстави у законодавстві для застосування санкцій. А по-друге, сам механізм дозволяє досить довгий час тримати особу, щодо якої планується застосування таких заходів, у невідомості, і людина дізнається про це вже по факту», - зазначила Юлія Трало, координаторка з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист».

Вона також зазначила, що якщо до людини помилково застосували такі заходи, то фактично відсутня позасудова процедура оскарження такого рішення, а сама судова процедура, як показує практика, має чимало суперечностей. Відтак людина потрапляє у скрутне матеріальне становище і часто не має можливості самотужки захистити свої права через те, що такі справи зазвичай є досить вартісні.

У Фонді вже майже рік ведуть справу пенсіонерки-переселенки - колишньої вчительки, яка помилково потрапила до списку осіб, щодо яких застосовано персональні санкції з обмеження права користуватися та розпоряджатися власним майном. У результаті пенсіонерка на рік залишилася без засобів до існування. Після численних звернень, запитів та розгляду справи у Верховному суді держава визнала, що підстав для застосування санкцій щодо цієї громадянки не було. І це стало першим позитивним прецедентом у подібних справах.

«Сам механізм застосування санкцій, як він виглядає на сьогоднішній день і в конкретному випадку, потребує визнання його протиправним. Можливо, це надасть органам державної влади поштовх, щоб змінити цей механізм, зробити його більш правовим, передбачуваним і узгодити інтереси національної безпеки з індивідуальними правами громадян», - наголосив Олег Тарасенко, старший стратегічний юрист БФ «Право на захист».

У Фонді наполягають на змінах у законодавстві про застосування санкцій. По-перше, на думку правозахисників, слід надати можливість особам, щодо яких планується застосування санкцій, отримати відповідну інформацію та надати пояснення. По-друге, потрібно запровадити адміністративний, позасудовий метод оскарження вже ухваленого рішення про застосування санкцій.

«Після ухвалення закону України «Про санкції» у 2014 році гостро постало питання помилок у списках осіб, щодо яких застосовуються санкції. Роками до таких переліків потрапляли громадяни, які жодним чином не порушували законодавство України», - йдеться у заяві БФ «Право на захист».

Як повідомлялося, згідно з законодавством, санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-