Історія нагороджень до Дня перемоги в Україні з 1994  до 2020 року

Історія нагороджень до Дня перемоги в Україні з 1994 до 2020 року

Укрінформ

8 травня о 12:00 відбудеться онлайн-брифінг на тему: «Історія нагороджень до Дня перемоги в Україні з 1994 до 2020 року».

Спікер: Олександр Сопов - автор десяти знаків державних нагород, директор ВТО «Орден».

Підсумкові матеріали:

Цьогоріч держава не нагороджує ветеранів, що дає шанс оздоровити нагородну систему - експерт

Те, що цьогоріч вперше не буде нагородження ветеранів Другої світової війни на державному рівні, дає шанс на створення повноцінної системи нагородження в майбутньому.

Таку думку висловив директор ВТО «Орден» Олександр Сопов під час онлайн-брифінгу на YouTube -каналі в Укрінформі «Історія нагороджень до Дня перемоги в Україні з 1994 до 2020 року».

«Цьогоріч вперше за всю історію незалежності України не було видано указ про урочисте нагородження ветеранів Другої світової війни будь-якими пам’ятними нагородами. Добре, що нова влада не зробила «фейкового» указу Президента про нагородження неіснуючими нагородами, не зрозуміло яких ветеранів», - наголосив Сопов.

Він розповів, що нагородження в Україні завжди відбувалося з запізненням, відповідно нагороджені чекали місяцями, а то й роками.

«У період з 1994 по 2020 роки ветерани нагороджувалися одинадцять разів. За цей час було вироблено понад 19 мільйонів нагород. І на жаль, жодне нагородження не відбулося вчасно, тобто перед святом або під час нього. Ми постійно запізнювалися на дні, місяці, роки, чимало ветеранів не дочекалися нагородження взагалі», - наголосив Сопов.

Так, наприклад, у 1994 році до річниці звільнення України від нацистів 28 жовтня відповідний указ Президента датовано 28 вересня, тобто за місяць до цієї дати. За словами Сопова, так відбувалося й в усі інші роки. Відповідно не встигали порахувати справжню кількість нагороджуваних, нагороди випускалися надмірно, їх не встигали вручати, і потім вони потрапляли на ринки, де їх усі можна купити.

«Виготовлялися нагороди з запізненням, нагородження розтягувалося на кілька років, так нагороди опинялися на базарах. Наприклад, Орден «За мужність» на базарі коштує близько 70 гривень, Орден «Богдана Хмельницького» можна купити за 150 грн», - обурився Сопов.

Він вважає, що так відбувалося тому, що нагородна система в Україні всі ці роки використовувалася в політичних цілях і під дати, пов'язані з черговими виборами.

«Ніякого масового нагородження не було. Головне було видати указ. Якщо подивитись на дати, то все стає зрозумілим – все це пов'язано з політикою й виборами. Треба було заручитись підтримкою ветеранів, і це всі намагалися зробити під час чергових політичних баталій», - зазначив експерт.

Сопов вважає, що нещодавно створена робоча группа з удосконалення державної нагородної системи України, зібрані в ній фахівці, серед яких є і він, здатні змінити цю хибну практику й створити ефективну систему нагородження.

«Всі розуміють, що наша нагородна система потребує реформування. Перший указ Президента про вдосконалення нагородної справи видав ще Президент Ющенко в 2005 році. Навіть Рада Європи дала свій висновок щодо законодавства державних нагород в Україні на 17 сторінках. Але віз і нині там», - зазначив директор ВТО «Орден».

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-