До Всесвітнього дня сну: розвиток сомнології в Україні

До Всесвітнього дня сну: розвиток сомнології в Україні

Укрінформ
13 березня, 11:00 - Пресконференція з нагоди Всесвітнього дня сну

Організатор: Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація медицини сну».

Учасники: Юрій Погорецький - к.м.н., кардіолог, сомнолог, президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація медицини сну», головний лікар лабораторії сну «Укртелемед»; Дарія Костюкова - завідувач  кабінетом «Комплексного нейромоніторингу з дитячою лабораторією сну», дитячий невролог, лікар функціональної діагностики.

Довідково. Всесвітній день сну — щорічний захід, що організовується Міжнародною асоціацією медицини сну та відзначається 13 березня. День сну покликаний звернути увагу суспільства на проблему порушення сну, що впливає на різні аспекти життєдіяльності людини, а також зменшити вплив порушень сну на здоров'я за рахунок попередження і лікування.

Цьогорічний девіз Всесвітнього дня сну: “Кращий сон, краще життя, краща планета”.

Як зазначають представники Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація медицини сну» та лабораторії сну «Укртелемед», з 9 до 13 березня у Центральній лабораторії сну України дні відкритих дверей.

Підсумкові матеріали:

Українців закликали більше спати, щоб не заразитися вірусом

Здоровий сон є головним чинником вироблення імунітету проти вірусних інфекцій.

На цьому наголосили представники «Української асоціації медицини сну» на пресконференції в Укрінформі з нагоди Всесвітнього дня сну, який відзначається 13 березня.

Саме уві сні формується імунітет людини, який протистоїть різним хворобам, зокрема вірусним інфекціям, зазначив кардіолог, сомнолог Юрій Погорецький.

«Брак сну підвищує ризик застудитися сильніше, ніж інші фактори. Не має значення, скільки людині років, яка в неї робота, чи є шкідливі звички. Більш важливим є фактор сну. Недосипання призводить до зниження імунітету», - наголосив Погорецький.

Лікар нагадав, що за формування імунітету людини відповідає гормон мелатонін, який виробляється уві сні, і найбільше – в районі одинадцятої вечора. Отже, лягати спати треба вже о десятій.

«Якщо ми хочемо бути здоровими, стійкими до будь-якої вірусної інфекції і на перспективу теж, нам треба спати 8 годин – з 10-ої вечора до 6-ої ранку. І зміщувати це неприпустимо», - наполягає фахівець.

Він зазначив, що причиною зниження імунітету є також гіпоксія (кисневе голодування), спричинена хропінням та апное (тимчасова зупинка дихання).

«У нас в Україні - до 13 мільйонів хропунів. Помножимо на два, бо від цього страждають і ті, хто перебуває поруч. Тож уявіть собі кількість українців, які сплять неповноцінно», - говорить Погорецький.

Дитячий невролог, лікар функціональної діагностики Дарія Костюкова нагадала, що функцію сну закладено у плоду ще в лоні матері.

«Формування сну відбувається у плоду ще всередині лона... Сон плоду реєструється вже у віці 20-28 тижнів, і це також керується мелатоніном, але він є плацентарним», - зазначила лікарка.

Вона закликала формувати змалку культуру та гігієну сну, що стане здоровою звичкою у житті.

«Дитина має спати в окремому ліжку і лише на спині. Батьки мають вести здоровий спосіб життя й формували в дитини звички, які будуть потрібні їй у подальшому житті. Тобто гігієна сну потрібна для формування здорового способу життя», - зазначила Костюкова.

Всесвітній день сну - щорічний захід, що організовується Міжнародною асоціацією медицини сну та відзначається 13 березня. День сну покликаний звернути увагу суспільства на проблему порушення сну, що впливає на різні аспекти життєдіяльності людини, а також зменшити вплив порушень сну на здоров'я за рахунок попередження і лікування.

Цьогорічний девіз Всесвітнього дня сну: «Кращий сон, краще життя, краща планета».

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-