Результати втілення державної політики у сфері телерадіомовлення: 2015-2019 роки

Результати втілення державної політики у сфері телерадіомовлення: 2015-2019 роки

Укрінформ
6 березня, 10:00 - Результати втілення державної політики у сфері телерадіомовлення: 2015-2019 роки» 

Спікери: Уляна Фещук - ексзаступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сергій Костинський - ексчлен Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Коротко. Спікери презентують результати роботи в складі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 4,5 роки по напрямках розвитку інтеграційних процесів, захисту інформаційної безпеки, обмеження деструктивних факторів впливу тощо.

Підсумкові матеріали:

Впродовж 2014-2019 рр. Нацрада обмежила мовлення 74 російських каналів

Впродовж 2014-2019 рр. на території України було обмежено мовлення 86 іноземних телеканалів, з яких 74 мають пряме російське походження.

Про це повідомила ексзаступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук під час пресконференції в Укрінформі.

“За весь час нашої діяльності було обмежено мовлення 86 іноземних телеканалів, з яких 74 російських. І це відбувалося в той момент, коли українське законодавство взагалі практично не врегульовувало це питання. За час коли ми працювали було розроблено 7 законопроектів, які в подальшому були ухвалені”, - сказала Фещук. Водночас вона зауважила, що закон про телебачення і радіомовлення був одним із тих, до яких дуже часто вносилися зміни, що було незручно для ліцензіатів, але дозволяло обмежувати пропаганду та запроваджувати в ефір українську мову.

Вона зазначила, що Нацрадою також велася робота, щоби на телеканалах не розпалювалася ворожнеча. За її словами, також вперше були застосовані санкції до телеканалів за розповсюдження фейкових новин.

“Є позитивна практика, яку в подальшому зможуть використовувати колеги, які залишилися працювати в Нацраді. Ми дуже сподіваємося, що вони будуть використовувати таке саме для порушників, а не для того, щоб придушувати свободу слова. Тобто треба розрізняти порушення і свободу слова”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 5 березня звільнив достроково членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського і Уляну Фещук з посад членів Нацради та перепризначив її членами Юрія Зіневича і Валентина Коваля.

 2019 році частка українського телевізійного контенту сягнула 77 % - Костинський

У 2019 році завдяки європейським квотам вплив телевізійного продукту країни агресора досяг історичного мінімуму, а частка українського телевізійного контенту досягнула 77 %.

Про це повідомив ексчлен Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час пресконференції в Укрінформі.

“Завдяки європейським квотам ми забезпечили у 2019 році, що український телевізійний контент в ефірі загальнонаціональних телеканалів складає 77 %, контент країн ЄС, США і Канади 19 %, а частка російського контенту впала до історичного мінімуму, такого ніколи не було – 4 %. Порівняно з 2017 роком, коли ми здійснили такий перший моніторинг, то частка російського контенту зменшилася на 9 відсоткових пунктів, тобто до цього ця частка складала 13 %. Я вважаю, це велике досягнення”, - сказав Костинський.

Він зазначив, що у 2019 році частка української мови в ефірі загальнонаціональних телеканалів становила 94 %.

“Ми розуміємо, що фактична частка української мови є меншою, тому що в законі є винятки, які дозволяють транслювати серіали, фільми власного виробництва російською мовою, і титрувати це. Але показово, що формально вимоги закону виконуються”, - сказав він.

За словами Костинського, в ефірі загальнонаціональних радіостанцій частка ведення передач українською мовою у 2019 році становить 90 %. Він зазначив, що відтак всі мережеві та великі мовники перевиконують мовну квоту на 30 %.

“Середня частка україномовної пісні в ефірі загальнонаціональних радіостанцій становить 56 %. Кожна друга пісня є україномовною”, - додав Костинський.

Він зазначив, що всього було оштрафовано 26 радіостанцій на суму близько 2 млн гривень. В більшості випадків штрафи призначалися за невиконання квот пісень.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 5 березня звільнив достроково членів Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського і Уляну Фещук з посад членів Нацради та перепризначив її членами Юрія Зіневича і Валентина Коваля.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-