Як забезпечити розвиток оборонної промисловості?

Як забезпечити розвиток оборонної промисловості?

Укрінформ
11 березня, 14:30 - Як забезпечити розвиток оборонної промисловості: ризики виконання Указу Президента

Організатор: ГС “Український інститут безпекових досліджень”.

Учасники: Валентин Бадрак - член правління Українського інституту безпекових досліджень, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Сергій Згурець - член правління Українського інституту безпекових досліджень, директор інформаційно-консалтингової компанії "Дефенс Експрес"; Ігор Смешко - голова партії “Сила і честь”; Мустафа Найєм - заступник генерального директора ДК "Укроборонпром"; Олексій Грідін - член правління Українського інституту безпекових досліджень,  голова Ради волонтерів при МОУ; Анатолій Пінчук - директор ВГО “Українська стратегія”; Олег Брюшковський -  генеральний директор ГС "Ліга оборонних підприємств України"; Віталій Бегма - Національний інститут стратегічних досліджень; Руслан Джалілов - керівник Громадської спілки "Асоціація виробників озброєння та військової техніки України".

Підсумкові матеріали:

В Україні потрібен центральний орган влади з управління оборонною галуззю - експерти

В Україні потрібен орган центральної виконавчої влади, який би координував діяльність оборонних підприємств.

Таку думку висловили експерти в галузі оборонної промисловості на круглому столі в Укрінформі, організованому громадською спілкою "Український інститут безпекових досліджень" і присвяченому розвитку галузі.

Олег Брюшковський, генеральний директор громадської спілки "Ліга оборонних підприємств України", вважає, що має бути створено відповідне міністерство на чолі з віцепрем'єр-мінстром.

"Ми сподіваємося, що буде створено новий орган. Розглядаються варіанти - чи це буде віцепрем’єр з портфелем, чи агенція, чи міністерство - що найкраще, бо цей орган повинен мати законодавчу ініціативу. Але на чолі його має бути все ж віцепрем'єр-міністр", - наголосив Брюшковський.

Руслан Джалілов, керівник громадської спілки "Асоціація виробників озброєння та військової техніки України", також вважає, що має бути створено інститут профільного віцепрем’єра.

"У державі має бути орган центральної виконавчої влади, який здійснює військово-економічну політику, що включає в себе військово-технічну, військово-промислову політику та військово-технічне співробітництво. Зараз немає того органу, який розвивав би ці три складових, на чому базується військово-економічна політика. Я вважаю, в державі має бути міністерство на чолі з віцепрем’єр-міністром", - сказав Джалілов.

Валентин Бадрак, член правління Українського інституту безпекових досліджень, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) вважає, що для ефективного функціонування оборонної промисловості має бути створене Агентство з розвитку оборонних технологій.

"Ідеться про важіль держави у заохоченні й використанні можливостей і потенціалу приватного сектору... Використовуючи можливості агенції, держава може створювати відповідні консорціуми під певні завдання, де держава керує, залучаючи приватні структури, і посилює існуючі платформи озброєнням. Бо саме державне підприємство має зараз озброєння", - зазначив Бадрак.

Анатолій Пінчук, директор ВГО "Українська стратегія", висловився за створення відомства на чолі з віцепрем’єром і в підпорядкуванні якого були б не лише оборонні, а й суміжні з ними підприємства.

"Я прихильник створення міністерства, і не ВПК, а яке б формувало й реалізовувало державну політику у сфері розвитку військово-промислового комплексу та розвитку суміжних галузей промисловості, які пов’язані з забезпеченням діяльності військово-промислового комплексу та інноваційної політики. Якщо буде створено саме таке міністерство з відповідним віцепрем’єр-міністром на чолі, тоді можемо сподіватись, що принаймні почнеться ефективна взаємодія державних установ у цьому напрямку. Тому що зараз вона залежить винятково від доброї волі цих представників", - вважає Пінчук.

Мустафа Найєм, заступник генерального директора ДК "Укроборонпром", наголосив, що створюючи нове відомство, важливо не скотитися до радянської практики керування галуззю або до ручного управління нею.

"Функції з управління можуть розумітися по-різному. Це може бути поверненням до часів військово-промислової політики часів Радянського Союзу. А може бути орган управління, як зараз працює уряд. І треба бути обережним, щоб ми не перетворили ситуацію, коли будуть у ручному режимі управляти військово-промисловим комплексом", - зазначив Найєм.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-