Чи потрібні Україні російські соцмережі?

Чи потрібні Україні російські соцмережі?

Укрінформ
12 березня, 11:00 - Російські соцмережі: час повертатися?

Організатори: Укрінформ, Інститут світової політики.

Учасники: Євген Магда - НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, Інститут світової політики; Борислав Береза - народний депутат України VIII скликання; Дмитро Золотухін - “Інститут постінформаційного суспільства”; Михайло Макарук - спікер спільноти “InformNapalm”; Сергій Стуканов - керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу.

Теми до обговорення:

Ефективність блокування російських соціальних мереж.

Роль соціальних мереж у гібридному протистоянні.

Можливий ефект від повернення російських соцмереж до українського інформаційного простору.

Підсумкові матеріали:

Блокування російських соцмереж у 2017 році були правильним кроком - експерти

Запровадження санкцій щодо російських соцмереж, мовників і порталів у 2017 році були правильним кроком та дало позитивний ефект.

Таку думку керівник Інституту світової політики, політолог, доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського Євген Магда висловив на пресконференції в Укрінформі.

“Один з головних наслідків заборони російських соцмереж в Україні – це злам стереотипів. Багато людей в Україні, які працювали на різних офісних посадах, протягом років звикли, що вони приходили і вмикали настільний комп'ютер та заходили в “Однокласники” або “В контакті”. Десь біля 4 мільйонів громадян так чи інакше відмовилися від цієї звички. Думаю, це значна перевага, адже використання російських соцмереж, як на мене, все одно що під час епідемії коронавірусу не мити руки, чхати та плюватися на вулиці та ігнорувати будь-які правила гігієни”, - сказав він.

Народний депутат України VIII скликання Борислав Береза також вважає, що рішення української влади було необхідним, адже це один з ефективних інструментів в інформаційній війні проти Кремля. Крім того, раніше спецслужби РФ часто отримували таким способом, інформацію про місця розташування українських військових. “Завдяки тому, що ці соцмережі заборонені, ми побачили що інформація до ФСБ доходить значно важче і менше”, - сказав політик.

Представник “Інституту постінформаційного суспільства” Дмитро Золотухін наголосив на тому, що блокування російських соціальних мереж було необхідністю. “Це було здійснено для того, щоб запобігти нанесенню шкоди компаніями “Mail.ru Group”, якими володіє друг Путіна Алішер Усманов та “Яндекса”, - сказав він.

За словами Золотухіна після запровадження цих санкцій “Однокласники” та “В контакте” вийшли з ТОП-10 сайтів, які відвідують українці.

Експерти вважають, що відкриття цих сайтів для громадян України було би небезпечним, оскільки російські спецслужби зможуть легко стежити за українцями через їх публікації, публікації членів родини. Ще однією небезпекою є поширення необхідних РФ наративів навіть через пісні відомих музикантів. “Це не дуже важко, адже такі операції російські спецслужби проводять на пострадянських територіях. На жаль, ми також є місцем на яке вони хочуть впливати”, - додав Береза.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня 2017 року набув чинності указ президента України Петра Порошенка про введення санкцій відносно ряду російських інформаційних продуктів, зокрема соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники», ІТ-компаній, «Яндекса» і бухгалтерської програми 1С.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-