Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи

Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи

Укрінформ
5 березня,10:30 - Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи

Організатор: Проєкт "Енергетична безпека" Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Учасники: представники Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), дипломатичних установ, уряду, державних інституцій, міжнародних та неурядових організацій, освітніх центрів, ключових стейкхолдерів енергетичного сектору та рекрутингових агенцій.  

Модератори: Світлана Голікова - експертка з енергетичної політики та регулювання USAID Проєкту енергетичної безпеки; Юлія Галустян - гендерна спеціалістка USAID Проєкту енергетичної безпеки.

Участь у заході за попередньою реєстрацією: UESPinfo@tetratech.com

Підсумкові матеріали:

У НКРЕКП 55% керівних посад обіймають жінки

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 55% керівних посад обіймають жінки.

Про це під час круглого столу в Укрінформі "Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи" сказала член НКРЕКП Олена Антонова.

"У НКРЕКП більше половини працівників - це жінки. 55% керівних посад у нас займають жінки. І навіть у складі регулятора 43% - жінки, троє із семи членів комісії. Мені дуже приємно, що у регуляторі дуже багато молодих, компетентних жінок, у яких є значний потенціал", - сказала Антонова.

На її думку, в Україні є проблема зі сприйняттям жіночого лідерства.

"За моїм досвідом я бачу, що у суспільстві ще немає культури сприйняття жіночого лідерства. Якщо жінка гарна, молода, наполеглива, знаходить час для сім'ї, вчиться і працює, дозволяє собі не погодитися з чоловіками або з думкою більшості, дуже часто до неї застосовують різні епітети. Я мрію про той час, коли лідерство жінок буде сприйматися як норма", - зазначила Антонова.

В енергетиці залишаються перепони для кар'єрного зростання жінок - експерт

В енергетичній сфері зберігаються певні перепони для кар'єрного зростання жінок, і це є викликом для розвитку галузі.

Про це під час круглого столу в Укрінформі "Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи" сказала гендерний спеціаліст Проєкту енергетичної безпеки USAID Юлія Галустян.

"Наше дослідження з гендерної оцінки в енергетиці дає підстави говорити, що в енергетичній сфері зберігаються виклики, які спричиняють певні перепони для жінок щодо кар'єрного зростання", - сказала Галустян.

Такими перепонами є: наявність і живучість гендерних стереотипів, те, що система освіти обмежує доступ дівчат до енергетичних спеціальностей, нерівномірний розподіл жінок і чоловіків на керівних посадах, гендерний розрив в оплаті праці, відсутність інклюзивного підходу, недостатня адаптованість робочих місць, а також кількість навчальних програм.

"Вчора були опубліковані нові дані. Держстат оголосив, що різниця в оплаті праці чоловіків і жінок становить 78%. Енергетика не виняток", - наголосила Галустян.

Як повідомлялось, за даними Держстату, середньомісячна зарплата жінок в Україні у першому кварталі 2019 року становила 77,2% від зарплати чоловіків, у другому - 77,8%, у третьому - 75,7% і в четвертому кварталі - 78,1%. При цьому зберігаються чималі регіональні відмінності, внаслідок чого розрізі областей цей показник протягом року коливався в межах 62-89%.

Освітній ринок має працювати на сучасні потреби ринку праці - експерт

Освітній ринок не може забезпечити кваліфікованою робочою силою ринок праці.

Про це сказала гендерний спеціаліст USAID Проєкту енергетичної безпеки Юлія Галустян під час круглого столу в Укрінформі "Жінки в енергетиці-2020. Професійне зростання: виклики, можливості та перспективи", повідомляє кореспондент агентства.

"У секторі відновлюваної енергетики ми знайшли певну тенденцію: якщо розвивається сектор економіки, то відбуваються структурні зрушення на ринку праці. З'являється більше робочих місць, які мають бути запропоновані, у тому числі, жінкам. Але ми стикаємося з тим, що ринок праці має потреби, а ринок освітніх послуг не може забезпечити робочою силою", - зазначила Галустян.

На її думку, ринок освітніх послуг потребує моніторингу наявних програм у навчальних закладах.

"Мають бути запропоновані кращі програми, щоб освітній ринок запрацював на сучасні потреби ринку праці", - додала експерт.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-