«Про внесення змін до Конституції щодо децентралізації». Обговорення законопроєкту

«Про внесення змін до Конституції щодо децентралізації». Обговорення законопроєкту

Укрінформ
3 березня, 13:45 - пресконференція за підсумками обговорення законопроєкту «Про внесення змін до Конституції щодо децентралізації», розробленого Всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування» 

Організатори: Українська асоціація районних та обласних рад спільно з Всеукраїнською асоціацією громад.

Учасники:  Сергій Чернов - президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради; Микола Фурсенко - голова Всеукраїнської асоціації громад, голова Фурсівської сільської ради; Андрій Куликов – модератор.

Довідково. Учасники обговорення, за результатами якого проводиться пресконференція, - очільники місцевих рад усіх рівнів.

Зазначеним законопроєктом визначено, що в Україні діє трирівнева система місцевого самоврядування – муніципалітет-округ-область. На кожному з рівнів місцеві ради утворюють власні виконавчі органи, а їхніми очільниками стають голови відповідних рад. Строк повноважень органів місцевого самоврядування обраних на чергових виборах становить п’ять років.

Адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також центральної влади на місцях здійснюють префекти. У разі необхідності, більшість актів префекта можуть бути скасовані або у судовому порядку, або Президентом, або Кабміном.

Підсумкові матеріали:

Голови рад висловлюються за зміни в Конституції щодо децентралізації

Законопроєкт «Про внесення змін до Конституції щодо децентралізації», розроблений Українською асоціацією районних та обласних рад, обговорили на пресконференції в Укрінформі.

Зконопроєктом визначено, що в Україні діє трирівнева система місцевого самоврядування – муніципалітет-округ-область. На кожному з рівнів місцеві ради утворюють власні виконавчі органи, а їхніми очільниками стають голови відповідних рад. Строк повноважень органів місцевого самоврядування обраних на чергових виборах становить п’ять років.

Василь Мітько, голова Нікольської селищної ради, що на Донеччині, переконаний, що треба зберегти трирівневу систему управління на місцях. «Щоб жителі сіл мали мандат на укрупненому рівні, аби не давати мандат на реорганізацію шкіл, садочків, медичних закладів. І тоді ми можемо говорити про захист і розвиток сільського населення і розвиток місцевого самоуправління», - наголошує Мітько.

Сергій Замідра, голова Немішаєвської селищної ради, що на Київщині, вважає, що частина власності має перейти до громад, а інша – до рівня області. «Людям треба пояснити, хто за що відповідальний. Якщо громади не можуть самостійно закрити питання вторинної медицини, то виходом буде передати це у вищу ланку з відповідною відповідальністю і фінансуванням на обласну раду», - говорить Замідра.

Микола Фурсенко, голова Всеукраїнської асоціації громад, голова Фурсівської сільської ради, говорить, що місцеве самоврядування знищується долученням сіл до великих міст. «Коли до міста обласного значення приєднується по 30-40 сіл, то знищується місцеве самоврядування. У містах є купа власних проблем – з каналізацією, водопостачанням, зі старими будинками, пожежами тощо», - зазначає Фурсенко.

Сергій Чернов, президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради звертає увагу на те, що всі органи влади взаємопов’язані між собою. І часто вони конкурують між собою, дублюють функції. «Проблемою є те, що в Конституції чітко не розмежовано ці повноваження. Виникають проблеми, і ми не знаходимо порозуміння, тому що немає захисту в Конституції органів місцевого самоврядування на виконання власних повноважень», - наголошує Чернов.

Ініціатори законопроєкту вважають, що без змін до Конституції продовження реформ є неможливе. Місцеві вибори у жовтні мають відбутися на зрозумілій законодавчій базі, зі зрозумілими повноваженнями, коли люди розумітимуть які повноваження вони делегують і депутатам, і керівникам органів місцевого самоврядування. Треба поєднати в Конституції загальнодержавні, регіональні і місцеві інтереси, використовуючи саме потенціал регіонів.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-