Зобов’язання держави відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Експертне читання

Зобов’язання держави відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Експертне читання

Укрінформ
27 лютого,  9:30 - Зобов’язання держави відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Стаття 6 Конвенції

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Людмила Порохняк-Гановська - Національна Рада жінок України; Валентина Осадча - представниця Міністерства соціальної політики України; Оксана Горбунова – представниця Міжнародної організації з міграції; Олена Уварова - стипендіатка програми Фулбрайт, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого; Андрій Орлеан - керівник програми “Права людини і правосуддя”, доктор юридичних наук, доцент; Катерина Бороздіна - представниця ГО “Ла Страда-Україна"; Марія Дмитрієва - гендерна експертка ВГО «Центр розвитку демократії», засновниця Фемінізм UA; Ольга Швед - доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Київського Університету ім. Б. Грінченка.

Захід проходить за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Підсумкові матеріали:

В Україні за рік зареєстровано 306 випадків торгівлі людьми - поліція

В Україні за минулий рік виявлено 306 випадків торгівлі людьми, більшість з яких стосується трудової експлуатації.

Про це повідомив начальник відділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Нацполіції України Олег Рикун під час пресконференції в Укрінформі.

“У минулому році Нацполіцією було виявлено 306 випадків торгівлі людьми. Переважна більшість цих фактів стосується саме трудової експлуатації. Це 135 фактів, 112 фактів стосується сексуальної експлуатації. Але на сьогоднішній день це не означає, що сексуальна експлуатація почала відпадати чи таких випадків стало менше”, - сказав він.

Рикун констатував, що за багато років проблема сексуальної експлуатації в Україні не вирішилася. За його словами, в Україні потрібно посилити відповідальність за сутенерство.

“У минулому році органами поліції було виявлено 13 організованих груп, які займалися сутенерством... Ситуація з сутенерством прогресує. І однозначно потрібно щось робити. Потрібно міняти законодавство, розглядати шляхи чи то легалізації проституції, чи перехід на шведську модель, яка мені більше подобається на сьогоднішній день…”, - сказав Рикун.

Він зазначив, що також потрібно скасувати адміністративну відповідальність для жінок, які займаються проституцією, бо ніякого покращення у вирішенні самої проблеми проституції це не несе.

Рикун додав, що зараз люди стали більш обізнаними, і ті, хто потрапляє в експлуатацію, починають звертатися з відповідними заявами до правоохоронних органів. "Вони вже не кажуть про те, що їх хтось обманув, а прямо говорять, що вони стали жертвами торгівлі людьми, і їх використовували", - сказав він.

За його словами, саме тому правоохоронним органам зараз стало набагато легше кваліфікувати ці злочини.

В Укрінформі обговорили питання протидії торгівлі людьми та сексуальної експлуатації

Стаття 6 Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок дає широкі можливості, щоби формувати заходи та протидії для сексуальної експлуатації.

Про це сказала Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко під час пресконференції в Укрінформі.

"В міжнародно-правовому контексті тематика торгівлі людьми, протидія цьому явищу знайшли своє розгортання, відображення, і це дає можливість потім формувати національне законодавство і національні заходи протидії, створювати державні структури, які в цьому напрямі працюють… Стаття 6 Конвенції ООН має дуже широкі можливості для цього ", - сказала Левченко.

Вона зазначила, що наразі з’являються нові форми експлуатації та торгівлі людьми. За її словами, група Ради Європи з питань протидії торгівлі людьми також відносить певні випадки сурогатного материнства до торгівлі людьми. "Сьогодні немає достатньо інформації для остаточних висновків. Є випадки, пов’язані з торгівлею клітинами, органами, тканинами людей. І тут виникає чимало проблем, якщо говорити про жінок, це питання торгівлі яйцеклітинами. Це ніяк не врегульовано і, як ми вже знаємо, це шкодить жіночому здоров’ю", - сказала Левченко.

Керівник програми “Права людини і правосуддя”, доктор юридичних наук, доцент Андрій Орлеан зазначив, що торгівля людьми як явище починалося з торгівлі жінками. І питання торгівлі людьми виникло через те, що потрібно було захищати жінок від сексуальної експлуатації. "По-перше, в Україні є ситуація, пов’язана з внутрішньою торгівлею людьми, коли українців та українок експлуатують для примусової праці. У нас є випадки, коли використовуються ті особи, яких лікують від наркотичної залежності в напівприватних установах. Є випадки, коли використовують психічно хворих осіб. Але буває, коли ввозяться в Україну жертви торгівлі людьми, проте більшість випадків пов’язані із вивезенням людей за межі України. Велику частину із цих жертв складають жінки", - сказав він.

Орлеан зазначив, що наразі дуже поширеним є втягнення українців у злочинну діяльність за межами країни.

Взагалі, за його словами, найбільше українців вивозять до Росії, Польщі, Туреччини, ОАЕ, Німеччини, Чехії, Італії, Іспанії.

Він додав, що, окрім сексуальної та трудової експлуатації, є випадки трансплантації органів, випадки торгівлі дітьми.

18 грудня 2019 року виповнилось 40 років із дня прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. Україна приєдналася до Конвенції 19 грудня 1980 р. Конвенція є актуальним міжнародно-правовим документом, який встановлює високі стандарти в сфері прав людини та гендерної рівності.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-