Військові підтримали мирний план художника Арсена Савадова: Проєкт “Голоси любові”

Військові підтримали мирний план художника Арсена Савадова: Проєкт “Голоси любові”

Укрінформ
5 лютого, 12:00 - Військові підтримали мирний план художника Арсена Савадова”, присвячена виставковому проєкту “Голоси любові”

Організатор: Центр сучасного мистецтва М17 .

Учасники: Арсен Савадов - художник; Сергій Проскурня - режисер проєкту “Голоси любові”; Олександр Стеколенко - режисер проєкту “Голоси любові”; Ярослав Пілунський - оператор проєкту “Голоси любові”; El Кравчук - співак, виконавець ролі Мерілін Монро; Вікторія Бурлака - кураторка; Наталія Шпитковська - директорка Центру сучасного мистецтва М17.

Коротко. Учасники заходу проінформують про виставковий проєкт “Голоси любові” Арсена Савадова, який проходитиме в Центрі сучасного мистецтва М17 (вул. Антоновича, 102-104) з 9 лютого по 31 березня.

Довідково. Під час виставки відвідувачі побачать прем’єру фільму «Голоси любові» (2019), в якому автор звертається до історичної реконструкції концерту Мерілін Монро у Кореї (1954 р.) для підняття бойового духу американських військових. Сучасний рімейк зіркового туру перенесено до військових баз на сході України - у Попасну та під Дебальцеве.

Роль Мерілін Монро виконують оперна співачка Марія Максакова та співак El Кравчук. Доповнює проєкт фоторепортаж створення перформансу.

Варто зауважити, що це наймасштабніший за останні 5 років персональний проєкт Арсена Савадова, у якому більше 4 тисяч солдатів брали участь у перформансі-репетиції святкового параду на Донбасі.

Арсен Савадов – сучасний український митець, ключова фігура української «нової хвилі» у візуальному мистецтві. Належить до кола художників, з якого ведеться відлік українського сучасного мистецтва. У 2001 році представляв країну на 49-й Венеціанській бієнале.

Автор відомих циклів «Донбас-Шоколад» (1997 рік), «Колективне червоне» (1998 рік), «Книга мертвих» (2001 рік), «Мода на кладовищі» (1997 рік), що будуть представлені в експозиції.

Подія на Facebook за посиланням: https://www.facebook.com/events/209247833430427

Прес-кіт за посиланням: http://bit.ly/2GPKId4

Підсумкові матеріали:

У Києві відкриється виставковий проєкт Арсена Савадова “Голоси любові”

У Києві в Центрі сучасного мистецтва М17 з 9 лютого відкриється персональний проєкт художника Арсена Савадова - «Голоси любові».

Про це повідомив художник, автор виставки Арсен Савадов під час пресконференції в Укрінформі.

"Ми запрошуємо всіх на відкриття проєкту, яке відбудеться 9 лютого. Це буде велике відкриття в Центрі сучасного мистецтва М17. Мені вдалося закінчити проєкт, який рік чекав свого часу. Я вважаю, що він просуне нашу культуру на сто кроків вперед. Якщо ми робили два кроки в рік, то зараз зробимо 102", - сказав Савадов.

Він зазначив, що під час проєкту українська аудиторія побачить прем'єру фільму "Голоси любові", де йде звернення до історичної реконструкції концерту Мерілін Монро у Північній Кореї (1954 р.). Сучасний рімейк зіркового туру було перенесено у військові бази на Сході України: у Попасну та під Дебальцеве.

"Зйомки, співпраця з військовими, місяці роботи та роздумів, - я не уявляв, як будуть реагувати солдати на участь у театральному дійстві. Однак, виявилося, такі гастролі мали своє значення за декілька кілометрів від передової", - розповів Савадов.

Кураторка проєкту Вікторія Бурлака розповіла, що фільм знімався у минулому році на самих військових базах на Сході України.

"Сам автор називає цей проєкт вільною реконструкцією. Але реконструйовано сам образ Мерілін Монро, яка давала концерт у Північній Кореї в 1954 році. А Мерілін Монро, яку ми бачимо на екрані, це власне реконструйована Мерілін, яка дає концерт українським воїнам. І дійсно Мерілін є тільки приводом, а головними героями є українські солдати. І от взагалі все це знято у формі соціального перфоменсу", - сказала Бурлака.

Вона зазначила, що цей проєкт є нагадуванням про те, що в Україні іде війна, про те, що у нас є реальні герої, які жертвують своїм життям заради спасіння всіх. За її словами, Мерілін Монро тут є просто красивим символом, нагадуванням про те, заради чого ми всі власне боремося, заради свободи, заради незалежності та справедливості.

“Якась постановка розігрується на тлі реального соціуму. І розкриває проблеми цього соціуму, його болі...”, - додала Бурлака.

Директорка Центру сучасного мистецтва М17 Наталія Шпитковська зазначила, що вперше вони почули про ідею і переглянули тизери зі зйомок проєкту “Голоси любові” весною минулого року. За її словами, побачене не могло не захопити.

"У масштабній роботі Арсена Савадова ми проживаємо сконструйовану зустріч української армії з Мерілін Монро. Треба розуміти, що попри значну артикульованість, трагічне навантаження явища витісняє війну на задвірки індивідуальної свідомості, бо люди не хочуть постійно пам’ятати про жахи, це складно психологічно. Але у відчутті свята та радості глядач знову зближується із нашими солдатами, зменшується дистанція між фронтовим і мирним життям і виникає бажання діяти, аби повернути хлопців додому...», - розповіла Шпитковська.

Роль Мерілін виконують оперна співачка Марія Максакова та співак El Кравчук. Режисером виступив Олександр Стеколенко (студія Buro). Доповнює проєкт фоторепортаж створення перформансу.

До експозиції виставкового проєкту увійшли також обрані фотографії з таких відомих циклів, як: «Донбас-Шоколад», «Колективне червоне», «Книга мертвих», «Мода на кладовищі», «Commedia dell'arte в Криму», «Кокто», «Андеграунд 2000», «Ангели».

Окремо буде представлено новий проєкт – 11 постановних фотографій із серії «Щоденник потопельника», який продовжує «романтичну лінію» у творчості Савадова.

На проєкті на глядача очікують: інсталяції протитанкових їжаків з картоплі фрі, масштабна робота з циклу «Книга мертвих», каска-дискобол та інші артефакти зі зйомок проєктів Арсена Савадова.

Відкриття експозиції відбудеться 9 лютого о 17:00. Виставка буде відкрита для відвідувачів по 31 березня 2020 року.

Вхід на відкриття вільний. Виставка має вікове обмеження 16+.

Арсен Савадов – український митець, учасник знаменитого арт-сквоту «Паркомуна», який зібрав таких художників, як Олег Голосій, Олександр Гнилицький, Олександр Ройтбурд, Валерія Трубіна та багатьох інших. У 2001 році представляв країну на 49-й Венеціанській бієнале, куратором якої був легендарний Гарольд Зеєман. Роботу Савадова «Печаль Клеопатри», створену спільно з Георгієм Сенченко у 1987 році, заведено вважати точкою відліку для сучасного українського мистецтва.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-