Протидія гендерним стереотипам. Експертне читання

Протидія гендерним стереотипам. Експертне читання

Укрінформ
6 лютого, 9:30 - Протидія гендерним стереотипам. Стаття 5 Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Олена Суслова - голова Інформаційно-консультативного жіночого центру; Марина Хонда - заступник голови КМДА;  Людмила Порохняк-Гановська - Національна Рада жінок України; Олена Уварова - стипендіантка програми Фулбрайт, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого; Андрій Куликов - голова правління “Громадського радіо”, ведучий; Ірина Славінська - продюсерка та ведуча радіо «Культура», координаторка кампанії проти сексизму «Повага»; Ілля Удовиченко - експерт, менеджер освітнього проєкту «Youth MediaLab»; Олександра Голуб - ГО «Ліга захисту прав жінок «Гармонія Рівних»; Марія Дмитрієва - експертка, засновниця Фемінізм UA; Микола Ябченко - спеціаліст з комунікацій та управління знаннями проєкту ПРООН; Елла Ламах - голова ГО «Центр «Розвиток демократії», радниця голови Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України з гендерних питань на громадських засадах; представники Міністерства соціальної політики України. 

Захід проходить за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Підсумкові матеріали:

Експерти обговорили протидію забобонам у питаннях гендерних стереотипів

Експерти та науковці в рамках відзначення 40-річчя Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок обговорили подальшу роботу в питанні протидії гендерним стереотипам, зокрема, викоріненню забобонів, звичаїв та всіх інших проявів, що ґрунтуються на ідеї неповноцінності чи зверхності однієї із статей.

Про це заявила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко в рамках експертного читання на тему: "Протидія гендерним стереотипам. Стаття 5 Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок", яке відбулося в Укрінформі.

“Ми маємо дуже серйозне міжнародне правове підґрунтя до тієї дискусії, яку ми сьогодні розпочинаємо. Ми маємо серйозні підстави говорити про необхідність продовження роботи в цій сфері. Ми маємо також і положення національного законодавства, нормативно-правових актів, які зобов'язують нас продовжувати роботу. І глибше розуміння змісту статті 5 Конвенції допоможе на національному і місцевому рівнях провадити ефективну політику, яка сприятиме зменшенню дискримінації за ознакою статі”, - наголосила Левченко.

Учасники заходу відзначили, що згадана конвенція закладає принципові засади національного законодавства в цій сфері, на її принципах базуються документи, які приймаються Верховною Радою та Кабінетом міністрів.

Під час доповідей йшлося про історичне підґрунтя звичаїв та забобонів, які сформовані та притаманні українському суспільству, про забобони в сучасному медійному середовищі та шкідливі стереотипи щодо жінок у меді та політиці, про практичне втілення статті 5 Конвенції в медіа просторі, правові підстави оскарження сексизму та ін.

Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (Convention on the Elimination of all Forms of Discrimination Against Women, CEDAW) — міжнародний договір, прийнятий в 1979 році Генеральною Асамблеєю ООН. Вважається міжнародним «біллем про права» для жінок. Договір укладений 3 вересня 1981 року і ратифікований 189 державами світу.

Україна підписала Конвенцію 17 липня 1980 року, ратифікувала — 19 грудня 1980 року. Факультативний протокол Конвенції ратифікувала 5 червня 2003 року.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-