Чи стане 2020-й роком успішних реформ? Результати опитування

Чи стане 2020-й роком успішних реформ? Результати опитування

Укрінформ
29 січня, 11:00 - Чи стане 2020-й роком успішних реформ?

Організатори: Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва; Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ.

До участі запрошені: Ірина Бекешкіна – директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва; Галина Янченко  - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики; Ярослав Юрчишин - перший заступник Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики; Ростислав Павленко - член Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій; Богдан Яцун - Реанімаційний Пакет Реформ;  Ігор Бураковський – голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій; Оксана Величко – координатор урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції”; Роман Куйбіда – заступник голови правління Центру політико-правових реформ; Галина Скіпальська – виконавча директорка МБФ “Українська фундація громадського здоров'я”.

Питання для обговорення:

- Чи є успіхи у нової влади в реалізації реформ? Що сприяє реформуванню, а що заважає?

- Які реформи є першочерговими? Як вважають громадяни, а як – експерти?

- Стан проведення реформ у сферах охорони здоров’я, економічного розвитку, органів правосуддя та правопорядку.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені дані нового опитування Фонду “Демократичні ініціативи” щодо оцінки прогресу реформ громадянами та експертами.

Довідково. Захід “Чи стане 2020-й роком успішних реформ?” проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Підсумкові матеріали:

Майже 50% українців готові терпіти певні матеріальні труднощі заради успіху реформ — опитування

Серед українців зросла готовність терпіти певні матеріальні труднощі заради успіху реформ в Україні.

Про це сказала директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи в Укрінформі результати опитування “Реформи в Україні: громадська думка населення”.

“Дуже позитивним є те, що зросла готовність українців терпіти певні матеріальні труднощі заради реформ. У 2018 році таких було 32%, зараз майже 50%”, - сказала Бекешкіна.

Так, за результатом опитування, лише 14% готові терпіти стільки, скільки треба буде (у 2018 році таких було 9%), натомість 35% готові потерпіти, але не більше року (24% у 2018 році.).

Водночас, згідно з результатами опитування, 25% респондентів не готові терпіти труднощі, бо не вірять у реформи, а 21% не готові терпіти, бо їхнє матеріальне становище вже зараз нестерпне.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років.Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Головним рушієм реформ 60% українців вважають Президента — опитування

Згідно з результатами опитування “Реформи в Україні: громадська думка населення”, 60% респондентів вважають головним рушієм реформ в Україні Президента.

Про це сказала директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи в Укрінформі результати відповідного опитування.

“Головним рушієм реформ з великим відривом вважають Президента — 60%”, - сказала Бекешкіна.

Вона зауважила, що за результатами аналогічного дослідження 2018 року 24% респондентів вважали, що Президент є головним рушієм реформ.

“Уряд теж зараховують переважно до рушіїв реформ — 37%, парламентську фракцію “Слуга народу” теж переважно до рушіїв - 30%, населення — 27%, громадські організації, волонтерів — 23,9%”, - розповіла Бекешкіна.

Водночас вона зазначила, що значно зменшилося порівняно з 2018 роком визнання як рушіїв реформ країн Заходу — з 25% до 12%, та Міжнародного валютного фонду і Світового банку — з 24% до 12%.

Директорка Фонду також зазначила, що на думку респондентів, найбільший опір реформам чинять олігархи і бюрократія. “Причому в уявленнях народу їхня гальмівна роль істотно зросла”, - наголосила соціолог.

Так, згідно з опитуванням, 50,9% вважають, що олігархи є головним гальмом здійснення в Україні необхідних реформ, а 43,1% вважають такими бюрократію та чиновників.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Жодну з реформ в Україні не вважають успішною більш як половина українців — опитування

Понад 50% українців вважають, що жодна реформа в Україні не є успішною.

Про це сказала директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, презентуючи в Укрінформі результати опитування “Реформи в Україні: громадська думка населення”.

“Ми запитали, які з реформ є успішними. Особливих успіхів немає... 10% успішною вважають антикорупційну реформу, реформу децентралізації, реформу охорони здоров’я - близько 9-10%. Жодної успішної реформи не назвали 51%. Торік було 41%”, - сказала Бекешкіна.

Водночас вона зауважила, що для українців протягом кількох років пріоритетною лишається антикорупційна реформа – майже 59% населення (у 2018 році було 58%).

Далі за рівнем значущості для респондентів ідуть реформа сфери охорони здоров’я (54%, минулого року – 47%), пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (46%, а у 2018 році – 44%), реформа органів правопорядку (37%, а у 2018 році – 32%), люстрація чиновників (28%, у 2018 році– 29%), реформа армії, зміцнення обороноздатності (23%, у 2018 році – 22%).

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані опитувань, проведених у різні роки Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з Центром Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.

Фінансування опитування здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-