Про події в Олексіївській виправній колонії №25, Кропивницькому СІЗО та Бердянській виправній колонії №77

Про події в Олексіївській виправній колонії №25, Кропивницькому СІЗО та Бердянській виправній колонії №77

Укрінформ
17 січня, 11:00 - Про події в Олексіївській виправній колонії №25, Кропивницькому СІЗО та Бердянській виправній колонії №77 

Організатор: Громадська організація «Альянс української єдності».

Учасники: Олег Цвілий – голова Громадської організації «Альянс української єдності»; Сергій Ларін – колишній засуджений Олексіївської виправної колонії №25; Антон Соломко – колишній засуджений Бердянської виправної колонії №77; Єдуард Іванов – колишній засуджений Бердянської виправної колонії №77; Артем Панін – колишній в’язень; Віктор Колбанцев - адвокат; Вадим Рижков - капелан. 

Підсумкові матеріали:

Правозахисник привернув увагу керівництва держави до порушень прав людини у місцях позбавлення волі

Голова Громадської організації “Альянс української єдності” Олег Цвілий вважає, що керівництву держави слід звернути увагу на проблеми пенітенціарної системи та брутальні порушення прав людини у місцях позбавлення волі

Про це він сказав під час пресконференції в Укрінформі, присвяченій подіям в Олексіївській виправній колонії №25, Кропивницькому СІЗО та Бердянській виправній колонії №77, у якій взяли участь і колишні засуджені.

Розповідаючи про ситуації в окремих СІЗО та колоніях, Цвілий закликав вище керівництво держави звернути увагу "на проблеми пенітенціарної системи, брутальні порушення прав людини у місцях позбавлення волі, які зі зміною влади не тільки не припинилися, а навпаки - прийшла ескалація проблеми”.

“Ми тому тут і зібралися, щоб був результат. Тому що скільки б кримінальних справ не було нами ініційовано, всі вони через деякий час просто закриваються і не знаходиться складу злочину”, - наголосив він.

Окрім того, правозахисник звернув увагу на відсутність психологічної підтримки засуджених у місцях позбавлення волі.

“Психологи там — це формальні люди. Всі ці кабінети — це для комісії”, - зазначив він.

Цвілий також вважає, що в Україні необхідно розвивати напрямок ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, зокрема — вирішувати питання забезпечення їх житлом, оформлення документів, працевлаштування, медичного забезпечення.

Водночас він закликав колишніх засуджених приєднуватися до правозахисного руху.

“Хочу звернутися до колишніх засуджених - будь ласка, приєднуйтеся до нашого правозахисного руху, ми знаємо, що ви пережили все це і у вас велика безнадія щось змінити, але ж нас багато і ми пройшли великий шлях”, - зазначив Цвілий.

Як повідомляв Укрінформ, 13 січня Офіс Генерального прокурора зареєстрував низку кримінальних проваджень за фактами катування у Олексіївській виправній колонії №25.

11 січня до колонії №25 у Харкові, де 8 січня був введений особливий режим через конфлікт між персоналом установи та групою засуджених, прибули представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з метою вивчення обставин конфлікту та перевірки стану дотримання прав ув'язнених.

8 січня керівництво Олексіївської виправної колонії № 25 повідомило у мережі про спробу окреміх в’язнів дестабілізувати обстановку "за допомогою криміналітету з волі, а також окремих зв’язаних з криміналітетом так званих громадських та правозахисних організацій".

У Державній установі “Кропивницький слідчий ізолятор” 18 грудня також вводили особливий режим після нападу ув’язненого на працівницю закладу і завдав їй тілесних ушкоджень, який діяв до 16 січня. Уповноважена ВР з прав людини Людимла Денісова заявила, що підтвердилися факти, що при проведенні заходів щодо стабілізації ситуації перевищувались повноваження з боку працівників груп швидкого реагування - застосовувався скотч для фіксації ув’язнених, застосовувалися заходи фізичного впливу щодо людей з інвалідністю та неповнолітніх.

Правозахисники заявляли, що Бердянська виправна колонія №77 — заклад мінімального рівня безпеки, де відбуває покарання 381 засуджений, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості, і до них застосовують тортури. Зокрема, у колонії зґвалтували учасника АТО.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-