Тотальна тінізація ринку медичних виробів. Закупівлі медичних виробів поза Prozorro: обмеження конкуренції і встановлення націнок на медичні вироби

Тотальна тінізація ринку медичних виробів. Закупівлі медичних виробів поза Prozorro: обмеження конкуренції і встановлення націнок на медичні вироби

Укрінформ
17 січня, о 12:30 - Тотальна тінізація ринку медичних виробів. Закупівлі медичних виробів поза Prozorro: обмеження конкуренції і встановлення націнок на медичні вироби

Організатор: Асоціація “Оператори ринку медичних виробів” (AMOMD).

Учасники: Павло Харчик - президент Асоціації “Оператори ринку медичних виробів” (AMOMD); Дар’я Бондарнко - виконавчий директор Асоціації “Оператори ринку медичних виробів” (AMOMD); Дмитро Лаврентій - директор ТОВ “АФС МЕДИЦИНТЕХНІК”; Геннадій Сергеєв - директор ДП «БМТ УА»; Ярослав Лисенко - директор ТОВ «МЕДІКОМ УКРАЇНА».

Коротко. Учасники заходу обговорять наступні законодавчі ініціативи:

- проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо врегулювання цін на лікарські засоби)», реєстраційний № 2735 від 14 січня 2020 року;

- проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо вдосконалення публічних закупівель», реєстраційний № 2563 від 10 грудня 2019 року.

Підсумкові матеріали:

Рада хоче вивести з-під дії Prozorro закупівлю медичних виробів — експерти

У Верховній Раді зареєстрували зміни до законодавства, якими виводять з-під дії закону про публічні закупівлі закупівлю медичних виробів.

Такі зміни передбачаються законопроєктом № 2563 про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі», повідомила на пресконференції в Укрінформі виконавчий директор Асоціації “Оператори ринку медичних виробів” (AMOMD) Дар’я Бондаренко.

"Законопроєктом, окрім інших норм, пропонується внести зміни до ст. 3 п. 5, який говорить про обмеження сфери дії на ряд ринків. Таким чином передбачається “виріб медичного призначення” ... вивести з-під дії цього закону. ...Таким чином передбачається, що медичні вироби, вироби медичного призначення, які підлягають закупівлі державними та комунальними закладами охорони здоров’я відповідно до угод, що укладаються такими закладами та виробниками таких виробів, будуть поза дією Prozorro, поза дією закону про публічні закупівлі”, - сказала Бондаренко.

Окремо вона наголосила, що терміну "виріб медичного призначення" на сьогодні не існує в чинному законодавстві. Натомість є єдиний термін “медичний виріб” відповідно до технічного регулювання європейської та міжнародної практики.

Бондаренко зазначила, що в пояснювальній записці до законопроєкту не приведено обгрунтування прийняття таких змін, посилань на міжнародну чи європейську практику, на акти, які давали б обгрунтування необхідності такого кроку.

“Більше того, зазначається, що “практика функціонування системи закупівель засвідчила необхідність не поширювати дію Закону про публічні закупівлі” на такий сегмент ринку як вироби медичного призначення. Яка практика - не зазначається. За нашою експертною думкою, такої практики не існує. Будь-яких фінансових обгрунтувань розрахунків при цьому, а також показників, які стосуватимуться того, наскільки держава може зекономити або не зекономити при проведенні державних закупівель, враховуючи дані новведення, здійснено не було”, - наголосила Бондаренко.

Також вона повідомила, що народні депутати планують повернутися до державного регулювання цін на медичні вироби, використовуючи при цьому ту ж термінологію - “вироби медичного призначення”. Мова йде про зарестрований в Раді 14 січня 2020 року законопроєкт 2735 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо врегулювання цін на лікарські засоби)».

За словами Бондаренко, пропонується повернутися до практики регулювання цін на медичні вироби при закупівлях як державних, так і роздрібних. Зокрема, пропонується доповнити закон про лікарські засоби статтею щодо ціноутворення лікарських засобів і передбачити граничні націнки на вироби медичного призначення. А також внести зміни до закону про ціни та ціноутворення, який є основоположним у ціновому регулюванні всіх продуктів, товарів та послуг, та передбачити даними змінами право депутатів як законодавчої гілки регулювати та встановлювати розмір граничних торговельних націнок. На сьогодні це право закріплено за Кабінетом міністрів.

“На сьогодні граничні націнки на медичні вироби скасовані від 13 березня 2019 року. Асоціація близько 5 років займалася цим проєктом. Нам вдалося досягнути результату з попередньою каденцією уряду і внести ці зміни. За нашою інформацією, моніторингом, який ми проводимо, ціни на медичні вироби зменшилися, про що свідчить картина на Prozorro, аналітичні дані. Асоціація готує аналітичну записку Кабінету міністрів та МОЗ України з приводу підтвердження, що ціни дійсно знизилися, а не збільшилися, як свідчить пояснювальна записка до даного законопроєкту. Втім ми вважаємо, що ця практика не може бути застосована, вона абсолютно не відповідає міжнародній і європейській, в жодній європейській країні немає практики регулювання цін на медичні вироби. Втім законопроєкт пропонує повернутися до цього і передбачити такий вид регулювання”, - сказала Бондаренко.

Як наголосив на пресконференції Геннадій Сергеєв, проблема полягає в тому, що в країні на законодавчому рівні не розведені медичні вироби і лікарські засоби, і такі речі, як, наприклад, апарат МРТ та ліки з точки зору закону регулюються однаково. Водночас, у ЄС є закон про медичні вироби, відповідна директива, де чітко описується регулювання медичних виробів.

У свою чергу директор ТОВ «Медіком Україна” Ярослав Лисенко відзначив, що дані законопроєкти несуть певні ризики.

“Якщо законопроєкт 2735 виглядає як популізм, то законопроєкт 2563 виглядає як підгрунтя для корупції, тому що виведення з-під дії Prozorro медичних виробів має небезпечну тенденцію і чинить загрозу. ...В даному випадку пропонується регулювати націнку 7% (для лікарських засобів) і 15% (медичних виробів). Скоріш за все значна кількість учасників ринку не зможе брати участь у тендерах чи взагалі бути на ринку, тому що рентабельність буде низька. Таким чином існуватимуть компанії в основній масі, які займатимуться різними тіньовими схемами, залишатимуть прибутки за кордоном і завозитимуть товар за завищеними цінами, щоб зробити в Україні цю націнку в 7%. Як написано в пояснювальній записці, метою є здешевлення медичних виробів для споживача, держави. В даному випадку такий законопроєкт призведе навпаки до зростання цін на товари, тому що обмежена кількість учасників і тому що для легальних учасників ринку буде невигідно брати участь, незважаючи на закупівлю медичних виробів через Prozorro”, - наголосив Лисенко.

Про те що, закупівлі медичних виробів через Prozorro призводять навпаки до зниження ціни при тендерних закупівлях, заявив на пресконференції директор ТОВ “АФС МЕДИЦИНТЕХНІК” Дмитро Лаврентій.

"У нас є аналітичні дані за 2017 -2019 роки з часів існування Prozorro, які грунтуються на аналізі тендерних процедур в системі Prozorro. За цей час націнки на медичну техніку змінилися наступним чином: лінійні прискорювачі втратили в націнці 20%, комп'ютерні томографи втратили в націнці 7% , магнітно-резонансні томографи - 18%, ангіографи - 11%. Це високовартісне обладнання і воно займає значну частину державних закупівель. Дивно, що на рівні цього зниження наші депутати прорахували збільшення ціни на 7,9%", - сказав Лаврентій.

Експерти відзначили, що законопроєкти були розроблені без консультацій з профільними асоціаціями, громадськістю.

Законопроєкт "Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо вдосконалення публічних закупівель» № 2563, зареєстрований в ВР від 10.12.2019. Ініціатори законопроєкту: Олександр Дубінський, Данило Гетманцев, Ольга Василевська-Смаглюк , Сергій Демченко, Владислав Бородін, Ігор Фріс, Олександр Матусевич. Законопроєкт «Про внесення змін до деяких інших законодавчих актів України (щодо врегулювання цін на лікарські засоби)» 2735 від 14.01.2020. Ініціатор законопроєкту Дмитро Костюк.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-