Шляхи реформування та розвитку українського військово-промислового комплексу

Шляхи реформування та розвитку українського військово-промислового комплексу

Укрінформ
22 січня, 13:00 - Шляхи реформування та розвитку українського військово-промислового комплексу

Організатор: ГО «Центр сприяння обороноздатності України».

До участі запрошені: Михайло Соколов – голова ГО «Центр сприяння обороноздатності України»; Олег Висоцький – голова правління Ліги оборонних підприємств; Дмитро Уманець – голова Наглядової ради асоціації виробників озброєнь та військової техніки; Олександр Литвиненко – директор Національного інституту стратегічних досліджень; Анатолій Пінчук - президент ВГО «Українська стратегія», заступник голови правління Центру сприяння обороноздатності України; Сергій Тетерук - Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства України, радник; Сергій Згурець - головний редактор журналу Defense Express, член правління українського інституту безпекових досліджень; Віталій Немилостівий - керівник Комітету з розвитку промисловості Федерації роботодавців України; Вадим Кодачигов - керівник ТОВ «КОРТ»; Ігор Копитін - голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки; Віктор Ягун – генерал-майор СБУ, член правління Центру сприяння обороноздатності України; Євген Рокитський - співголова правління Асоціації «Українська оборона і безпечна промисловість»; Віктор Плахута – консультант комітету ВРУ з питань національної безпеки та оборони; Анна Коваленко - заступник голови офісу АПУ.

Коротко. В рамках «круглого столу» планується обговорення стану та можливих шляхів розвитку українського ВПК, його спроможностей забезпечити потреби ЗСУ та експортного потенціалу, ключових напрямків його реформування, механізмів стимулювання інвестицій й створення нових виробництв. Передбачається презентація й обговорення можливих законодавчих ініціатив у цьому напрямку.

Як зазначають організатори, Україна може стати потужним виробником зброї на міжнародному ринку, і вже зараз має для цього неабиякий потенціал. Потрібно тільки створити відповідні умови.

Підсумкові матеріали:

Громадські організації в сфері ВПК ініціюватимуть створення Міністерства з оборонної промисловості

Анонсована відкритість у питаннях державного оборонного замовлення (ДОЗ), державно-приватне партнерство в питаннях ОПК спонукає громадські організації ініціювати законодавчі зміни, які дозволять визначити ВПК пріоритетною галуззю економіки, сприятимуть створенню відповідного Міністерства з оборонної промисловості.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Шляхи реформування та розвитку українського військово-промислового комплексу".

Зокрема, учасники заходу обговорили законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку військово-промислового комплексу України” та необхідність змін до Податкового та Митного кодексів України.

За словами голови громадської організації "Центр сприяння обороноздатності України" Михайла Соколова, держава до сьогодні не дозволяла представникам громадянського суспільства активно впливати на політику держави у ВПК.

“Українське громадянське суспільство відіграє активну роль у нагляді за оборонною політикою, але зовсім не наглядає за розвитком ВПК України. В цьому секторі безпеки вплив громадськості і експертного середовища суттєво обмежено, оскільки владні інституції продовжують чинити опір, часто посилаючись на нагальні пріоритети безпеки, секретності. За часи війни державне оборонне замовлення зросло у понад три рази і щорічно перевищує суму 20 млрд грн”, - зазначив Соколов.

Він нагадав, що державне оборонне замовлення до сьогодні було закритою темою, і лише в 2020 році міністр оборони Андрій Загороднюк пообіцяв розсекретити близько 50% ДОЗ.

“Систематичні корупційні скандали в сфері діяльності Укроборонпрому, запланована масштабна приватизація, серед об'єктів якої є значна частина підприємств, задіяних у ВПК, зобов'язує громадське суспільство підвищити свою спроможність впливу на оборонну політику України”, - зазначив Соколов.

За його словами, громадські організації планують покращити свій вплив за рахунок законодавчих змін. “Ми вбачаємо розробку та внесення до державних органів влади конкретних пропозиції щодо покращення законодавчого та правового регулювання в сфері національної безпеки та оборони, розвитку військової промисловості”, - наголосив керівник організації.

Згідно з законодавчими ініціативами, пропонується створити Міністерство з питань розвитку стратегічної промисловості та інновацій у сфері безпеки та оборони як центрального органу виконавчої влади. За задумом розробників, новостворене міністерство має забезпечувати державну військово-промислову політику та політику у сфері космічної діяльності, проводити оборонні та безпекові дослідження та дослідження космічного простору.

Також пропонується трансформувати концерн “Укроборнпром” в національний державний холдинг з відповідними змінами засад та принципів управління.

Учасники обговорення наголосили на необхідності впровадження фіскальних преференцій для підприємств ВПК, насамперед для виконавців ДОЗу та новостворених підприємств.

Наразі згаданий законопроєкт допрацьовується спільно з ключовими стейкохолдерами й готується до подання до Верховної Ради.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-