Розбудова українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях і на територію Криму: 2015 – 2019 роки

Розбудова українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях і на територію Криму: 2015 – 2019 роки

Укрінформ
15 січня, 11:00 - Розбудова українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській областях і на територію Криму: 2015 – 2019 роки

Організатор: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Учасники: Уляна Фещук - заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сергій Костинський - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Микола Чернотицький - член Правління ПАТ «НСТУ»; Олександр Янковський - головний редактор ГО «Радіо Кримських Громад» («Радіо Крим.Реалії»); Сергій Мікрюков -  в.о. генерального директора Концерну радіомовлення, радіозвязку та телебачення; Яна Холодна -  начальник Управління комунікації та преси Міністерства оборони України.

Коротко. Під час заходу будуть презентовані результати роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена при МІП України, щодо розвитку телерадіомовлення в Луганській, Донецькій областях і на півдні Херсонської області та територію Криму в 2015 – 2019 рр.

Також учасники повідомлять про те, що зроблено державою за останні 5 років для відновлення і розбудови українського мовлення внаслідок втрати телекомунікаційної інфраструктури після окупації частини України, які телеканали та радіостанції доступні для мешканців Донецької і Луганської областей та в Криму.

Підсумкові матеріали:

У 2020-му планується будівництво радіотелевежі та телерадіостанції на Луганщині — Нацрада

Одним з основних здобутків розбудови українського телерадіомовлення на Донбасі та в Криму за останніх 4 роки стала побудова 4-х нових радіотелевізійних веж. У планах на 2020 рік — продовжити цю роботу.

Про це сказала заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук на пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Завдяки роботі Комісії (Міжвідомчої комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП — ред.) за останніх 4 роки було побудовано 4 нові радіотелевізійні щогли. У 2016 році - у Краматорську Донецької області щогла заввишки 184 метри, у 2017 році було побудовано 2 щогли — у Бахмутівці Луганської області заввишки 134 метри та у Чонгарі Херсонської області заввишки 150 метрів. У 2018 році — у Гірнику Донецької області заввишки 190 метрів. І у 2019 році збільшено висоту вежі у Чаплинцях Херсонської області — з 92-х до 133 метрів”, - зазначила Фещук.

Водночас, за її словами, у 2020 році заплановано будівництво ще однієї радіотелевізійної вежі — у Комишуватці Луганської області заввишки 150 метрів. І заплановано створення телерадіопередавальної станції у Станиці Луганській на Луганщині.

Заступник голови Нацради зазначила, що відповідно Національна рада завдяки тому, що були побудовані ці щогли, змогла замовити частоти в УДЦР. А також протягом цих 4-х років для розширення телерадіомовлення була залучена технічна допомога країн-партнерів — США, Республіки Польща, Литовської Республіки, Латвійської Республіки, Республіки Словенія.

“Вони передали Україні більше 40 телевізійних і радіопередавачів. І одна радіотелевізійна щогла, що була встановлена в Бахмутівці Луганської області у 2017 році, фактично була створена і побудована за рахунок допомоги США. Також був переданий потужний середньохвильовий передавач, що використовується в Часовому Ярі для мовлення на територію ОРДЛО”, - поінформувала Фещук.

Вона наголосила, що це велика допомога із забезпечення мовлення на окуповані території, тому що в державному бюджеті України, на жаль, було виділено обмежені кошти.

“Стратегічно важливий проєкт наразі реалізується разом з Концерном РРТ. І впродовж останніх місяців USAID надала Україні 11 нових потужних цифрових передавачів на суму близько 1 млн доларів. Ці передавачі встановлюються на лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях та працюють на межі з Кримом”, - сказала член Нацради.

На Донбасі охоплення населення сигналом українських мовників збільшилося вдвічі — Фещук

За останніх 4 роки в середньому вдвічі збільшилася кількість населення на Донбасі, для якого доступне українське радіо і телебачення. Значно розширився доступ до нього і громадян півдня Херсонщини та Криму.

Про це поінформувала заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук на пресконференції в Укрінформі.

“Значно збільшилося охоплення населення на території розмежування і на окупованих територіях. Зокрема в Луганській області охоплення населення сигналом українських мовників збільшилося більш ніж удвічі. Так, охоплення FM-радіомовленням — на 234%. Раніше це було 743 тисячі, збільшилося до понад 1,7 мільярда громадян. Цифрове телебачення збільшилось на 210% - з 661 тисячі до 1,4 мільйона громадян. І аналогове телебачення — на 258%, з 674 тисяч до 1,7 мільйона громадян”, - розповіла Фещук.

Вона зазначила, що по Донецькій області середній показник збільшився в 1,5-2,5 раза.

“Зокрема, охоплення FM-радіомовлення на 245% - з 1,5 мільйона до 3,7 мільйона громадян, Цифрове телебачення на 255% - з 1,1 мільйона до 2,8 мільйона громадян. І аналогове телебачення на 152% - з 2 мільйонів до 3 мільйонів. Тобто ми бачимо стрімке зростання за цей час”, - сказала член Нацради.

Фещук додала, що на півдні Херсонської області та в Криму також суттєво збільшилось охоплення населення українським сигналом.

“Щодо FM-радіомовлення цифра взагалі фантастична, вона збільшилась у 10 разів — на 1063%, з 59 тисяч до 623 тисяч громадян. Цифрове телебачення - на 155%, з 149 тисяч до 231 тисячі громадян. Аналогове телебачення - на 240%, з 196 тисяч до 470 тисяч”, - підкреслила вона.

За словами Фещук, розбудова інфраструктури фактично забезпечує охоплення сигналом частини території і Кримського півострова, і за теоретичними розрахунками це: FM-радіомовлення — 295 тисяч громадян, цифрове телебачення — 194 тисячі громадян, аналогове телебачення - 371 тисяча громадян.

“Також була використана можливість здійснення середньохвильового мовлення. Зокрема на територію Донецької і Луганської областей з міста Часів Яр мовить “Українське радіо”. Його сигнал охоплює більш ніж 7 мільйонів громадян, що мешкають як на підконтрольній, так і на окупованій частині України. На територію Криму з селища Чонгар на середніх хвилях мовить “Радіо Крим. Реалії”, і сигнал розповсюджується на територію півострова, де проживає близько 1 мільйона кримчан. Супутникове телебачення і радіо є доступним для понад 8 мільйонів громадян на цих територіях. Це 117 телеканалів і 9 радіостанцій”, - уточнила Фещук.

Українське мовлення за 4 роки повернуто більш ніж 4 млн громадян на Донбасі — Костинський

За 4 роки роботи Комісії із забезпечення стабільного функціонування системи національного телерадіомовлення доступ до нього повернуто понад 4 млн українців на Донбасі.

Про це сказав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на пресконференції в Укрінформі.

“З 2015 року інформаційна інтеграція окупованих територій відбувається за рахунок усіх доступних технологій телерадіомовлення, сучасних і таких, які вважали застарілими, але які в умовах війни виявилися доволі ефективними. Доступ до українського телерадіомовлення повернуто більш ніж 4 мільйонам українців у підконтрольних та непідконтрольних районах”, - зазначив Костинський.

Він додав, що комісія навчилася працювати ефективно в умовах фактичного дефіциту державного фінансування, диверсифікувати свою роботу, залучати донорів, інвесторів, волонтерів, незалежних мовників до співпраці.

“Ми навчилися досягати результатів за рахунок державно-приватно-громадського партнерства. І така форма співпраці є найпотужнішою”, - підкреслив член Нацради.

Він нагадав, що Міжвідомчу комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України для захисту інформаційного простору було створено у березні 2015 року.

“За 4 роки було розбудовано нову та покращено діючу комунікаційну інфраструктуру в Донецькій та Луганській областях та на півдні Херсонщини. Збільшено географію покриття українського сигналу, зокрема, на тимчасово окуповані території. Спрощено умови отримання дозвільних документів на мовлення — тепер мовники замість ліцензії отримують у нас дозволи, і процедура спрощує цей процес у 3-5 разів. І стимулюється розвиток кабельних мереж в Луганській та Донецькій областях, де мовники мають величезну знижку", - поінформував Костинський.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-