Практика бюджету участі в Україні

Практика бюджету участі в Україні

Укрінформ
14 січня, 11:00 - Практика бюджету участі в Україні

Учасники: Крістіна Аврамченко – незалежна експертка, автор дослідження «Оцінка впливу бюджету участі в Україні»; Сергій Карелін - координатор компоненту «Е-Демократія», Швейцарсько-українська програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP); Костянтин Плоский - кандидат наук з державного управління, заступник директора, Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ; Сергій Лобойко - голова Центру розвитку інновацій, співкоординатор громадського бюджету Києва; Катерина Борисенко - продакт-менеджер, Технологічна організація «SocialBoost»; Олександра Іваненко - бізнес-аналітик, Технологічна організація «SocialBoost».

Довідково. За підтримки Фундацій Відкритого Суспільства (Open Society Foundations) експертами реалізовано дослідження «Оцінка впливу бюджету участі в Україні», де розкриваються наступні питання: що таке бюджет участі, де та коли він був запроваджений в Україні та який вплив це має на життя пересічних українців.

За одним із визначень бюджет участі - це процес прийняття рішень, за допомогою якого громадяни проводять обговорення та переговори щодо розподілу публічних ресурсів.

Додаткова інформація за тел.: +380667060240, e-mail: kristina.avramchenko@gmail.com (Крістіна Аврамченко).

Підсумкові матеріали:

Громади витрачають на бюджет участі у середньому 0,5% своїх фінансів - дослідження

Громади витрачають на бюджет участі у середньому 0,5% своїх фінансів і з кожним роком збільшують видатки на нього.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила співавтор дослідження «Оцінка впливу бюджету участі в Україні» Крістіна Аврамченко.

"У середньому громади витрачають пів відсотка свого бюджету на бюджет участі, більшість авторів проєктів - жінки... Також цікавим є те, що перемагає кожен третій-четвертий проєкт, їхня реалізація доволі успішна. Зокрема, з усіх проєктів-переможців - більше 88% реалізовуються", - сказала вона.

Також експерт додала, що місцева влада різних громад щороку збільшують видатки на бюджети участі в середньому на 50%.

Аврамченко зауважила, що бюджет участі - це частина бюджету громади, мешканці якої самостійно визначають на що витрачати гроші шляхом голосування.

"В Україні першими містами, які запровадили бюджет участі, були Черкаси та Чернігів у 2015 році. Станом на липень 2019 року, згідно з дослідженням, 154 громади запровадили такий бюджет участі", - зауважила Аврамченко і додала, що до усіх цих громад були надіслані запити для проведення дослідження і відповіді надав 141 орган місцевого самоврядування.

Вона також наголосила, що напрямок розвитку бюджету участі у певній громаді найбільше залежить від активності громад та готовності влади запровадити справді учасницьку та ефективну модель такого бюджету:"Чим активніша громада і відкритіша влада, тим більше людей готові брати участь у реалізації такого бюджету".

Дослідження «Оцінка впливу бюджету участі в Україні» реалізовано експертами за підтримки Фундацій Відкритого суспільства (Open Society Foundations), де розкриваються питання: що таке бюджет участі, де та коли він був запроваджений в Україні та який вплив це має на життя пересічних українців. Дослідження базується на отриманих офіційних відповідях від 141 органу місцевого самоврядування, на матеріалах 23 напівструктурованих інтерв’ю з представниками влади і громадськості.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-