Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок? Публічне обговорення земельної реформи

Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок? Публічне обговорення земельної реформи

Укрінформ
13 січня, 14:30 -  Публічне обговорення фінальної версії земельної реформи на тему: “Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок?”

Учасники: Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Тарас Висоцький - заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Микола Сольський - голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики; Роман Лещенко - Уповноважений президента з земельних питань; Наталія Білоусова - головний редактор “Агрополіт”, модератор.

Коротко. Учасники заходу озвучать фінальну версію земельної реформи в Україні та пояснять запропоновані зміни до законопроєкту.

Додаткова інформація для представників ЗМІ за тел.: +380635375500 .

Підсумкові матеріали:

Купівля-продаж землі буде тільки у безготівковій формі — Милованов

Після ухвалення законопроєкту про обіг земель купівля-продаж землі здійснюватиметься тільки у безготівковій формі.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи в Укрінформі.

“Не буде готівкових розрахунків. Ми боротимемося з тіньовими ринками. Тому розрахуватися за придбану землю можна буде лише в безготівковій формі. Потрібно буде показати, звідки ці гроші взялися. Можна буде взяти кредит”, - сказав Милованов.

На його думку, обов’язковий показ походження грошей на купівлю землі стане свого роду запобіжником того, щоб “чорні” чи нелегальні гроші не зайшли на ринок і не спотворили його.

Водночас, додав міністр, у законопроєкті передбачаються пільгові умови придбання сільськогосподарської землі для тих, хто нею постійно користується. “Державна підтримка буде зосереджена на здешевлення відсотків для купівлі землі. Ми очікуємо, що буде відсоток, під який можна буде брати кредит, у 3-5% річних у гривнях. Це дуже прийнятні пільгові умови на рівні інфляції, або менше інфляції. Ми формально компенсуватимемо банкам відсоткову ставку Національного банку, це те, що називається обліковою ставкою. Ми будемо підтримувати тих, хто є маленьким фермером”, - сказав він.

Урядовець зазначив, що також буде створено фонд гарантування кредитів для того, щоб люди, які працюють на землі, але не мають кредитної історії, змогли подати заявки у банки, а держава зі свого боку буде гарантувати ризики, аби банки могли видати кредити.

Водночас, за словами Милованова, на допомогу зможуть розраховувати ті, хто буде мати 500 га, можливо до 1000 га землі, а холдингам або великим господарствам, які мають десятки тисяч гектарів, її очікувати від держави не варто.

“Суспільство вимагає недоступу іноземців, і це гарантовано сьогодні. Суспільство вимагає обмеження, тому 10 тисяч гектарів — це той компроміс, який виглядає найбільш прийнятним”, - додав міністр.

Він вважає, що обіг земель сприятиме зростанню конкуренції у цій сфері, а це вигідно для власників паїв. Громади також виграють, адже через більшу вартість землі зростуть податки.

Земельна реформа реалізовуватиметься поетапно - Уповноважений президента

Земельна реформа в Україні буде реалізовуватися поступово та поетапно.

Про це Уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко сказав під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи в Укрінформі.

“Президент чітко задекларував те, що земельна реформа в Україні буде реалізована. Вона реалізовуватиметься поетапно, виходячи із тих запитів суспільства, які ми отримали протягом трьох місяців національного діалогу. За цей період була здійснена комунікація у режимі реального часу із сотнями профільних асоціацій, ми об'їхали 17 областей України та провели багато зустрічей”, - сказав Лещенко.

За його словами, в результаті цієї роботи був удосконалений законопроєкт про обіг земель, ухвалення якого дасть можливість навести лад у земельних правовідносинах. Водночас Уповноважений президента наголосив на тому, що це лише один із низки законопроєктів. “Йдеться про 10 базових законопроєктів, починаючи від децентралізації та передачі земель на місця, забезпечення інститутів переважного права, антирейдерський пакет, безпосередню програму фінансування підтримки малого та середнього товаровиробника, наведення ладу в усіх державних програмах, питання, що стосуються просторових геоданих, забезпечення належної інфраструктури, наповнення відповідних кадастрових даних. За ці три місяці були напрацьовані базові законопроєкти. Частина з них у процесі розгляду, інша частина - готується до розгляду”, - сказав він.

Лещенко також наголосив на тому, що законопроєкти у процесі можуть змінюватися, удосконалюватися, доопрацьовуватися.

Проєкт закону про ринок землі передбачає обмеження в одні руки до 10 тис. га - Сольський

У законопроєкті про обіг землі сільськогосподарського призначення передбачено обмеження кількості землі в одні руки — не більше 10 тис. га.

Про це в Укрінформі під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи сказав голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

“Одна юридична або фізична особа не може мати у власності більше 10 тисяч гектарів. Що відбувається, якщо фізична-особа — громадянин України придбала, наприклад, 1 тис. га, а також вона є одночасно засновником юридичної особи, на яку куплено 5 тисяч гектарів? Це означає, що в сукупності вона володіє вже 6 тис. га, і юридична особа може докупити ще 4 тис. га, щоб разом було 10 тисяч. Або ця фізична особа може докупити на себе безпосередньо”, - сказав Сольський.

За його словами, механізм контролю на етапі підписання угоди на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення було визначено після консультації з Міністерством юстиції, органами нотаріату, приватними нотаріусами.

“Нотаріус перевіряє - скільки на цій людині зареєстровано землі. Крім того, одночасно перевіряє, у яких підприємствах вона є засновником і встановлює також, скільки ці підприємства, де вона є засновником, вже мають у власності (землі — ред.). Виходячи з цього, вона може засвідчити угоду, якщо не перевищений ліміт більше 10 тис. га”, - розповів голова комітету.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 листопада 2019 року ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10).

Проєкт закону передбачає з 1 жовтня 2020 року скасування заборони на продаж землі. Згідно з документом, особами, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та з обов'язком відчужити ділянку впродовж року.

17-18 грудня аграрії України вийшли на акції протесту проти запуску ринку землі.

Раніше Президент Зеленський заявляв, що рішення про право продажу іноземцям землі сільськогосподарського призначення буде ухвалено лише після всеукраїнського референдуму.

28 грудня 2019 року Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні і в цілому законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10).

Іноземцям не дозволять купувати землю у прикордонній зоні — Сольський

Остаточна версія законопроєкту про обіг землі сільськогосподарського призначення передбачає заборону для іноземців купувати землю у 50-кілометровій прикордонній зоні.

Про це в Укрінформі під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи заявив голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

“Навіть за умови проведення референдуму, забороняється здійснювати угоди, стороною яких є іноземці, або юридичні особи, що засновані іноземними громадянами, з землями сільськогосподарського призначення в зоні 50 км (від державного кордону — ред.)”, - сказав Сольський.

Крім того, за його словами, придбання українських сільгоспземель забороняється юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави агресора, чи іншої держави, якщо неможливо встановити кінцевого бенефіціара такої юрособи. Або, якщо ці бенефіціари зареєстровані в офшорних зонах, є членами терористичних організацій, особами, стосовно яких застосовані персональні санкції. Також не зможуть придбати землю сільгосппризначення в Україні фізичні та юридичні особи, які зареєстровані у державах, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, які одержані злочинним шляхом.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 листопада 2019 року ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). Проєкт закону передбачає з 1 жовтня 2020 року скасування заборони на продаж землі. Згідно з документом, особами, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та з обов'язком відчужити ділянку впродовж року.

Раніше Президент Зеленський заявляв, що рішення про право продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде ухвалено лише після всеукраїнського референдуму.

28 грудня 2019 року Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні і в цілому законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10).

13 січня 2020 року Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що законопроєкт №2178-10 наразі не стоїть на порядку денному.

Іноземців не допустили до ринку землі під впливом суспільства — Сольський

Рішення про недопущення іноземців до ринку землі було ухвалене під впливом суспільства.

Про це в Укрінформі під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи “Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок?” заявив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

"Це рішення (про недопущення іноземців до ринку землі — ред.) є не популістським, а компромісним, і воно ухвалене не під тиском, а під впливом суспільної думки", - сказав Сольський.

Присутній на обговоренні уповноважений Президента з земельних питань Роман Лещенко також зауважив, що обмеження допуску іноземців до українського ринку сільгоспземель не порушує інвестиційних зобов'язань.

"В ЄС всі наші найближчі сусіди (наприклад, Польща, Угорщина) проходили такий етап, і в них теж були обмеження щодо іноземців", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 листопада 2019 року ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). Проєкт закону передбачає з 1 жовтня 2020 року скасування заборони на продаж землі. Згідно з документом, особами, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та з обов'язком відчужити ділянку впродовж року.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявляв, що рішення про право продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде ухвалено лише після всеукраїнського референдуму.

28 грудня 2019 року Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні і в цілому законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10).

13 січня 2020 року Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що законопроєкт №2178-10 наразі не стоїть на порядку денному.

Фермери зможуть на пільгових умовах викупити землю у власність - Сольський

Фермери, які мають в обробці землю в постійному користуванні, матимуть право, за бажанням, викупити її із безвідсотковою розстрочкою протягом 7 років по нормативно-грошовій оцінці.

Про це в Укрінформі під час публічного обговорення фінальної версії земельної реформи “Як змінився законопроєкт про обіг земель після правок?” сказав голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

“У кінці дев’яностих на початку двотисячних років частина земель в Україні була передано в постійне користування фермерам і фермерським господарствам - 530 тисяч гектар було надано по цій процедурі. Надається можливість, за їх бажанням, придбати цю землю з 7-річним розстроченням платежу”, - сказав Сольський.

Він зазначив, що фермери та фермерські господарства можуть реалізовувати це право придбати землю, яка є у підприємства в обробці, а можуть і надалі обробляти цю землю на підставі права постійного користування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 листопада 2019 року ухвалила в першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10). Проєкт закону передбачає з 1 жовтня 2020 року скасування заборони на продаж землі.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-