Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України

Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України

Укрінформ
18 грудня, 11:30 - Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України

Організатори: Леонід Мележик - президент ГК MGI, директор ТОВ "Енергетична верба; ГО "Спільна перемога".

Учасники: 

Кабінет міністрів України:

головний спеціаліст Департаменту з питань фінансового та економічного розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів - Олексій Цибульник;

Міністерство молоді та спорту:

радник міністра Міністерства молоді та спорту - Володимир Бульба;

Міністерство інфраструктури України: Державний експерт з питань інвестицій Директорат стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства інфраструктури України - Юрій Грисюк;

"Державний дорожній науково-дослідний інститут імені  М.П. Шульгіна":

завідувач відділу екології та земляного полотна ДП "Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна" - Наталія Харитонова;

"Біоенергетична асоціація України":

голова правління "Біоенергетичної асоціації України",  к. т. наук - Георгій Гелетуха;

Національний університет біоресурсів і природокористування України:

завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України, професор - Віктор Маурер;

Група компаній ALLINFOODY:

засновник групи компаній ALLINFOODY - Андрій Горгійчук;

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України:

директор Департаменту відновлювальних джерел енергії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України - Юрій Шафаренко; начальник відділу супроводу НПД ВЕ Департаменту відновлювальних джерел енергії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України - Юлія Кривша;

Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України:

завідуючий відділом технологій вирощування біоенергетичних культур Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України - Олександр Ганженко;

Державне агентство автомобільних доріг України:

начальник управління експлуатації доріг Державне агентство автомобільних доріг України -  Олег Федоренко;

Міністерство енергетики та захисту довкілля України:

головний спеціаліст відділу охорони рослинного світу Управління біоресурсів та біобезпеки Департаменту охорони природних ресурсів, екомережі та безпеки - Анна Боклан;

Служба автомобільних доріг у м. Вінниця:

заступник начальника з фінансово-економічних питань служби автомобільних доріг у м. Вінниця - Юрій Штейко;

Теми до обговорення:

Як українцям платити за тепло на 20 % менше?

Лісозахисні смуги вздовж доріг: можливість додаткового заробітку.

Вирощування енергетичних рослин в Україні: додатковий прибуток.

Підсумкові матеріали:

У Держенергоефективності працюють над програмою підтримки біоенергетики в Україні

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) підготували зміни до українського законодавства, які запровадять програму державної підтримки вирощування біоенергетичних культур.

Про це заявив директор Держенергоефективності Юрій Шафаренко під час круглого столу “Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України” в Укрінформі.

“Ми розробили проєкт змін до законодавства і проєкт постанови Кабінету міністрів. Ми хочемо надати державну допомогу цьому напрямку (вирощування біоенергетичних культур - ред.)... Приблизно по такій самій схемі, як зараз робимо по “теплих кредитах”, ми будемо відшкодовувати певний відсоток або на закупівлю паростків для вирощування, або на добрива, або на техніку. Це питання для обговорення”, - зазначив Шафаренко.

Він додав, що розвиток біоенергетики дасть змогу Україні стати більш енергонезалежною і саме тому його потрібно стимулювати шляхом підтримки з держбюджету.

“Ми можемо бути абсолютно енергетично незалежними завдяки вирощуванню біоенергетичних культур. Ми можемо замістити біоенергетичними культурами понад 9 мільярдів кубічних метрів газу”, - підкреслив Шафаренко.

Як повідомлялося, галузь із вирощування енергетичних сільгоспкультур в Україні перебуває в зародковому стані — енергокультурами засаджено майже 4000 га маргінальних земель. Здебільшого це енергетична верба, тополя та міскантус, які дають середню щорічну урожайність 20 т/га.

Проте потенціал галузі колосальний, вона здатна збільшитися у 250 разів. За розрахунками науковців, з 1 млн га можна зібрати 11,5 млн т врожаю енергокультур, що здатні замістити 5,5 млрд м куб. природного газу.

Потенційно енергетичні культури в країні можуть замістити близько 20 млрд м куб. природного газу, або дві третини потреб країни в газопостачанні.

Дослідники та бізнесмени намагаються знайти якомога більше рослин із вагомим енергетичним потенціалом. Нині їх досить багато, наприклад цукровий буряк, цукрове сорго, міскантус (лат. miscanthus — рослина родини злакових), світчграс (англ. switchgrass — просо), енергетична верба тощо.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-